Фото: BBC

Парламент Уганди схвалив законопроєкт проти ЛГБТК-людей, деякі положення якого допускають покарання у вигляді страти або позбавлення волі до 20 років. Сам факт ідентифікації себе як ЛГБТК-особи стане злочином, пише CNN.

Новий закон забороняє "пропаганду та підбурювання" до гомосексуальності та містить статтю про "змову з метою залучення до гомосексуальності".

У разі остаточного ухвалення закону смертна кара присуджуватиметься за випадки, пов'язані з "гомосексуальністю за обтяжливих обставин". Йдеться про дії сексуального характеру, вчинені без згоди або з примусу, а також щодо осіб до 18 років, людей із психічними та фізичними порушеннями або коли "злочинець" має позитивний ВІЛ-статус.

Крім того, визнання себе гомосексуалістом стане незаконним. Згідно із законом, друзі, родина та члени спільноти будуть зобов’язані повідомляти владі про осіб, які перебувають в одностатевих стосунках.

За кілька тижнів до схвалення законопроєкту антигомосексуальні настрої вже були помітні у суспільстві, розповів BBC активіст, який побажав залишитися анонімним.

За словами активіста, членів квір-спільноти шантажували, вимагали гроші або навіть заманювали в пастки, щоб побити.

"У деяких регіонах навіть правоохоронці вимагали гроші у людей, яких вони звинувачували у гомосексуальності. Зокрема, деякі сім’ї повідомляли про своїх власних дітей у поліцію", — додав активіст. 

Закон також загрожує:

  • людям та установам, які підтримують організації, що захищають права ЛГБТК+, або публікують та розповсюджують матеріали ЗМІ та літературу на підтримку ЛГБТК+;
  • журналістам і видавцям за публікацію, трансляцію, розповсюдження будь-якого контенту, який виступає за права геїв або "пропагує гомосексуалізм";
  • власникам нерухомості, якщо їхнє приміщення використовується як місце для зустрічей гомосексуалів або "будь-якої іншої діяльності", спрямованої на захист прав ЛГБТК+.

Остаточна версія документа ще не була опублікована.

Законопроєкт вніс до парламенту опозиційний депутат Асуман Басалірва. Він пояснив, що цей закон буде захистом правових, релігійних та традиційних цінностей угандійців від дій, які можуть сприяти сексуальній розбещеності в країні.

"Мета законопроєкту — створити комплексне законодавство для захисту традиційних сімейних цінностей, культури, нашої віри, заборонивши будь-які форми сексуальних стосунків між особами однієї статі та заохочення або визнання сексуальних стосунків між особами однієї статі", — сказав Басалірва.

Правозахисна група Human Rights Watch (HRW) попередила, що закон порушить права угандійців.

"Однією з найбільш екстремальних особливостей цього нового законопроєкту є те, що він криміналізує людей просто за те, що вони є, а також подальше порушення прав на приватне життя й свободу вираження думок", — сказав дослідник HRW в Уганді.

Директор Amnesty International зі Східної та Південної Африки Тігер Чагута назвав закон "репресивним", зазначивши, що він затвердить дискримінацію, ненависть і упередження щодо ЛГБТК-людей. Закон також засудили британський міністр у справах Африки Ендрю Мітчелл та держсекретар США Ентоні Блінкен. У Білому домі попередили, що будуть економічні санкції, якщо закон набуде чинності. 

Для набрання чинності законопроєкт має підписати президент Уганди Йовері Мусевені. Зазначається, що за останні тижні він кілька разів виступав із заявами проти ЛГБТК+, а також критикував західні країни за те, що вони, на його думку, чинять тиск на Уганду.