Нещодавно я зустрілася з подругою після роботи на вечірці, і з приблизно дев'яти жінок у приміщенні четверо носили леопардовий принт: куртку, блузку, легінси, сумку. У чому його привабливість і звідки він узявся? Думки американських стилістів про речі з леопардом зібрав The New York Times, LIGA.Life переказує найцікавіше.

Леопардовий принт, а насправді всі анімалістичні принти, включно із зеброю, пітонами, коров'ячим принтом і багатьма іншими супроводжують нас від часів, коли наші далекі предки перетворювали шкури тварин на одяг. Його роль як символу змінювалася залежно від часу й контексту, але він ніколи не втрачав актуальності, навіть коли саме хутро вийшло з моди. Майкл Корс назвав його "скандально нейтральним".

Хоча лев може бути королем джунглів, леопард або, принаймні, його плями — королі моди.

Протягом століть леопардова шкура була символом багатства та влади — Шешат, єгипетська богиня мудрості, завжди зображувалася в леопардовій шкурі, як і грецький бог Діоніс, а зулуські королі почали носити її в 19 столітті.

 

У масову моду леопард увірвався у 1930-х завдяки фільму "Тарзан – людина-мавпа", в якому Морін О'Салліван з'явилася, так, у леопардовому принті. Крістіан Діор закріпив його статус, коли ввів леопардовий принт у своє перше модне шоу в 1947 році (те саме шоу, що дало світу New Look).

Елізабет Тейлор обожнювала леопард, як і Джекі Кеннеді. Роберто Каваллі та Dolce & Gabbana побудували на ньому імперії. Це основний елемент у Лас-Вегасі. Він символізує хижаків, упевненість, екстравагантність, кітч і тваринний магнетизм.

Фото: Vogue.ua

У 2013 році в одному з британських зоопарків — Chessington World of Adventures у Сурреї заборонили відвідувачам носити леопардовий і тигровий принти, побоюючись, що це бентежитиме тварин, які сприймали відвідувачів як здобич або потенційних друзів.

Проте існує тонка грань між вишуканістю та кітчем, коли йдеться про леопардовий гардероб. 

Найкраще, як радить Майкл Корс, сприймати цей принт як "один із тих рідкісних модних знаків оклику, який водночас помітний і позачасовий", і носити його треба відповідно: "поєднуючи з усім, від вишуканого чорного до деніму чи оливкових штанів карго". Класичне поєднання: леопардове пальто з простою чорною водолазкою та джинсами.

Популярність леопардового принта має циклічний характер, і зараз ми перебуваємо в розпалі такого циклу.

Фото: New York Post

Як пояснює Александра Ван Утте, засновниця модного пошуковика Tagwalk, цієї осені популярність леопардового принта в колекціях зросла на 944 відсотки (!). 

"Цей принт з'являється приблизно що чотири роки на показах мод", — зазначила критикиня, — "здебільшого під час осінньо-зимових сезонів".

А втім, це, ймовірно, пік леопарда, оскільки в останніх весняних колекціях його вже майже немає.