Фото: Urban Camp Lviv

У Львові в приміщенні колишнього будинку культури відкрився Urban Camp Lviv — центр для переселенців, що надає житло родинам із зони бойових дій, прифронтових та окупованих міст і водночас популяризує вуличні культури: музику, танці, мистецтво, спорт і активні ігри.

Простір ревіталізували й облаштували там тимчасове житло хостельного типу, яке має душові, кухні й дитячі ігрові куточки. Спільні приміщення переобладнали для проведення майстер-класів, батлів і фестивалів.

Фото: Urban Camp Lviv

У кемпі можуть проживати до 100 переселенців. Зокрема, тут є якісне укриття та спортивні локації.

"Ця будівля має дуже круті мистецькі елементи, які не просто зберегли, а й відреставрували: чудова мозаїка та унікальні люстри", — кажуть організатори.

Фото: Urban Camp Lviv

Команда, яка облаштувала простір, розповідає, що поєднання житла з вуличними культурами дозволяє переселенцям швидше адаптуватися в новому середовищі, особливо дітям.

Фото: Urban Camp Lviv

Після перемоги центр планують розвивати як міську платформу з вуличних культур — додаватимуть спеціальні споти, спортивні й творчі локації. Своїм прикладом Urban Camp Lviv також хоче показати, як подарувати друге життя закинутим пам’яткам модерністської архітектури.

"Дуже важливо привертати увагу до збереження занедбаних будівель, робити якісну та стійку реставрацію, переосмислювати їхню функцію і не боятися експериментувати з добудовами й матеріалами, а також імплементувати досвід інших країн в український контекст", — розповідає проджект лід Urban Reform, архітекторка та урбаністка Анастасія Палій.

Перша подія в Urban Camp Lviv пройшла 3 червня — Фестиваль вуличних культур. У рамках заходу відбулися майстер-класи з диджеїнгу, брейкінгу, графіті, хіп-хопу; турніри з панна-футболу та стритболу; батли з вуличних культур. Загалом за перші вихідні Urban Camp Lviv відвідали близько 400 гостей.

Фото: Urban Camp Lviv

Проєкт реалізували платформа з розвитку та просування вуличних культур Street Culture й офіс міського розвитку Urban Reform за підтримки Данської громадської організації вуличних культур GAME. Сам кемп увійшов до мережі молодіжних просторів ТВОРИ!.