Україна могла закупити індійську вакцину вп'ятеро дешевшу китайської – депутатка
Ілюстративне фото: EPA

Україна мала можливість закупити індійську вакцину від COVID-19, у понад п'ять разів дешевшу, ніж вакцина від китайської компанії Sinovac Biotech.

Про це повідомила народна депутатка від "Голосу" Олександра Устінова, яка отримала відповідь від Державного підприємства "Медичні закупівлі" на депутатське звернення.

"Саме з Serum Institute of India – найбільшим світовим виробником вакцин, вело перемовини державне підприємство "Медичні закупівлі", і було вже на фінальному етапі підписання договору, який скасував МОЗ. Вакцину саме цього виробника закуповували для COVAX – всесвітньої ініціативи по боротьбі з COVID-19", – пояснила Устінова.

За її словами, препарат від Serum Institute of India ВООЗ закупила вартістю по три долари за дозу, тоді як препарат від Sinovac Biotech обійдеться українцям у $17,85 за дозу, тобто більше, ніж уп'ятеро дорожче.

Україна могла закупити індійську вакцину вп'ятеро дешевшу китайської – депутатка
Джерело: Олександра Устінова
Україна могла закупити індійську вакцину вп'ятеро дешевшу китайської – депутатка
Відповідь ДП Медзакупівлі. Джерело: Олександра Устінова

"Спочатку нам рік брехали, що ведуть перемовини щодо отримання вакцин. Насправді ж процес реєстрації виробників почався аж з середини грудня, коли не те що Велика Британія чи США, а й бідніші країни, як, наприклад, Філіппіни чи Марокко вже давно закупили вакцини", – написала Устінова.

"Проте й тут проблема: Україна замовила усього 1,9 млн доз. Для повноцінної вакцинації кожна людина має отримати по дві дози вакцини, а отже, нині, завдяки жадібності міністра, на вакцинацію може розраховувати менше 1 мільйона українців. При ефективності в 50% відсотків – діліть цю цифру надвоє", – пояснила Устінова.

Через плутанину та несвоєчасні домовленості щодо початку вакцинації від коронавірусу Україна може багато втратити у зв’язках із зовнішнім світом, вважає депутатка.

LIGA.Life звернулася у пресслужбу Міністерства охорони здоров'я з проханням прокоментувати відповідь ДП "Медзакупівлі".

Доповнення: 

У пресслужбі міністерства підтвердили, що ДП "Медичні закупівлі" вело переговори з МОЗ.

"В нас вся інформація по закупівлях озвучується на брифінгах міністра. І озвучується та інформація, яка може бути оголошена, оскільки у всіх переговорних процесах, за вимогою представників вакцин, є пункт про нерозповсюдження інформації", – пояснили в МОЗ.

Також додали, що на час підписання угоди вибирали компанію, яка вже була наближена до завершення третьої стадії.