Фото: МКІП

Після майже 10 років судового процесу археологічний музей Алларда Пірсона в Нідерландах остаточно зобов'язали передати Україні колекцію "скіфського золота", повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Верховний суд Нідерландів відмовився задовольнити касаційну скаргу представників кримських музеїв, подану в січні 2022 року, і залишив у силі рішення, яке зобовʼязує повернути експонати в Україну.

"Це рішення — історичне. І дає нам більше впевненості в тому, що згодом ми повернемо те, що у нас вкрали росіяни. Так, це довготривалі процеси, але ми вже розуміємо як маємо діяти", — додав міністр культури Олександр Ткаченко.

Фото: МКІП

Артефакти вивезли з Криму на початку 2014 року, до окупації Росією півострова, для виставки "Крим — золотий острів у Чорному морі", яка відбувалася в музеї Алларда Пірсона.

Коли виставка в Нідерландах закінчилася, Крим був вже під окупаційним режимом. Тому стало незрозуміло, кому передавати ці предмети: музеям в окупованому Криму чи Україні.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі у 2021 році ухвалив рішення на користь України.

Фото: МКІП

Виставка складається з понад 500 експонатів, зібраних з чотирьох кримських музеїв та одного київського. Серед артефактів — предмети зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Вартість експонатів з виставки оцінюється в 10 млн євро, відзначають у Мінкульті.

Фото: МКІП

Над поверненням експонатів додому з 2014 року працювали Мін'юст, МКІП, МЗС, адвокати Нідерландів й України.