29% українців слухають музику російських виконавців — опитування
Фото: Unsplash

Gradus Research провели восьму хвилю дослідження "Градус суспільства під час війни", в якому дослідили тенденцію переходу громадян на українську мову в побуті та чи слухають українці російську музику.

Якщо до повномасштабної війни більшість респондентів у побуті зазвичай розмовляли російською мовою (56%), а українською користувалися 43% респондентів, то наразі картина протилежна: більшість у повсякденному житті спілкується українською — 61%.

Фото: Gradus Research
Фото: Gradus Research

Найбільший приріст частки україномовного населення спостерігається у південному регіоні (+23%) та у Києві (+23%), а також у східному (+19%) регіоні України.

Найбільш активно переходить на українську в побуті молодь (18-24 роки) та старша вікова група (55-60 років).

Що ж до споживання музики виконавців з країни-агресора, то майже половина опитаних громадян України (45%) відмовилися повністю від її прослуховування після початку повномасштабного вторгнення. Ще 20% респондентів стверджують, що не слухали її й до війни. Близько чверті респондентів (22%) слухають, але значно менше, ніж раніше. І лише 7% опитаних слухають такий контент у тому ж обсязі.

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Вибірка: 1000 респондентів у віці 18-60 років, які мешкають у населених пунктах з чисельністю понад 50 000 жителів. Період проведення: 24-25 квітня 2023 року.