Зміст:
  1. Модні традиції
  2. Оверсайз та візерунки
  3. Висока планка

Команда Айши, що раніше складалася з двох людей, зараз прагне до колаборації із зірками та фешн-індустріями. LIGA.Life розповідає історію кримськотатарської дизайнерки.

Айша Ісса. Фото Дмитра Долматова

Модні традиції

Традиційний кримськотатарський орнамент Орьнек об’єднав на подіумі спортивне, повсякденне і святкове вбрання. Це той тип одежі, якої Айші завжди бракувало, поки вона не створила власний бренд Fannan.ua.

"Я давно зрозуміла для себе, що немає одягу, який я хотіла б вдягати. І щоб водночас дотримуватись законів ісламу. Тому почала малювати ескізи – це було поєднання сучасного зі східними мотивами. Таким чином у мене з’явився свій стиль. У трьох словах – це комфорт, спорт, індивідуальність", — ділиться дизайнерка після презентації нової колекції в Одесі.

Показ одягу "Nesıl — покоління" завершив тиждень кримськотатарської культури, яку Айша з командою хочуть популяризувати за допомогою модних тенденцій.

Оверсайз та візерунки

У фешн-індустрію Айшу привела, зокрема, арабська каліграфія. Витончені лінії, сплетені у візерунках, зараз є характерним елементом її нової колекції. Проте вперше вони з’явились на сумках.

"Я була студенткою і хотіла просто робити розписи арабською мовою на шоперах. На першу стипендію ми з подругою купили шопери і почали розмальовувати. Побачили, що є великий попит. Навіть робили індивідуальні замовлення на різні написи. Після цього ми зробили худі з арабською каліграфією. Для України та загалом у Європі такого було мало, а спільнота, принаймні до війни, була чималою", — розповідає Айша Ісса.

Далі вона з командою перейшла до ескізів костюмів, спідниць та інших елементів одежі. З часом це перетворилося на бренд Fannan.ua. На думку Айши, хоча речі з її колекцій створені насамперед для мусульман, вони відповідають сучасним тенденціям і пасують усім.

Фото Дмитра Долматова

"В основу кримськотатарського наряду входять саме ісламські канони, і їх необхідно дотримуватись. І зараз, якщо подивитись на моду, набирають обертів сукні максі. Це актуально і серед українців, тому що дуже багато довгих кардиганів, спідниць. Також зараз дуже великий попит саме на український одяг", — каже дизайнерка.

Після повномасштабного вторгнення до елементів одягу бренду додали нові мотиви. Так всередині тамги, символу кримських татар, з’явились українські візерунки.

Ідея цієї колекції виникла ще на початку року, але сильно не розвивалась. Айшу обрали головою Ліги мусульманок України, і часу на фешн не було. Потім влітку відбувся чотириденний буткемп від UpShift. Це європейська програма розвитку молоді, яка надихнула Айшу повернутися до своїх планів.

"Я робила ескізи одягу, шукала натхнення. Потім була найскладніша частина – пошук орнаменту Орьнек. Через те, що кримські татари постійно піддавались репресіям, мало чого залишилось. Дійсно було важко знайти й поєднати так, щоб було і гарно, і водночас збереглась наша ідея", — згадує Ісса.

Спершу вона вагалась, чи варто повертатись в індустрію, втім після позитивних відгуків в Одесі питання відпали. Наступний показ може пройти у Кримському домі у Києві. Принаймні, це один з амбітних планів.

Висока планка

"Зараз показом в Одесі ми відновили роботу. Будуть різні колекції, і хотілось би створювати колаборації. Є багато українських брендів, які мені імпонують. Це і Coosh, і Cher'17. Вони роблять колаборації з артистами, це дуже цікаво і хочеться до цього прагнути. Якщо брати саме цю колекцію з огляду на кримськотатарську культуру, то зробити її з Джамалою. Це дійсно така планка, яку можна поставити як ціль", — зізнається Айша.

Зазвичай дизайнерка шукає натхнення і на європейських показах Fashion week, і в арабських країнах. Її команда хоче довести, що традиційний одяг може буде модним та повсякденним. А разом з цим – підкреслювати приналежність до певної спільноти.

Фото Дмитра Долматова

"У нас була думка поширювати інші культури корінних народів, що мешкають в Україні. Важливо підіймати ці теми, і у нас є платформа, де це можна робити. Важливо показувати, зокрема, людям в Криму, що ми про них не забули й чекаємо на повернення Криму. Хочемо також зробити колаборацію з Ахтемом Сеітаблаєвим. Він кримський татарин, видатний актор та режисер. Він до таких речей добре ставиться і підтримує. А якщо брати закордонних – то з головним дизайнером Balenciaga, грузином Демна Гвасалія, який з першого дня підтримує Україну. Також мені казали, що він знає про кримських татар і підтримує цей народ", — пояснює співорганізатор модного показу Ільяс Шейхіслямов.

Грузинський дизайнер Демна Гвасалія перетворив Balenciaga на один із найбільш обговорюваних брендів у світі фешн-індустрії. Попри певну скандальність, модний дім дотримується в одежі принципів, які імпонують команді Айши.

Це комфорт, спорт, дружність, каже Ільяс. До того ж нещодавно Balenciaga випустила нову оверсайз-колекцію. І хоча більшість речей з неї навряд чи можна назвати повсякденними, Айша бачить спільні риси й можливість колаборації.

"Таке поєднання дуже можливе, бо у Balenciaga більшість одягу – оверсайз. А це насправді одне з найкращих поєднань для мусульманської спільноти. Щоб не було нічого, що облягає", — каже дизайнерка.

Фото Дмитра Долматова

Зараз одяг її бренду продається онлайн, але Айша планує відкрити фізичний магазин, а потім виходити на міжнародний рівень. За кордоном у неї вже є клієнти. Дизайнерка вірить, що етнічні символи, які зараз дедалі складніше знайти, стануть частиною щоденного гардероба.