26 липня відбулася церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор 2024 у Парижі. Сама подія тривала приблизно чотири години в умовах зливи. Відтак гості та глядачі спостерігали за відкриттям під парасольками і в дощовиках.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

ФОТО: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Однак погодні умови не завадили Олімпійському вогню пройти довгий шлях із рук в руки відомих у спорті й не лише особистостей. Серед факелоносців був американський репер Снупп Доґґ.

Олімпійських вогонь пронесли не лише вулицями Парижа, але й дахами, музеями, річкою та памʼятками. Серед інших факелоносців були: президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах, акторка Летиція Каста, український легкоатлет і чемпіон Олімпійських ігор 1988 року зі стрибків із жердиною Сергій Бубка.

Фото: NBC

Відкриття Олімпійських ігор у Парижі точно ввійде в історію. Адже родзинкою вечора стали виходи олімпійських збірних. Це була не просто хода, а мандрівка на човнах річкою Сена з видом на головні памʼятки французької столиці.

Фото: EPA-EFE/Miguel Tona / POOL

На кожному кораблі майорів стяг країни, а також виднілись характерні кольори форми національної збірної. На флотилії №80 український прапор тримали плавець Михайло Романчук і тенісистка Еліна Світоліна.

Форму для олімпійської збірної України розробив польський бренд 4F. Одяг оздоблений колоссям і традиційною українською вишивкою.

Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT

Загалом делегація з України налічувала 58 осіб. Не всі спортсмени приїхали на відкриття, але присутніми були фехтувальниця Ольга Харлан, дзюдоїстка Дарʼя Білодід, тенісистка Марта Костюк. Очолив делегацію президент НОК України Вадим Гутцайт. 

Фото: НОК

Серед інших яскравих олімпійських форм – червоні костюми збірної Канади та вогняний одяг іспанських спортсменів. 

Фото: EPA-EFE/Miguel Tona / POOL

Загалом у церемонії відкриття взяли участь понад 10,5 тисяч атлетів із 206 країн світу.

Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK 2

Під час церемонії було чимало технологічних феноменів. Організатори використали штучний інтелект, завдяки якому, наприклад, оживали статуї. Окрім цього, був показ мод, танцювальні й музичні виступи, зокрема Леді Гаги. 

Фото: EPA-EFE/Joel Marklund / POOL

Після опівночі олімпійський вогонь дістався садів Тюїльрі. Серед останніх факелоносців були відомі спортсмени – тенісисти Рафаель Надаль і Серена Вільямс, а також футболіст і тренер Зінедін Зідан.

Фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

До чаші, де остаточно запалили Олімпійський вогонь, факел донесли два представники французької олімпійської збірної.

Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Олімпійський вогонь підняли на повітряній кулі над Парижем. Закрила церемонію Селін Діон піснею Едіт Піаф "L’Hymne à l’amour".