Люди вкрай неохоче беруться вивчати щось нове в комфортних умовах. Що вже казати про людей, які пережили стрес, змінили місце проживання і намагаються почати своє життя спочатку? Це подвійний виклик для всіх розробників та експертів освітніх проєктів, призначених полегшити життя внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та допомогти їм підвищити шанси на швидке працевлаштування. 

Актуальність освітніх проєктів для ВПО

У жовтні 2023 року налічувалось 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб. Такі дані вказують Міністерство закордонних справ України, Міністерство соціальної політики та ряд міжнародних організацій. З них 60% жінки та 40% чоловіків. Посадовці зауважують, що кількість ВПО може бути більша на 2 млн громадян, які вимушено переселились, але з певних причин не зареєструвались та не отримали такий статус.

До списку найгостріших потреб, які відчувають ВПО відносять:

  • Гроші

  • Павербанки, генератори

  • Паливо

  • Ліки 

Частина опитаних ВПО висловили намір інтегруватись у новому середовищі. Для втілення цього наміру вони назвали 3 найважливіші типи підтримки:

  • Гроші

  • Безпечне та доступне житло

  • Розширення можливостей для отримання доходу (джерело: Міжнародна організація з міграції (МОМ), Звіт про внутрішнє переміщення населення в Україні, жовтень 2023 року).

Два з трьох цих пунктів можуть частково або повністю забезпечити освітні проєкти.

Освіта – це потужний інструмент соціальної підтримки та розвитку ВПО. Він дає необхідні знання та навички, що допомагають інтегруватись у нові громади. Освітні проєкти для ВПО сприяють розвитку та самореалізації, дозволяють швидше працевлаштуватись, отримати вищу соціальну мобільність.

Типи освітніх проєктів для ВПО

В Україні створено та функціонує безліч проєктів для підтримки внутрішньо переміщених осіб. Вони втілені у різних формах та охоплюють різні аспекти освіти – від шкільної освіти і професійної підготовки до підвищення кваліфікації. Освітні проєкти для ВПО можна розділити на формальні та неформальні типи.

До формальних належать дошкільна та шкільна освіта, передвища та вища освіта. Існують різноманітні проєкти спрямовані на створення додаткових навчальних місць у школах та забезпечення навчальними матеріалами. Також ряд проєктів спрямований на психологічну адаптацію дітей у навчальних закладах.

Університети та коледжі підтримують ВПО за допомогою стипендіальних програм та спеціальних курсів. Розмір державних соціальних стипендій для ВПО залежить від рівня навчального закладу – студенти передвищих навчальних закладів можуть розраховувати на грошову підтримку у розмірі 890 грн/міс, а студенти вищих навчальних закладів на 1180 грн/міс.

Наприклад, Український католицький університет запровадив спеціальну програму для підтримки студентів зі статусом ВПО, забезпечуючи їх стипендіями та додатковою менторською підтримкою.

До неформальних освітніх проєктів належать:

  • курси професійної підготовки та підвищення кваліфікації

  • онлайн-курси та дистанційне навчання

Курси професійної підготовки та підвищення кваліфікації допомагають ВПО адаптуватись до нових умов на ринку праці, знайти роботу у нових громадах. Проєкти, які орієнтовані на навчання нових професій мають попит.

Онлайн-освіта та дистанційне навчання – важлива складова освітніх проєктів для ВПО. Курси, вебінари та дистанційні програми допомагають здобувати освіту чи опановувати знання та навички незалежно від місця перебування. Платформи, такі як Prometheus та EdEra, пропонують безкоштовні онлайн-курси з різних дисциплін, що доступні для всіх, включно з ВПО.

Віктор Локотков, CMO Softbook

Найдоречніший онлайн-курс для ВПО, на мою думку, створили на Prometheus. Він називається "Що має знати внутрішньо переміщена особа" і його автори – це експерти громадських організацій. В програму помістили інформацію про соціальні гарантії, медичне забезпечення, освіту, працевлаштування і юридичні консультації. Тобто все те, з чим рано чи пізно зіткнеться кожна особа з таким статусом. Міністерство цифрової трансформації разом з компанією Google також почали випускати проєкт "Дія.Освіта" з освітніми серіалами. Це безкоштовні курси, які допомагають опанувати нову професію від бухгалтера до SMM-менеджера. Тобто тематика максимально широка. Це приклади проєктів, які побудовані експертами і відштовхуються від основних проблем користувача – обмеженість в часі та брак інформації.

Віктор Локотков, CMO Softbook

Успішні кейси та приклади реалізованих проєктів

Як згадувалось вище, серед успішно реалізованих освітніх проєктів можна назвати платформи Prometheus та EdEra. Prometheus – найбільша платформа безкоштовної онлайн-освіти, яка починалась, як краудфандинговий проєкт. Проєкт "Work in Tech" реалізований Prometheus спільно з Google та INCO допоміг 3000 осіб пройти навчання, щоб перепрофілюватись та знайти роботу. З них 83% осіб повністю пройшли курс на 160 годин. Одна з історій успіху випускників цього курсу – 56-річний двірник Віктор пройшов навчання і став провідним інженером відділу техзасобів університету.

Проєкт "Women For The Future" створений для допомоги українкам, які втратили роботу через війну, отримати можливості для працевлаштування та розвитку в професії. Проєкт заснований Happy Monday за підтримки Уряду Швеції та Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Він містить окремі курси, вебінари та менторські програми для навчання та перекваліфікації. Серед курсів можна назвати:

  • Курс лекцій з SEO та лінкбілдингу

  • Курс з рекрутингу

  • Курс лекцій з фінансової грамотності

До проєкту долучилось 74 430 жінок, частина з них пройшла навчання завдяки грантам та потрапила на стажування за підтримки партнерів проєкту.

Виклики та проблеми у реалізації освітніх проєктів для ВПО

Під час процесу впровадження освітніх проєктів для ВПО організатори часто стикаються з низкою викликів. Це нестабільне або відсутнє фінансування, що обмежує можливості реалізації. Також вагомим викликом залишається ускладнений доступ до необхідних ресурсів, навчальних матеріалів, інфраструктури. Інтеграція ВПО в освітній процес потребує додаткових зусиль: адаптація навчальних програм та методів, підготовка до специфічних потреб осіб, подолання психологічних бар’єрів, які виникли через зміну обстановки та необхідність адаптуватись до нових умов. Все це ускладнює процес навчання та реалізацію головних цілей освітніх проєктів.

Освітні проєкти для ВПО по своїй суті призначені для більш зручної та швидкої адаптації людей, для світчерів, тобто тих, хто переходить в інші професії. Це основні задачі для проєктів цього сегменту. Також до їхніх задач можна віднести полегшення та покращення життя внутрішньо переміщених осіб. Основні проблеми для цих проєктів – відсутність бюджету. Тому їх має фінансувати держава. Ще одна проблема пов’язана з відсутністю часу у людей, для яких і створюють такі проєкти. Найчастіше його дуже мало або просто немає, бо вони зайняті налагодженням життя і побуту, знаходяться у пошуку грошей тут і зараз. Це дві основні проблеми, на які варто орієнтуватись і розуміти тим, хто займається розробкою та реалізацією таких проєктів. Також слід враховувати що ВПО у своїй більшості це світчери. Тому курси для них повинні бути більш детальними, допомагати заглибитись у тему і швидше її опанувати.

Віктор Локотков, CMO Softbook 

Вплив освітніх проєктів на ВПО та суспільство

Освітні проєкти для ВПО значно впливають на переселенців та суспільство загалом. Вони виконують роль соціальної та психологічної підтримки, допомагають адаптуватись до нових умов та знижують їхній рівень стресу. Ці проєкти дозволяють отримати нові професії та підвищують шанси на швидше працевлаштування та фінансову стабільність. Також вони сприяють інтеграції у місцеві громади, налагодженню соціальних зв’язків і роблять суспільство стійкішим та згуртованішим.

Освітні проєкти для ВПО мають значний вплив як на самих переселенців, так і на суспільство загалом. Вони забезпечують необхідні знання та навички для адаптації, працевлаштування та соціальної інтеграції. Інвестування в ці проєкти сприяє стійкості та згуртованості суспільства.