Фото: Zaha Hadid Architects

Dezzen презентував одинадцять проєктів споруд, які планують побудувати з дерев'яних матеріалів та конструкцій. Для будівництва використають масову деревину, з неї хочуть побудувати вежу, університет, стадіон та навіть термінал аеропорту.

Масова деревина, відома також як поперечно-клеєний брус (CLT) — це клеєна ламінована деревина, яка стає все більш популярною в архітектурі. Матеріал є низьковуглецевою альтернативою сталі й бетону.

1. Екопарк від Zaha Hadid Architects, Англія.

Фото: Zaha Hadid Architects

Екопарк від Zaha Hadid Architects стане першим у світі дерев’яним футбольним стадіоном й належатиме для футбольного клубу Forest Green Rovers.

Стадіон розраховано на 5000 місць, його збудують майже повністю з дерева, включно з дахом, конструкцією та обшивкою.

2. Rocket&Tigerli від архітектора Шмідт Хаммер Лассен, Швейцарія.

Фото: Шмідт Хаммер Лассен

Найвищу у світі дерев'яну будівлю планують звести у Швейцарії, її спроєктував архітектор Шмідт Хаммер Лассен. Вежа заввишки 100 метрів матиме дерев’яну основу та опорну конструкцію. Ззовні будівлю облицюють теракотою. Будівництво планують завершити у 2026 році.

3. Світ Volvo від Henning Larsen Architects, Швеція.

Фото: Henning Larsen Architects

У цій дерев’яній будівлі, що буде побудована у Швеції, планується центр для зустрічей компанії Volvo. Конструктивні колони та балки побудують з масової деревини, а плити для перекриття виготовлять з CLT. За словами дизайнера Henning Larsen Architects, проєкт має "встановити новий стандарт використання деревини в архітектурі".

4. Timber House від Adjaye Associates, Канада.

Фото: Adjaye Associates

Timber House стане однією з найбільших дерев’яних будівель у Канаді. Це проєкт житлового будинку з доступними цінами на квартири, також там планують розмістити будинок для людей похилого віку. Ця будівля є частиною більшого проєкту, який має на меті створити "повністю електронне суспільство з нульовим викидом вуглецю".

5. Термінал А від BIG і HOK, Швейцарія.

Фото: BIG

Для аеропорту Цюриха архітектори розробляють термінал, основна конструкція якого складатиметься з V-подібних дерев’яних колон — це надасть будівлі природну палітру кольорів.

"Візуально спокійна палітра матеріалів, природне освітлення та біофілія — інстинктивна тяга людей до живої природи допоможуть відвідувачам змінити свій досвід перебування в аеропорту", — сказав представник компанії BIG Мартін Фолькле.

6. Лекторій Тілбурзького університету від компанії Powerhouse, Нідерланди.

Фото: Powerhouse Architects

У Нідерландах створять будівлю університету, яка не забруднюватиме довкілля й не спричинятиме відходів. Будівлю квадратної форми побудують з використанням розбірних і перероблених компонентів, включаючи 4,6 км дерев’яних балок для конструкцій і навісних фасадних панелей з вапняку.

7. Living Landscape від Jakob+MacFarlane and T.ark, Ісландія.

Фото: Jakob+MacFarlane

Living Landscape — багатофункціональна будівля, призначена для сміттєзвалища в Рейк’явіку. Архітектори прагнуть досягти нульових викидів упродовж всього часу експлуатації завдяки використанню деревини та відновлювальної енергії.

За словами архітекторів Jakob+MacFarlane і T.ark, після завершення будівництва вона стане "найбільшою дерев’яною будівлею в Ісландії".

8. Центральне метро Неаполя від EMBT, Італія.

Фото: Paolo Fassoli

Великі секції клеєного бруса використають для створення центральної станції метро Неаполя, яку споруджують уже. Барселонська студія EMBT заявила, що використання деревини має на меті "привнести частинку природи" в Centro Direzionale, навколишній район 1970-х років, спроєктований японським архітектором Кензо Танге.

9. Homerton College від Alison Brooks, Велика Британія.

Фото: Filippo Bolognese

Ще одна навчальна будівля у списку — студентський центр, спроєктований архітекторами компанії Alison Brooks для Кембридзького університету. Для будівництва використають CLT та клеєну ламіновану деревину, прихованоу зовні мідним покриттям.

10. Dock Mill від Urban Agency, Ірландія.

Фото: Urban Agency

Одним із найбільш незвичайних проєктів у списку — добудова до вже діючого заводу у Дубліні — після завершення будівництва вона буде найвищою дерев’яною будівлею в Європі. Подвійний скляний фасад огортатиме дерев’яну конструкцію нової прибудови, яку архітектори називають "сучасним поглядом на оранжерею".

11. Pirelli 39 від Diller Scofidio + Renfro та Stefano Boeri Architetti, Італія.

Фото: Diller Scofidio + Renfro and Stefano Boeri Architetti

У Мілані поруч з офісним хмарочосом Pirellino 1950-х років планують побудувати вежу із зеленими стінами, які змінюватимуть колір залежно від сезону, та дерев’яною конструкцією.

Проєкт є частиною реконструкції будівлі Gio Ponti, з якою він буде з’єднаний багатоповерховим скляним мостом.