Фото: Unsplash

Дослідники виявили, що слони здатні кликати один одного на ім'я. Щоб звернутися до конкретної особини, тварини використовують звуки, які вони видають за допомогою голосових зв’язок. Про це повідомляє Reuters.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Американські вчені проаналізували більш ніж 100 слонів у Національному парку Амбоселі та Національному заповіднику Самбуру в Кенії.

Слони видавали широкий спектр звуків — від гучних трубних до тихих гуркітливих, настільки низьких, що їх не чує людське вухо. Науковці використали алгоритм штучного інтелекту, щоб звузити поле дослідження. І завдяки цьому вони ідентифікували 469 різних звуків, з яких 101 був зверненням слонів до побратимів, а 117 – реакцією на нього.

Дослідники визначили, що в криках слонів був компонент, схожий на ім'я, який вказував на конкретного слона як на адресата. Потім дослідники відтворили аудіозаписи для 17 слонів, щоб перевірити, як вони відреагують на поклик, адресований їм, а також на поклик, адресований якомусь іншому слону.

За словами вчених, слони сильніше реагували на заклики, адресовані їм. Коли тварини чули знайомий крик, вони поводили себе більш жваво та йшли до джерела звуку і видавали більше звуків, ніж тоді, коли чули заклик, призначений для когось іншого.

"Щоб звертатися один до одного на ім’я, слони повинні навчитися асоціювати певні звуки з конкретними особами, а потім використовувати ці звуки, аби привернути увагу відповідної особи, що вимагає складних здібностей до навчання і розуміння соціальних відносин", – повідомляє поведінковий еколог Міккі Пардо з Корнельського університету, який є провідним автором дослідження.

Також він додав, те, що слони звертаються один до одного як особистості, підкреслює важливість соціальних зв'язків — і зокрема, підтримки багатьох різних соціальних зв'язків — для цих тварин.

Використання індивідуальних голосових звуків є рідкісним, але не винятковим явищем у тваринному світі. Дельфіни та папуги також роблять це. Але вони просто імітують вокалізацію, яку видає інша тварина. Тому нові дані свідчать, що слони й люди – єдині два види на Землі, що звертаються один до одного за іменами.