Фото: Unsplash

Сейм Польщі схвалив законопроєкт про офіційне визнання сілезької мови як регіональної. Якщо закон ухвалить Сенат, то Польща офіційно матиме одну державну та дві регіональні мови. Про це повідомляє The Mayor.

Під час тогорічного перепису населення в Польщі близько 460 000 людей заявили, що вони є носіями сілезької мови й використовують її для щоденного спілкування. Це спонукало уряд країни вжити заходів для визнання меншини, яка проживає в регіоні Верхня Сілезія на півдні країни.

236 голосами "за" депутати Сейму ухвалили закон, що визнає сілезьку мову регіональною, тоді як "проти" проголосували 186 осіб і п’ятеро утрималися.

Таке офіційне визнання дозволяє викладати регіональну мову в школах і використовувати її в місцевих адміністраціях у муніципалітетах.

У Польщі вже є одна офіційна регіональна мова – кашубська. Це мова невеликої меншини, якою розмовляє близько 87 000 людей на узбережжі Балтійського моря поблизу Гданська. Цей статус мова має з 2005 року.

Ситуація з сілезькою мовою, виявилась складнішою та суперечливішою, оскільки багато лінгвістів вважають її діалектом польської, а не окремою мовою. Сілезька мова зазнала значного впливу німецької лексикографії, хоча вона має граматичну структуру, подібну до польської.

Література сілезькою мовою публікується з початку 21 століття, і зараз є теле- й радіоканали, які використовують цю мову у своїх програмах. Так само у Верхній Сілезії багато дорожніх та інформаційних знаків уже написані сілезькою мовою.