Фото надане загоном "Дикі качки"

LIGA.Life вдалося коротко поговорити з командиром партизанського загону "Дикі качки" з позивним Лютий. 

Вони брали участь в захисті району навколо смт Макарова Київської області. Ось що він зміг розповісти, аби це було безпечно для українських захисників.

"Дикі качки": Початок

"Маю бойовий досвід. У 2014 році був у військовому підрозділі, який боронив Україну. Коли розпочалась війна 24 лютого, декілька військових не могли дістатися до своїх частин та підрозділів. Вирішили сформувати через військкомат бойовий підрозділ під спонтанним позивним "Дикі качки", – розповідає командир.

Учасники загону – чоловіки різного віку з досвідом військової служби. Проте у вуличних боях брали участь і чоловіки, які не служили. За словами Лютого, "Дикі качки" ділилися своїми бойовими навичками та військовим досвідом з місцевими. 

"Цивільні ловили все на льоту. Будь-яке завдання виконували на 100%", – додає він.

Головне завдання

З перших днів загін тримав оборону в населених пунктах Макарівського району. Під час бойових дій головним завданням була розвідувально-диверсійна стратегія.

"У нашому підрозділі були місцеві, які добре орієнтуються на географічному та ландшафтному розташуванні об’єктів. Ми знали всі слабкі та сильні сторони нашої оборони. Ба більше, бойовий досвід допоміг тактично зрозуміти наміри ворога. На цьому зосередили свою роботу", – пояснює командир загону.

"Дикі качки" співпрацювали з ЗСУ: допомагали їм з бойовими позиціями та орієнтуватися на місцевості.

"Найбільше запам’ятались повсякденні вуличні бої. Цей період був найактивнішим. Вороги застосовували танки та бойові машини піхоти, щоб розстріляти наші підрозділи. У відповідь нам вдавалось знищити їхню техніку".

У "Диких качках" є лише поранені – 300-ті. У інших підрозділах були й 200-ті (загиблі).

Також велетенські втрати серед мирного населення. Гинули ті, хто нам допомагав, каже Лютий.

Бої на вулицях району тривали аж до злагодженого відступу противника. 22 березня Макарів звільнили. До того часу у містечку лунали бомбардування та авіаудари. 

Також, за словами командира, працювали тактичні групи, які заходили в Макарів з намірами захопити його та зробити плацдарм для оборони. Адже містечко мало сприятливе для цього розташування.

"Плани, задумані генеральним штабом РФ, провалились, зруйнувались, знищились. Подальшу тактику вороги приймали у ході бойових дій", – додає військовий.

Бої закінчились, а ДРГ ще є

Зараз в Макарові активно розбирають завали та шукають загиблих. Залишилось багато людей, яких ще потрібно розпізнати, каже командир загону.

Також є чимало замінованих об’єктів. Навіть зараз трапляються підриви.

"Учасники загону беруть участь в цій діяльності. Ще дуже багато невідпрацьованих територій. Наприклад, зі сторони противника на території району залишились люди, переодягнені у цивільних. Тому підрозділи проводять обшук та визначення цих осіб. Тобто диверсійні групи ще існують", – додає Лютий.