Зміст:
  1. Що сталося 
  2. Що кажуть народні депутати
  3. Що кажуть освітні експерти

Що сталося 

Міністр освіти Сергій Шкарлет пропонує в цьому році скасувати:

- державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 11-х класів;

- зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО);

- єдиний вступний іспит (ЄВІ);

- єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ). 

Про це повідомила пресслужба МОН у вівторок, 8 березня. 

"Таке рішення є непростим, але необхідним. Наше головне завдання – знизити рівень будь-яких стресів для дітей. Вони проживають непростий період, ми маємо докласти всіх зусиль, щоб цей період хоча б якось пом’якшити", – заявив Шкарлет. 

Він зазначив, що скасування ЗНО необхідне для збереження "студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний час".

Тому у МОН повідомили, що виходять з пропозицією про одноразову зміну алгоритмів щодо ДПА для учнів 11-х класів та вступу до вишів у 2022 році, об’єднавши зусилля з Комітетом з питань освіти Верховної Ради. 

Що кажуть народні депутати

Голова освітнього комітету Сергій Бабак у коментарі LIGA.Life каже: це непросте рішення, але його треба було ухвалити, щоб не наражати дітей на небезпеку. За його словами, "вже очевидно, що цьогоріч Україна не зможе провести ЗНО": "Але вступ буде прозорим, без втручання університетів. Якщо вищі навчальні заклади розраховують проводити внутрішні іспити, то цього не буде. Я не готовий зараз говорити щодо конкретного механізму, ми його відшліфовуємо з міністерством". 

Членкиня комітету, депутатка Наталія Піпа каже, що серед депутатів є згода щодо необхідності однозначно скасовувати ДПА. Зрозуміло також, що цьогоріч буде неможливо організувати ЗНО так, як його проводили раніше, каже Піпа. 

"Але що робити з ЗНО, ще обговорюємо. Хочемо зберегти його базові принципи, тому шукаємо, як це зробити. Щоб процес був найменш стресовий. Аби забезпечити всім максимально рівний доступ до університетів. І щоб знайти систему, яка буде прозорою", – підкреслює вона.

Наталія Піпа звертає увагу, що офіційного обговорення цього питання в комітеті та голосування щодо цього не було: "Зараз немає ані тексту законопроєкту, ані спільного бачення, як це робити". 

Бабак додає, що це питання в комітеті не підіймали на голосування, бо в цьому не було потреби. "Протоколів ніхто зараз не веде. Коли буде законопроєкт, зберемо комітет і проголосуємо", – уточнив він. 

Що кажуть освітні експерти

На думку освітньої діячки, співавторки реформи "Нова українська школа" Іванни Коберник, скасування ДПА в 11-му класі виправдане і правильне. Діти мають отримати документи про середню освіту без нього.

Але заяву щодо скасування ЗНО та інших вступних випробувань за технологією зовнішнього тестування (ЄВІ, ЄФВВ) без опису деталей вступної кампанії експертка вважає безвідповідальною. 

"Наразі це виглядає спробою позбавитись інструменту, який суттєво скоротив корупційний вступ на магістратуру, чим дуже були незадоволені чимало ректорів", – каже вона.

Коберник переконана: рішення щодо скасування ЗНО неможливе без опису, як відбуватиметься вступна кампанія. 

"А цього опису зараз немає і не може бути. Наразі ніхто не може знати, що буде до літа із закладами освіти, дорогами, кількістю потенційних абітурієнтів, які виїхали за кордон. Ніхто не може назвати зараз терміни вступної кампанії", – підкреслює освітня експертка. 

Співзасновниця громадської організації "БАТЬКИ SOS" Олена Бондаренко також підтримує ідею скасовувати цьогоріч ДПА у випускних класах. Для учнів 4-х та 9-х класів вона вже скасована, нагадує експертка. 

"Як моніторинг знань для держави й так зрозуміло, що все досить погано: ковід, війна. Скасування дасть можливість дітям, які навчаються дистанційно в Україні та за її межами, вчасно отримати атестати та продовжити навчання за кордоном. Або ж дочекатися проведення ЗНО для вступу у виш України", – пояснює Бондаренко.

Втім пропозиції скасувати ЗНО у неї викликають пересторогу. Бондаренко зауважує, що для вступу в Україні усе одно будуть потрібні якісь тести/іспити тощо. Водночас нові – прозорі та чесні – навряд чи хтось встигне розробити. 

"Скупчення дітей так само буде у разі іншого варіанту вступу, як і під час здачі ЗНО, його уникнути не вдасться", – підкреслює вона.

Крім того, додає Бондаренко, свіжі у пам'яті пропозиції міністра скасувати ЗНО, які звучали у мирні часи: "Скасування його зараз може стати "тимчасово" постійним". Оптимальним варіантом, на думку експертки, є перенесення ЗНО

Після стабілізації ситуації в Україні, коли діти довчатимуть шкільну програму, а на це потрібно приблизно три місяці, визначити, які виші готові приймати дітей, підготувати місця та освітян для проведення  ЗНО. 

Так вступна кампанія пройде пізніше, аніж зазвичай, підкреслює вона.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин