Фото: EPA

Письменник, музикант та військовослужбовець Сергій Жадан отримав титул почесного доктора філософії Українського вільного університету (УВУ) в Мюнхені. Про це він написав у Instagram

Ступінь Сергію Жадану присвоїли 2 липня 2024 року "за внесок у розвиток української культури, зокрема, літератури, за гуманітарну діяльність, за несення свідчень жахливої війни в Україні та за готовність до боротьби за свободу та мир". Сам письменник, який у червні приєднався до лав 13-ї бригади Національної гвардії "Хартія", був присутній на врученні докторату онлайн. Новий титул він прокоментував у соцмережах:

Дистанційно подякував. Справді вдячний УВУ — це велика честь і відповідальність. Спасибі всім, хто тримає вітчизняну освіту.
Фото: Сергій Жадан / Facebook

Журналіст, історик і військовий Вахтанг Кіпіані у Facebook привітав Жадана з присвоєнням титулу та зазначив, що Український вільний університет у Мюнхені — один із найвизначніших освітніх і наукових осередків у Європі. 

Як відомо, УВУ був створений 1921 року у Відні та став першим закладом вищої освіти української еміграції за кордоном. Серед його засновників — голова Української Центральної Ради та Української Народної Республіки Михайло Грушевський, а також колишній депутат австрійського парламенту і голова дипломатичної місії Західноукраїнської Народної Республіки в Римі Олександр Колесса. 

Після закінчення першого семестру, того ж 1921 року, Український вільний університет переїхав до Праги. А 1945-го, коли радянські війська наблизилися до міста, значна частина професорів і студентів УВУ мігрували до Мюнхену. Серед випускників університету були Юрій Шевельов, Володимир Державін, Іван Фізер, Леонід Рудницький та інші.