Інна Поперешнюк – співзасновниця компанії "Нова пошта", ресторану "100 років тому вперед" у партнерстві з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та амбасадор NewRun – організатора бігових марафонів по всій країні.

"Що у холодильнику" – регулярна рубрика, яка виходить на LIGA.Life. Ми заглядаємо у домашні холодильники рестораторів, експертів із їжі, спортсменів та інших цікавих людей, аби дізнатися про їхні харчові звички. 

Попри бізнес у Києві, вона мешкає в своїй рідній Полтаві, в заміському будинку, де любить влаштовувати затишні сімейні обіди у вихідні.

За карантин там облаштувала городик і купила винну шафу.

В інтерв’ю LIGA.Life вона розповіла, що в її холодильниках, з чим повертається з-за кордону, що для неї краще, ніж солодощі, і пірнула в гастро-спогади на кухню до своїх бабусь.

Масово продукти потрапляють до мене в холодильник раз у тиждень, але насправді цілодобово

Четвер – закупочний день в сім’ї. Ми їдемо в Метро, бо там і просторіше, і вибір більший. А цілодобово, бо я людина-подарунок маркетологу: якщо я бачу якусь круту рекламу нової арахісової пасти, ковбасок, соку, натурального вина – миттєво його купую.

 

Плюс я завзятий покупець всіх продуктів за кордоном. Це хобі в мене вже останні років сім. Є люди, які привозять магніти, солодощі, якийсь одяг. А по моєму холодильнику можна відслідковувати, де я подорожувала. 

Навіть цьогоріч, попри карантин, привезла з Данії банку сюрстремінга – смердючого оселедця. Ми всі хочемо його відкрити, але боїмося робити це в будинку. 

З Німеччини зі мною приїжджає салямі з пармезаном і чорним трюфелем.

Соуси і копчена паприка – з Угорщини. Солодощі з Відня. Сушені лисички з Баден-Баден. З Хорватії привозила натуральну оливкову олію. Її і часник там продають, як у нас бабці яблука чи груші. Я навіть посадила його і в мене виріс хорватський часник. 

В моєму холодильнику можна зустріти як усі продукти, що є на ринку України, новинки, якісь закордонні, плюс зараз там сік із паростків пшениці, дуже корисний. 

Фото надані LIGA.Life Інною Поперешнюк

В морозилці обов’язково завжди є маракуя "Mr.Pops", равлики. Обов’язково ціла курка, це для моїх тварин – двох собак і двох котів. 

Морозилка. Фото надані Інною Поперешнюк

Цього року продукти почали потрапляти в холодильник ще й з мого городу.

Тут я вирощувала помідори, зелень, возила їх у власний ресторан. Помідори виросли в мій зріст. І плоди були весь сезон. Востаннє вже в листопаді зібрала врожай зелених і по рецепту зробила солоні зелені помідори. Дуже люблю соління.

Врожай. Усі фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Довелося купити ще й морозильну камеру. І те, що сім’я не встигала з’їдати, я заморожувала. Вийшло багато наборів для рататуя, порізала красиво цукіні, томати. Заморозила сливи, ягоди. 

І цьогоріч я вперше почала в’ялити – помідори в спеціальній сушарці і потім їх з оливковою олією закрила в маленькі баночки. Це така заготівля закуски до вина.

Але, разом з тим, маю недолік – я можу хаотично класти продукти в холодильник. Донька Аня свариться на мене за це. В нас всі полички повинні бути чітко складені – як сказала Аня: поличка молочки, риби, м’ясних делікатесів. І не дай Боже, щоб паштет перебазувався на другу поличку – донька може зробити зауваження.

Холодильник і морозилка. Фото надані Інною Поперешнюк

Я людина запаслива. Не можу, щоб вдома не було їжі. 

Завжди є і запаси насіння, цукерок, перекусів, батончиків. Ніколи не буває такого, що прилітаю звідкись, а в мене порожньо. Навіть коли щось готую – готую багато. Якщо готую пасту – велику каструлю. П’ять людей поїло, а її багато залишається, то я приносила раніше в офіс їжу для співробітників. Але в карантин в офісі нікого немає, то пригощаю друзів. 

Попри це, найцікавіше – гречку я не запасаю. Коли всі в березні масово скуповувалися, мене подруга з Києва запитувала, чи я точно не встигла купити гречку, то вона мені прислала кілограм – і він досі лежить. 

Сніданки в мене дуже прості. Я не та людина, яка буде довго щось готувати. І ніколи не сиджу на дієтах.

Літній сніданок. Фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Але і не скажу, що харчуюся шкідливою їжею. В моєму раціоні присутні елементи ЗОЖу: той самий сік із пшениці, дуже люблю насіння льону, зернові хліби. 

Але на сніданок у мене часто творог. Останнім часом це творог з насінням льону і сиропом агави, він заміняє мені цукор. Бо мед я можу їсти тільки взимку, так як у мене алергія на амброзію, а її пилок буває потрапляє в мед. 

І сирники на сніданок: вчора приготувала на три дні вперед. 

В дні, коли є більше часу, ми можемо спекти з донькою круасани на сніданок, пригостити друзів.

А от вівсянку ненавиджу, взагалі не розумію людей, які її їдять постійно, і мюслі, гранолу. Я коли бачу, як хтось зранку гризе гранолу, в мене починає боліти щелепа. 

Вечерю завжди планую. Мені кажуть, та чого про то зранку думати, а мені так спокійніше.

Підготовка до недільного сімейного обіду. Фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

От сьогодні на вечерю хочу приготувати ковбаски з індички і є синя капуста, яку привезла з Німеччини: вона квашена, закрита в банки. Приготую її і буде в мене така мюнхенська вечеря. 

Люблю і просту їжу. Вся сім’я любить оселедець – на вихідні наварити чи спекти з маслом картоплі, з оселедцем – це таке блаженство. 

Більше готую на вихідних, у мене є така традиція: в суботу чи неділю запрошую батьків і влаштовую сімейні обіди.

Готую я, мама, вона в мене великий кулінар, кожен день щось випікає. Круасани зі згущенкою, якісь трубочки з капустою, цибулеві пироги, марципани. А їсти це ж нам. Кажу "Мам, ми вже не можемо їсти, скоро не будемо нікуди поміщатися", а вона "Ну ви бігаєте, їжте". І от мама завжди приходить зі своїми пирогами. Цієї неділі вона принесла новий пиріг слоєний з фетою і кунжутом. 

Я, в основному, все запікаю. Духовка ніколи не вимикається. 

Цьогоріч полюбила гарбуз. З дитинства їла гарбузову кашу, мама варила – зі згущенкою, маслом, рисом. А я почала використовувати гарбуз, як гарнір. І батат теж. Це новинка сезону. Я просто запікаю багато овочів і це дуже класний гарнір. Батат навіть пробувала запікати, як картоплю фрі, воно корисніше. 

А гарбуз готую дуже просто: трохи картоплі, курка і ковбаса чоріза, вона дає копчений присмак. І в такий глечик для випікання. 

Сирники ми теж запікаємо. Навіть не пам’ятаю, щоб я щось смажила. 

Іноді варю, бо в мене в сім’ї люблять овочі відварні, броколі. Я таке не дуже люблю. Мені більше подобається щось зі скоринкою, смачне.

Фото з інстаграм сторінки Інни Поперешнюк

А пекти – це не моє. Все, що можу спекти – сирники і якийсь пиріг: пісочне тісто, будь-яка начинка. А от пиріжки-вареники, будь-яке тісто, у мене з ним не виходить. От цей спадок мами перейняла моя донька, вона теж випікає.

Мій холодильник відкритий для експериментів і для всього смачного та їстівного. 

Тут є навіть банка майонезу (це не можна казати моєму партнеру по ресторану Жені Клопотенку). Тож в мене як таких табу немає. Можливо, для якихось жуків-черв’яків, але в мене й немає бажання їх спробувати.

Проте є баночка бджіл сушених. Вони як зернята, йдуть швидше як прикраса. Готувала печені яблука і пару бджілок посадила на яблука.

І шматочок сала в холодильнику схований є, бо справжній українець не може жити без сала. В інституті пам’ятаю у нас була викладачка, яка казала "Дівчата, шматочок сала соленого в день – це ваша краса, найкорисніші жири для вашої шкіри". Ніяке авокадо, а от шматочок соленого, не копченого, сала. Не скажу, що я їм його кожен день, але іноді з чорним хлібом з задоволенням з’їдаю.

За дві години до забігу я повинна поснідати обов’язково.

Це суто, що стосується мене і мого організму. Я ніколи не можу бути голодною. Я погано почуваюся тоді.

День до забігу в Європі перед марафонами є паста-паті (вечірка з пастою – ред.), де люди їдять пасту і запасаються вуглеводами. То от спагетті, паста – це ідеально, що ви можете їсти перед марафоном. Іноді в мене це виходить, я люблю італійську кухню. А також грузинську і португальську.

Фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Я ніколи не використовую ізотоніків, енергетичних батончиків, гелів. Я не розумію, як вони діють на мій організм і для свого організму не вважаю їх корисними чи потрібними. Тому все ж якісь обмеження повинні бути. 

Я чаєман. П’ю виключно чорні чаї з м’ятою, яку сама і вирощую.

І останнім часом гречаний чай. Він специфічний, але мені подобається. 

Каву Інна Поперешнюк п'є до 10 ранку. І на кокосовому молоці. Фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Каву п’ю раз в день і стараюся робити це до 10 ранку. В улюбленій кав’ярні п’ю "еспресо макіато" на кокосовому молоці. Відмовилася від звичайного молока. В мене немає непереносимості, але спробувала кокосове і зі звичайним мені некомфортно вже.

Замість вечірки з тістечками залюбки пішла б на вечірку з ковбасками – я більше м’ясна, ніж солодка.

Білий цукор у мене взагалі відсутній і не один рік. Плюс не люблю торти, тістечка. Якби мені показали шоколадку і палку ковбаси – я би сказала "мм, ковбаска".

В холодильнику навіть морозиво у мене маракуя, бо вона кисла і там є ці зернята, які дають класний смак.

Не боюся погладшати, просто не люблю. Але дуже люблю апельсиновий джем, мармелад, бо там є ця гірчинка, шкірка трапляється. Звичайно ж, мамине полуничне варення, яке вона регулярно варить і передає нам. І дуже люблю чорний шоколад з сіллю. 

Сіль взагалі обожнюю. Хоч це і шкідливо.

З приправами – імпровізую. Раніше в мене були стандартні набори: чорний перець, середземноморські суміші в пакетиках. Потім я почала вирощувати тим’ян, розмарин – доступні і прості смаки. 

Подорожуючи на Кіпр (у них там повно розмарину, як у нас тополь), я завжди звідти привожу букети розмарину. 

Експериментів у приготуванні в мене багато немає. Експерименти їм у ресторані в нас – там і ромашка, і календула, і чорнобривці в чай, в хліб, приправу. А я не шеф-кухар.

100 років тому вперед. Фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Полюбила дуже копчену паприку. Перейшла на копчену сіль, вона не мілка. Спеції кладу на свій настрій і смак і завжди щось сама придумаю, додаю. 

Але я ніколи не дотримуються рецептів. 

Навіть коли в дитинстві мене вчили варити борщ, я і маму, і бабусю слухала, але робила по-своєму і в мене був смачніший борщ. Бо ти твориш, коли вариш борщ, солянку. 

Люблю додавати в томатний соус для пасти ложку вершків, бо вони дають ніжний смак і згладжують кислоту. Цю фішку взяла донька, коли готує. 

Кожна з нас повинна експериментувати, коли щось готує – це надає страві родзинку господині. Хоча іноді потрібно дотримуватися рецепту. 

Борщ люблю, але готую рідко. В основному, їм його в нашому ресторані – там він неймовірно смачний.

Вдома готувала, коли тільки з’явилися молоді овочі влітку. Цього року мабуть тільки тричі варила.

Домашній борщ. Фото – з Інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Святкова традиція – це сім’я за столом, а на столі новорічному мамин холодець – він найкращий в світі і без нього нікуди.

Іноді його їм і думаю, що дівчата не можуть їсти стільки холодцю. Також медовик мамин обов'язково має бути. 

Я готую святкові страви залежно від настрою: запікаю рибу, ногу якусь свинячу, курку.

Виклик цього року: це буде запечений індик. 

Ще на 25 грудня я вже купила собі в Німеччині штоллен (традиційна німецька ​різдвяна випічка з родзинками і цукатами – ред.) він уже вичікує. Хоча я не католик, але це  свято вважаю чудовим приводом, щоб зібратися і наварити глінтвейну.

Підготовка до традиційного сімейного обіду. Фото з інстаграм-сторінки Інни Поперешнюк

Коли дивлюся свої дитячі фотографії, мені здається, що любов до їжі в мене була завжди

З дитинства у мене були повненькі ніжки, пухленькі щоки. Є фото, де я стою біля діда мороза в дитсадку в маленькій суконці і видно, що дівчинка любила поїсти завжди.

Була не худою. Коли згадую своє життя з двома бабусям, там завжди були багато їжі. Одна бабця готувала більш просту їжу, а друга більш інтелігентніші на вигляд страви, але, що в тієї, що в іншої той наполеон чи вареники були надзвичайно смачні. 

Бабуся робила котлети ідеальної форми, кольору і консистенції. Вона навіть гречку ідеальною готувала. А які вони готували вареники: одна – великі, як долоня, по-полтавськи і мало начинки, а інша – маленькі, з тоненьким тістом і  купою начинки. І до цього якась піджарка і солодкий компот. Це нереально смачно. Хочеться колись це повторити, може колись і зможу такі приготувати.

Ще зі спогадів на бабусиній кухні – це пиріжки з горохом і соусом. Навіть в ресторані описую цей соус, щоб його спробували приготувати, бо рецепт, на жаль, пішов із бабусею з життя. 

Рецептів немає, а смаки залишилися і я хочу їх зберегти, не хочу забувати, хочу нести далі. Бо де б ми не жили, а сім’я – найголовніше, що в нас є. Ніяка робота чи бізнес не повинні цьому заважати. Батькам потрібне спілкування, ми самі будемо такими. 

Коли я вчилася в 9-10 класі, часто заморочувалася над приготуванням їжі.

У важкій чугунній гусятниці готувала фаршировані кабачки. Я це брала з якихось книжок. Готувала борщ, щось пекла. Баклажани з гострими заправками. Дуже люблю гостре. І завжди чекала батьків з роботи, щоб вони мене похвалили.

Багато хто запитує "Як ти встигаєш і працювати, і готувати?"

Але якщо ти це робиш в задоволення, то ти прийшла з роботи і приготувала вечерю. Я ж не варю щодня холодець, чи ферментую м’ясо лося, хоча колись готувала.

На карантині почала відкривати натуральні вина для себе. 

Купила багато книг по винній культурі, але проблема в тому, що ці книги змушують тебе дегустувати постійно, а я не можу, бо бігаю.

І вино в мене виходить пити тільки раз у тиждень. Відповідно, коли ми відкриваємо пляшку вина, то ставимо і якісь смаколики до вина.

Донька зі мною підтримує винну культуру – ми скачали спеціальний додаток і залишаємо там відгуки про вино. Читаємо про них, де ріс виноград, шукаємо натуральне, органічне вино.

Намагаємося відчути там смак сіна, заліза, землі, як пишуть, але не завжди це вдається.

Винний холодильник вдома. Всі фото – Інни Поперешнюк

У нас є якийсь стереотип, що не можна часто пити вино, бо це пов’язується з алкоголізмом. Але от наприклад, в Німеччині, в місті Баден-Баден, ти виходиш в 11 вечора в вівторок і бачиш пенсіонерів, які просто сидять з бокалом "розе". 

Я обідала в ресторані, коли зайшла жіночка, близько 70-ти років, замовила бокал вина з якимись горішками, випила, з’їла, вдягнула беретик і пішла. 

Грузини от кажуть, що вино – це "в кров". 

Я і коли подорожую, то пробую вина, міцний алкоголь. У мене смаки по алкоголю кардинально змінилися: якщо раніше пила просекко, то зараз у мене фаворити віскі, червоне сухе вино і шнапс. 

Вина можу собі дозволити два бокали. 

Карантин мав великий плюс – ми почали ставитися дбайливіше до свого здоров’я. Вживати вітаміни. Всі почали частіше гуляти. Ми більше спортом почали займатися, бо це і впливає на імунітет. 

На початку карантину жорсткого ми купували продукти тільки раз у тиждень, не виходили. І більше готувала. 

Тоді перейшла на онлайн-доставку їжі: зелень замовляла, салати, овочі, ковбаски і була вражена якістю продуктів, українські виробники молодці з організацією доставки. Хоча зараз вже бачу це відходить, бо люди не хочуть їсти ті салати в лоточках, сидіти вдома. 

От після скасування карантину вихідного дня, думаю, в Києві ресторани будуть заповнені.

Бо люди хочуть спілкуватися, гарно їсти, з гарного посуду, під гарну музику. А для цього ресторани ж і є.