Зміст:
  1. Науковий погляд
  2. Алкоголь може послабити вашу імунну систему
  3. Як вберегтися від харчового отруєння


"Будьмо", — каже жінка на популярному відео в TikTok, підносячи до камери чарку, наповнену міцним алкоголем. Випивши, вона скривилася, а потім кілька разів повторила: "Це ліки, це ліки".

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

@thewildamalia #foodsafety #health #sterilization #sanitization #lifehack ♬ original sound – Amalia

Шот довелося випити після вживання продуктів, які, за її словами, могли спричинити харчове отруєння. В одному з досліджень вона прочитала, що оскільки "алкоголь дезінфікує", він може захистити й від хвороботворних бактерій, які містяться в їжі.

Чи це справді так?

На думку експертів, у тому, що вживання алкоголю разом з підозрілою їжею може зменшити ймовірність харчового отруєння, дійсно є частка правди. Але докази на підтримку цього твердження вкрай обмежені. І залежно від того, скільки ви п'єте, алкоголь може більше нашкодити вашій імунній системі, ніж допомогти, йдеться у матеріалі The New York Times (NYT). LIGA.Life переповідає найцікавіше з публікації.

Науковий погляд

За останні майже 30 років було всього кілька невеликих досліджень спалахів харчових захворювань, які привели до висновку, що вживання алкоголю пов'язане із захистом від харчових отруєнь, а втім, ефект не гарантований.

Фото: Serious Eats / Vicky Wasik

Дослідження, на яке посилається жінка з відео у TikTok, опубліковане у 2002 році. У ньому вчені описали спалах сальмонели серед 120 гостей банкету в Іспанії. Щонайменше 47 людей мали блювоту або діарею, а також скаржилися на спазми в шлунку, лихоманку або головний біль. Погане самопочуття спричинили заражені бутерброди з тунцем і картопляний салат. Науковці виявили, що ті, хто випив три або більше алкогольних напоїв на святкуванні, мали на 46% менше шансів захворіти, ніж ті, хто не пив; а ті, хто випив до трьох напоїв, мали на 27% менше шансів на розвиток симптомів.

У 1992 році в американському штаті Флорида відбувся спалах гепатиту А — його спричинило вживання сирих устриць. Дослідники опитали 61 особу і виявили, що ті, хто вживав вино, віскі або коктейлі з устрицями, мали на 90% меншу ймовірність захворіти, ніж ті, хто не пив. Однак ті, хто запивали морепродукти пивом — не були захищені, адже цей напій має меншу концентрацію алкоголю.

Фото: Pixabay

Ці дослідження підтверджують теорію про те, що алкоголь може зупинити розмноження патогенних мікроорганізмів у кишківнику людини, перш ніж вони зможуть спричинити хворобу, каже професор харчових наук з Ратгерського університету Дональд Шаффнер.

За його словами, завдячувати потрібно спирту, який є основою багатьох змішаних алкогольних напоїв, як-то горілка, віскі, джин, ром, бренді, настоянки, бальзами тощо. Водночас доцент кафедри харчових наук в Університеті штату Массачусетс Метью Мур каже, що ці старі й невеликі дослідження свідчать лише про існування взаємозв’язку між вживанням алкоголю і меншою ймовірністю занедужати, проте вони не доводять, що алкоголь дійсно запобігає харчовим отруєнням. Отож науковець рекомендує сприймати критично висновки колег. За його словами, довести теорію про алкоголь могло б велике клінічне випробування, але такого донині ніхто не проводив.

У статті NYT також наводять результати дослідження спалаху гепатиту Е, який виник серед гостей круїзу — усі вони їли молюсків. А втім, заразилися лише ті, хто вживав алкоголь. Ті, хто утримався від спиртного, навпаки залишилися здоровими.

Алкоголь може послабити вашу імунну систему

Чи спричинить заражена їжа отруєння — це залежить від різних факторів. Важливий і загальний стан здоров’я, і кількість наявного збудника у продукті, а також обсяг зїденого, каже Крейг Хедберг, епідеміолог та експерт з безпеки харчових продуктів з Університету штату Міннесота.

За його словами, роль алкоголю в цьому процесі недостатньо вивчена на людях. Але в дослідженні 2001 року вчені виявили, що хоча червоне і біле вино вбиває сальмонелу в чашках Петрі, воно ніяк не вплинуло на інфекцію у мишей, яким згодували бактерії.

Фото: sfchronicle.com

Якщо ви п'єте занадто багато, алкоголь може зробити ваш кишківник сприйнятливішим до інфекцій, каже докторка Гьонгі Сабо, гастроентеролог і професорка медицини в Гарвардській медичній школі.

Дослідження докторки Сабо та її колег свідчать про те, що запої (для більшості дорослих людей це означає споживання 4-5 або більше напоїв протягом приблизно двох годин), можуть спричинити запалення та "негерметичність" слизової оболонки кишківника, що дозволяє бактеріям і токсинам легше потрапляти в кров.

Очевидно також, що хронічне вживання алкоголю може знизити здатність імунної системи боротися з інфекціями, каже вона. Дослідження показали, наприклад, що люди з розладом вживання алкоголю більш схильні до захворювань або навіть смерті від певних харчових інфекцій, таких як лістерії та вібріони.

Крім того, алкоголь може спричинити зневоднення, що може погіршити симптоми харчового отруєння та подовжити час одужання, зазначають експерти.

Як вберегтися від харчового отруєння

Вживання алкоголю є неперевіреним і потенційно ризикованим підходом до запобігання харчовому отруєнню, кажуть експерти.

Фото: COMPOSITE IMAGE

"Краще просто не їсти сумнівну їжу", — сказав доктор Шаффнер. Водночас він визнав, що часто ми не знаємо, чи є певна їжа зараженою.

Хороший спосіб убезпечити себе — звертати увагу на офіційні повідомлення про відкликання певних продуктів з полиць крамниць. Також необхідно використовувати належні методи безпеки на кухні: часто мити руки, уникати перехресного забруднення від сирого м'яса, птиці та риби шляхом зберігання цих продуктів окремо від інших, готувати всі продукти за належної температури, а також уникати зберігання швидкопсувних продуктів за кімнатної температури більш як дві години.

Ці правила особливо важливі для людей з ослабленим імунітетом, вагітних, дітей до 5 років або старших людей від 65 років, адже вони найбільш схильні до важких захворювань, спричинених харчовими патогенами.

Доктор Мур визнав, що ці перевірені способи запобігання харчовим отруєнням не такі веселі, як чарочка міцного алкоголю, а втім, вони ефективні. І це головне.