Зміст:
  1. Що сталося
  2. Що кажуть учасники конкурсу і в наглядовій раді
  3. Як пропонують розв’язувати

Представники культури в кінці травня звернулися до президента, прем'єр-міністра та міністра культури зі скаргою на роботу наглядової ради Українського культурного фонду.

Головна причина – УКФ відмовився фінансувати проєкти, які взяли участь у конкурсі, без пояснення та без права на апеляцію, кажуть підписанти листа. Головна вимога – розпустити наглядову раду.

Що сталося

В УКФ відбувся грантовий сезон 2021 року. 

Процедура участі проєкту в конкурсі така: 

  • реєстрація грантової заявки в електронному кабінеті;
  • проєкт потрапляє на технічний етап конкурсного відбору;
  • далі – експертний;
  • отримавши схвалення експертів, проєкт відправляють на переговорні процедури та схвалення дирекцією фонду. 
  • останній етап – погодження наглядовою радою УКФ.

Весь шлях проєкту можна відстежувати в особистому кабінеті заявників.

Утім, учасники конкурсу заявили, що на третьому етапі (переговорні процедури) більшості проєктів відмовили без пояснення причин, а перевагу надали проєктам, які отримали менше голосів. 

Що кажуть учасники конкурсу і в наглядовій раді

Представники культури наголошують, що це поза правилами. Про порушення процедури говорять і експерти Українського культурного фонду.

Андрій Савка, голова правління культурно-мистецької агенції "Брама", який представляє фестиваль "Межа", пояснив, що хоч їхній проєкт і не був високо в рейтингу, два етапи він все ж пройшов.

"А далі, 24 травня о 17:30, ми отримали лист про те, що нас допущено до переговорної процедури. У самому повідомленні вказано, що до 22 травня ми повинні повідомити чи братимемо ми участь. Тобто лист прийшов на два дні пізніше", – розповідає Андрій. 

26 травня учасники отримали інший лист, в якому вказано, що їх не допущено.

"Проєкт відхилено. Було очевидно, що його не розглядали. І потім, коли вже почали розбиратися, зрозуміли, що таких організацій, яким просто відмовили – багато. Текст виявився у всіх ідентичний. Тоді зібравшись разом, дійшли висновку, що це або не компетентність, або умисні дії", – пояснив Савка. 

Ідеологиня і директорка кінофестивалю Kharkiv MeetDocs, кінопродюсерка Євгенія Крігсхайм теж каже, що немає обґрунтованих пояснень, чому змінили правила на останньому етапі конкурсу.

"Ситуація навколо нового складу наглядової ради є одіозною –  на сьогодні заморожено діяльність всього Фонду, не підписано жодного грантового договору, зірвано прозорий багатоетапний конкурс рядом деструктивних дій наглядової ради, яка вирішила змінити правила на останньому етапі конкурсу", каже Крігсхайм.

Команда фестивалю Kharkiv MeetDocs мала досвід співпраці з фондом у 2018 році та у 2021. І, як наголошує Крігсхайм, це зовсім різні рівні прозорості та комунікації.

"Цього року ми знову отримали високі бали від експертів, листом нас запросили до переговорних процедур, які де-факто не відбулись. Цілий місяць нічого не відбувалось, коли 21 травня ми (і як виявилось ще понад 50 проєктів, які мали найбільші бали й посідали перші місця в списку переможців) отримали лист, що проєкт затверджений дирекцією фонду, але на засіданні ради 20 травня скасований рішенням НР без коментарів та апеляцій", – пояснює Крігсхайм.

Підписанти звернення припускають, що керівництво УКФ так діє, аби витягнути на фінансування проєкти, присвячені 30-річчю незалежності України або мають власну зацікавленість.

"Що більше ця тема підіймається, то більше ми розуміємо, що коли відбувались засідання, то десь не було форуму, десь порушили процедуру. Наглядова рада перебрала на себе функції експертної і стала ручним механізмом, який перебрав все на себе", – додав Андрій Савка.

Раніше, пригадує, рішення можна було прокомунікувати і оскаржити. Але не цього разу. В УКФ виправдовуються великою кількістю заявок.

Ірина Подоляк, колишня заступниця міністра культури, молоді та спорту у колонці для LB.ua зазначила, що засідання наглядової ради є легітимним за умови, якщо на ньому присутні щонайменше шість осіб. А, судячи з витягу з протоколу засідання, там були присутні лише п’ятеро. До цього всього, для ухвалення рішення має бути щонайменше п’ять голосів, а за всіма протоколами – чотири проти одного.

Натомість нещодавно призначена голова наглядової ради УКФ Лариса Мудрак запевняє, що все в рамках закону. Каже, це третій і фінальний етап провадження процедури конкурсу,спільно з Дирекцією наглядова рада на засіданнях завершує конкурсний відбір. А якщо процедура "схвалення" – це голосування більшості наглядової ради.

Як пропонують розв’язувати

Учасникам конкурсу Ірина Подоляк радить вимагати в міністра культури переобрання наглядової ради. Якщо реакції не буде – подавати у Господарський суд міста Києва позови до УКФ з вимогою скасувати рішення наглядової ради. А також радить говорити з Фондом про відтермінування звітності на місяць, бо "за таких по-дурості або з умислом створених обставин, цього року ваші проєкти теоретично розпочнуться значно пізніше, а звітність треба буде надсилати вчасно".

Відкритий лист-звернення до президента та прем’єр-міністра оновлюється і наразі має понад 80 підписів. У листі вимагають розпустити наглядову раду УКФ, скасувати її рішення та притягнути винних до відповідальності.

1 червня з новою заявою виступила і сама голова наглядової ради Лариса Мудрак. У зверненні, опублікованому 2 червня, вона каже, що потрібне перезавантаження як самої інституції, так і наглядової ради після закінчення конкурсного відбору та проходження аудиту.

А якщо за два тижні нічого не вирішиться Мудрак каже, що візьме самовідвід. Закликала до цього і інших членів наглядової ради УКФ.

Тим часом, в Міністерстві культури оголошують про додатковий конкурс від УКФ для підтримки заходів, присвячених 30-річчю незалежності України.

Дар'я Лобанок для LIGA.Life