Зміст:
  1. Супервулкан Єллоустоуну – активний вулкан, що може призвести до вулканічної зими
  2. Величезні гейзери, грязьові вулкани та неймовірне різнокольорове гаряче джерело Grand Prismatic Spring
  3. Різноманіття тварин та рослин Єллоустонського парку: бізони, ведмеді та арктичні квіти
  4. Правила поведінки при спостереженні за дикими тваринами Єллоустоуну та як уникнути конфронтації з ведмедями
  5. Цікавинки національного парку, що не можна пропустити: водоспади та білий ліс
  6. Що таке національні парки США, чому американці їх так люблять та ціни на відвідування
  7. Розміри території, обмеження швидкості, кілометри доріг та кемпінг в національному парку
  8. Що треба мати з собою в Єллоустонському парку

Єллоустонський парк – перший національний парк у світі. Парк було створено у 1872 році, аби зберегти унікальну природу. На сьогодні в США існує 64 національні парки. Ідея таких парків – зберегти природні дива, екосистеми для тварин та рослин, а також дати змогу людям відпочити на природі та насолодитися нею.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Єллоустоун має статус об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО з 1978 року та є одним з найбільш відвідуваних національних парків у США. В середньому за рік він приймає від 4 до 4,5 мільйонів туристів. Найбільший наплив відвідувачів влітку та на початку осені.

Фото з архіву авторки

Площа Єллоустонського парку становить приблизно 8,983 км², для порівняння, Чернівецька область має площу 8,097 км², а цілий острів Кіпр має площу лише на 268 км² більше.

Єллоустонський парк також один з найкрасивіших у США, тут неймовірне різноманіття природи: ревучі гейзери, що викидають за один раз десятки тисяч літрів води, термальні джерела нереального кольору, що парують, грязьові киплячі воронки, високі водоспади, унікальні болота, каньйони, прерії та ліси. І, звісно, тут ви можете побачити безліч тварин, зокрема рідкісних бізонів, різні види ведмедів, птахів та рослин.

Фото з архіву авторки

Супервулкан Єллоустоуну – активний вулкан, що може призвести до вулканічної зими

Тривалий час було невідомо, що більша частина парку – це один з найбільших активних вулканів світу. У Єллоустоуні приблизно 640 000 років тому відбулося потужне виверження вулкана. Попіл вкрив захід США, середній Захід та Мексику, певні частини Тихого океану, знищивши багато живої природи. Після виверження залишилась кальдера (вершина вулкана, що провалилася углиб) 48 км у ширину та 72 метри в довжину.

Фото з архіву авторки, одне з гарячих джерел, утворене вулканічною активністю

Першими відкрили неймовірні природні особливості цього місця шукачі хутра, а вже після туди вирушили дослідники. Вулканічна активність і досі продовжує впливати на геологічні процеси у парку, а відвідувачі можуть відчути геотермічні процеси нашої планети.

Фото з архіву авторки

Нове виверження супервулкана може мати глобальні катастрофічні наслідки для клімату й екосистем Землі та навіть призвести до вулканічної зими (періоду значного охолодження клімату, що може тривати кілька років або десятиліть).

На щастя, дослідники стверджують, що ймовірність такого виверження в найближчі десятиліття є відносно низькою.

Величезні гейзери, грязьові вулкани та неймовірне різнокольорове гаряче джерело Grand Prismatic Spring

Завдяки своїй вулканічній природі парк багатий на унікальні геотермальні об'єкти, зокрема тут налічується понад 500 активних гейзерів (а це, на хвилиночку, більше ніж половина від усіх гейзерів у світі).

Фото з архіву авторки

Головна атракція – гейзер Old Faithful, він вивергається кожні 90 хвилин та збирає величезну аудиторію глядачів. Під час виверження він викидає гарячу воду температурою 93-96°C на висоту від 32 до 56 метрів. За раз це від 14 до 32 тисяч літрів води.

Фото з архіву авторки

Інші гейзери та гарячі джерела теж мають високу температуру води – від 82 до 95°C. У парку розташований найвищий гейзер у світі Steamboat Geyser, під час активних вивержень вода може підійматися на висоту до 91 метрів.

Багато тут і сульфатних джерел, які мають характерний запах. А деякі джерела мають неперевершений яскраво-блакитний колір. Наприклад, джерело West Thumb є одним з найбільш мальовничих і геотермально активних місць у парку. Воно має небесно-блакитний колір, а поруч з ним відкриваються дивовижні краєвиди.

Фото з архіву авторки

Звісно, король усіх гарячих джерел – Grand Prismatic Spring. Свою шалену популярність він здобув через яскраві помаранчево-блакитно-зеленкуваті кольори (які насправді в житті такої яскравості, як на фото). Свою назву джерело отримало, бо поєднання кольорів нагадує оптичний призматичний ефект. Синій колір у центрі джерела зумовлений високою температурою води.

Фото: audleytravel.com

Жовтий, помаранчевий та зеленуватий колір утворюють яскраві кольорові кільця довкола центру завдяки наявності термофільних мікроорганізмів (бактерій), які виживають, бо температура трохи менша.

Фото: mountainmodernmotel.com

Це найбільше гаряче джерело в США і третє за розміром у світі. Діаметр джерела 112 метрів, а глибина понад 50 метрів.

Фото з архіву авторки

Grand Prismatic Spring є унікальним з погляду того, як бактерії виживають в екстремальних умовах, тому дослідники активно вивчають цю природню лабораторію.

Окрім цього парк має унікальні фумароли та грязьові вулкани, які по факту калюжі бруду, що киплять та парують сіркою. І це насправді вражаюче видовище. Один із найвідоміших це Mud Volcano. Тут гаряча сірчана вода змішується з вулканічним попелом й іншими мінералами та "плюється" в небо. На власні очі відвідувачі можуть побачити як відбувається геотермальна активність.

Різноманіття тварин та рослин Єллоустонського парку: бізони, ведмеді та арктичні квіти

У парку понад 67 видів ссавців серед яких бізони, вовки, ведмеді гризлі, олені, карибу, антилопи, лосі та понад 300 видів птахів, серед яких є рідкісні види: білоголовий орлан, канадський гусак чи червонохвості яструби.

Фото з архіву авторки

Бізони – найбільші сухопутні ссавці Північної Америки, дорослі тварини важать від 400 до 1000 кг (самки менші, а самці більші). Довжина бізонів коливається від 2,7 до 3,5 метрів, а висота до 2-х метрів. Роги у самців мають до 60 см довжини.

Фото з архіву авторки

Вовків повернули до парку у 1995 році, що значно вплинуло на екосистему. Побачити популяції вовків можна у Ламарській долині. Вона багата на пасовища, тож травоїдні тварини також мешкають тут.

Серед хижаків тут також можна побачити пум, чорних ведмедів. Багато тут різновидів сурків, видр, є гірські козли та снігові барани. Водний світ представлений рептиліями, жабами, черепахами, єллоустонською фореллю. Єллоустонське озеро є одним із найбільших високогірних озер у Північній Америці. Саме на ньому гніздяться водоплавні птахи.

Флора представлена понад 2000 видів рослин. Ліси займають 80% території, на решті площі розташовані степи-прерії.

Лісові екосистеми переважно складаються з соснових лісів. Але на висоті понад 2400 метрів розташовані альпійські луки та скелясті райони. У деяких районах парку – тундра з арктичними квітами та мхами.

Єллоустонський нацпарк має унікальні екосистеми, які відіграють значну роль у збереженні біорізноманіття.

Правила поведінки при спостереженні за дикими тваринами Єллоустоуну та як уникнути конфронтації з ведмедями

У Єллоустонському національному парку необхідно дотримуватися певних правил поведінки, аби не нашкодити природі чи тваринам.

Одне з головних правил – це дотримання дистанції під час спостереження за тваринами. Мінімальна рекомендована відстань від диких тварин, таких як бізони, ведмеді, олені та лосі – 91 метр. Від інших мілких тварин відстань має бути хоча б 23 -30 метрів.

Фото з архіву авторки

Зазвичай, тварини не нападають на людей, якщо їх не дратувати. Але є періоди коли вони агресивні. Були випадки, коли відвідувачі заради селфі підходили занадто близько до бізонів, які просто раптово бігли у своєму напрямку й це закінчилось трагедією для туристів.

Також існує цілий ряд правил поведінки, аби уникнути інтеракції з ведмедем. Якщо дотримуватися правил, то ризики постраждати від тварин мінімальні.

У кожному кемпінгу є свої правила та вимоги дотримуватися стандартних правил відпочинку посеред дикої природи. Наприклад, якщо у вас кемпінг з наметами в місці де поруч мешкають ведмеді, то не можна спльовувати зубну пасту на землю чи зберігати їжу у звичайних контейнерах поруч з наметом, оскільки ведмеді мають чудовий нюх. Зубну пасту рекомендують спльовувати в контейнер чи пляшку, а їжу зберігати в "противедмежих" контейнерах чи підвішувати далі від наметів на дереві. Також необхідно мати при собі ведмежий спрей та гуляти групами.

Фото з архіву авторки

Годувати диких тварин не можна. Заборонено турбувати тварин звуковими чи світловими подразниками.

У парку, особливо біля гарячих джерел, не можна сходити зі спеціальних стежок та заходити за огородження, бо можна отримати опіки від гарячої та кислотної води. Кидати предмети, сміття чи каміння в геотермальні джерела також заборонено.

Фото з архіву авторки

При хайкнігу треба слідувати маршрутами та не порушувати екосистему трав’яного покрову. Звісно, не можна залишати сміття чи розводити вогнища у невстановлених місцях. Домашні тварини заборонені на маршрутах, окрім перебування у кемпінгу. Але і там вони мають бути під наглядом та на повідку.

Фото з архіву авторки

Цікавинки національного парку, що не можна пропустити: водоспади та білий ліс

У Єллоустонському національному парку є безліч мальовничих водоспадів, загалом налічують понад 290. Найвідоміший Upper Falls висотою 33 метри, а найбільший Lower Falls з висотою приблизно 94 метри. Він розташований на річці Єллоустоун у Гранд-Каньйоні Єллоустоуну, який є однією з найвизначніших ландшафтних особливостей парку. Тут є шикарні оглядові майданчики, з яких відкривається прекрасний вид.

Фото з архіву авторки

Незвичним доповненням до всіх природних див парку є Білий ліс. Ця неординарна екосистема має повністю білі сосни, які контрастують з навколишніми кольорами пейзажів.

Фото з архіву авторки, Білий ліс

Що таке національні парки США, чому американці їх так люблять та ціни на відвідування

Американці обожнюють відвідувати національні парки, бо це ідеальне місце для активного відпочинку, пішохідних прогулянок, альпінізму, активностей на природі (каякінг, рафтинг).

Тут можна як відпочивати всією родиною з маленькими дітьми, так і обирати більш складні активності для дорослих. Окрема любов американців – це кемпінг: з наметами, просто неба чи автокемпінг з кемпервенами та RV.

Національні парки в США мають на меті зберегти природні чи культурні пам’ятки такі як ландшафти, чи цілі екосистеми. Але водночас вони не являють собою музей, а є територією доступною для людей, де вони можуть мати інтеракцію з природою та активно відпочивати. Тварини не замкнені в вольєрах і не відгороджені парканами. Саме люди тут гості, які мають дотримуватися правил поведінки та поважати дім тварин та рослин.

Фото з архіву авторки

Керує парками Національна паркова служба США, що підпорядковується Департаменту внутрішніх справ США. Головний виклик для всіх нацпарків зберегти баланс між збереженням природи та доступністю для загалу та розбудовою інфраструктури, яка б підтримувала відвідувачів. Добувати природні ресурси на території парків заборонено. Деякі частини парків охороняються більш суворо, для кемпінгу з наметами чи рибальства треба брати спеціальні дозволи.

У більшості парків вхід платний, він, зазвичай, коштує в районі $15–$35 за авто (кемпер), незважаючи на кількість людей у машині. Для пішоходів чи велосипедистів ціни $10–$20.

Фото з архіву авторки, черги на в’їзд в парк та річна картка

Але існує також найвигідніший варіант (якщо плануєте відвідати хоча б кілька парків) – це річна картка America the Beautiful Annual Pass. Вона дає необмежений доступ до всіх нацпарків і федеральних рекреаційних територій протягом цілого року. Коштує така картка $80 і дозволяє вхід для власника та всіх пасажирів його авто.

Розміри території, обмеження швидкості, кілометри доріг та кемпінг в національному парку

Нацпарк має величезну територію, щоб подивитися всі головні природні дива, візит треба планувати та виділяти достатньо часу. 96% території парку розташовані у штаті Вайомінг, 3% у Монтані та 1% в Айдахо.

Фото: www.grandtarghee.com

Загальна довжина асфальтованих доріг по всьому парку 450 км. Тут кілька основних доріг, що ведуть до головних атракцій. У парку є п'ять основних входів: південний, західний, північний, східний та північно-східний, кожен із них має свої особливості залежно від того, які природні об’єкти ви хочете подивитися.

Фото: www.nps.gov

Найпопулярнішим є Західний в’їзд, бо він розташований близько до основних геотермальних об'єктів, таких як Олд Фейсфул, Гранд Призматик Спрінг та Бейсін Гейзерів. Аби спостерігати за природою та дикими тваринами найкраще стартувати з Північного чи Північно-східного входів.

Взимку певні ділянки можуть бути закриті через непогоду. Парк зазвичай відкритий для поїздок на авто з середини травня до середини жовтня.

Також тут діють обмеження швидкості в районі 40-50 км на годину по основним дорогам та до 24 км на годину у зонах, де дорогу часто переходять тварини. Обмеження існують аби захистити диких тварин та відвідувачів. Паркуватися на узбіччі заборонено.

Фото з архіву авторки

По всьому парку є спеціальні місця для паркування, інфоцентри, марковані стежки, місця для пікніків. Є готелі, де можна заночувати та навіть кафе й сувенірні крамнички. Також тут багато різних авто та наметових кемпінгів з інфраструктурою у вигляді душів та туалетів та без.

Що треба мати з собою в Єллоустонському парку

У парку температура сильно змінюється залежно від сезону та взагалі буває дуже варіативною протягом дня. Тож головне, навіть для літа треба мати шари одягу (фліски чи тонкі куртки), дощовик чи парасолю.

Звісно, капелюх, окуляри та сонцезахисний крем must-have. Тут більша висота, тож сонячні промені шкідливіші. А на багатьох ділянках прерій чи поруч з геотермальними джерелами немає тіні.

Корисна деталь – мати з собою бінокль та камеру з гарним об’єктивом, аби спостерігати за тваринами та фіксувати всі красоти парку.

Фото з архіву авторки

Взуття для відвідин Єллоустоуну має бути зручне, відповідне для довгих прогулянок і різних теренів. Спрей від комах та достатній запас води також допоможуть насолодитися прогулянкою парком.

Для кемпінгу з наметами необхідно мати контейнери, герметичні пакети, противедмежі "інструменти" та запас їжі й води.