Фото: Depisitphotos

Міністерство юстиції США через суд добилося повернення картини Пабло Пікассо "Три голі жінки і бюст чоловіка", яку 2014 року на аукціоні Christie’s придбала Жасмін Лу Ай Свон за вкрадені із малайзійського інвестиційного фонду кошти. Про це пише видання ArtNews.

Роботу Пікассо придбала колишня генеральна радниця суверенного інвестиційного фонду розвитку Малайзії (1MDB) Жаcмін Лу Ай Свон за 1,27 млн доларів. Утім, виявилося, що жінка використала незаконно привласнені кошти фонду від продажу облігацій, підписаних Goldman Sachs. Тож у серпні 2023-го федеральні прокурори США подали позов до суду про конфіскацію картини. 

27 травня 2024 року обвинувачена під присягою підписала згоду про повернення роботи Пікассо до США. Рішення про згоду на конфіскацію направила 17 липня і Маргарет Мозер, керівниця відділу з відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США. Через 5 днів, 22 липня, суддя Дейл Фішер схвалив його. 

Фото: Christie's

Зазначимо, що це не єдиний випадок, коли картини відомих художників купували за вкрадені гроші. Того ж дня суддя Фішер офіційно наказав конфіскувати роботи Пабло Пікассо, Клода Моне, Вінсента Ван Гога, Жана-Мішеля Баскія та Діани Арбус, які були пов’язані з Лоу Тхек Чжо, колишнім топпокупцем на міжнародних аукціонах та ймовірним організатором розграбування 1MDB. Зокрема, вдалося повернути роботи Ван Гога "Будинок Вінсента в Арлі", Моне "Сен-Жорж мажор", а також 25,3 млн євро, одержані від продажу картини Моне "Німфеї".

Також, повідомляє Bloomberg, суддя Фішер наказав конфіскувати три діаманти, які Лоу Тхек Чжо купив для своєї матері за незаконно привласнені доходи з малайзійського фонду. Уряд США оцінив коштовності приблизно в 1,17 млн доларів за кільце та 628 тисяч доларів за сережки.