Три вакцини, доступні в Україні, досі не зареєстровані в ЄС. Що це означає для українців
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Європейська агенція лікарських засобів (EMA) станом на 18 червня не зареєструвала до використання вакцину AstraZeneca, виготовлену в Індії і Південній Кореї – Covishield і AstraZeneca-SKBio.

Про це повідомили в ЕМА у відповідь на запит BBC Україна.

"...ні Covishield (Індія), ні AstraZeneca-SKBio (Південна Корея) не мають дозволу на використання у ЄС. Також у списку ЕМА немає китайської вакцини CoronaVac", – йдеться в повідомленні. Зазначимо, 1 червня ВООЗ внесла CoronaVac у список препаратів для екстреного застосування.

Саме цими трьома препаратами вакцинували і вакцинують українців. Четверта – Comirnaty (Pfizer) є у переліку EMA, тобто дозволена до використання в Євросоюзі.

Для українців це означає те, що коли запустять COVID-сертифікати, тим, хто вакцинувався Covishield, AstraZeneca-SKBio чи CoronaVac, для в’їзду в окремі країни ЄС все одно треба буде робити свіжий ПЛР-тест.

Повна вакцинація буде підставою для в’їзду тільки для тих, кого вакцинували препаратом від Pfizer. Або коли Європейська агенція лікарських засобів зареєструє й інших виробників.

Оновлення:

От, наприклад, Німеччина з 25 червня пускатиме тільки тих іноземців (не з країн ЄС), хто повністю вакцинований препаратом, який є в переліку ЕМА. А тих, хто не щеплений або щеплений якимось іншим, не впускатимуть поки навіть з ПЛР-тестом свіжим. 

У списку від ЕМА є AstraZeneca, але тільки Vaxzevria, яка виробляється у Великій Британії.

Також є американські Moderna і Johnson&Johnson. Але їх немає в Україні.

Читайте також: Безвіз повертається. Як і коли українці зможуть їздити в ЄС: з щепленням від COVID і без