Фото: Oceanogràfic de Valencia

З Харківського дельфінарію "Немо" евакуювали двох китів-білух через посилення російських обстрілів по місту. Тепер білухи мешкатимуть в іспанській Валенсії – у найбільшому океанаріумі Європи. Про це повідомляє The New York Times.

Білухи — 15-річний Пломбір та 14-річна Міранда — жили у харківській філії дельфінарію "Немо".

"Якби вони залишилися в Харкові, їхні шанси на виживання були б дуже незначними", – сказав Даніель Гарсія-Паррага, директор зоологічних операцій в Oceanogràfic de Valencia, який допомагав керувати операцією з порятунку.

Природним середовищем існування білух є Арктика, це означає, що тварини потребують холодної води для виживання. А через руйнування електромережі в Харкові акваріум працював від генератора, що ускладнювало підтримання температури води в ньому.

За словами доктора Гарсіа-Паррага, також був скорочений раціон китів через значну нестачу кальмарів, оселедців, скумбрії та іншої свіжої риби, необхідної парі щодня.

А в останні тижні обстріли міста були досить близько до дельфінарію, тому вирішено було евакуювати китів.

Голова Асоціації зоопарків та акваріумів і колишній керівник Служби рибних ресурсів і дикої природи США Ден Еш сказав, що це була "ймовірно, найскладніша операція з порятунку морських ссавців, яку будь-коли проводили", для якої знадобилася "найелітніша у світі команда експертів".

Фото: Oceanogràfic de Valencia

Евакуація тривала 36 годин. Виснажлива подорож супроводжувалася проблемами із транспортними ящиками, які виявилися затісними для білух, та відсутністю важких підйомних кранів у молдовському аеропорті, необхідних для їхнього переміщення. 

Фото: Oceanogràfic de Valencia

Рятувальникам довелося винаймати спеціальний вантажний літак, обладнаний власним краном. 

Наразі тварини перебувають в океанаріумі Oceanogràfic de Valencia в Іспанії, який вважається найбільшим у Європі.