Фото: Київський еколого-культурний центр/Facebook

Поблизу села Іванковичі в Обухівському районі на Київщині розташоване Велике Ходосівське городище (городище Круглик). Воно є одним із трьох городищ-гігантів лісостепу України та водночас пам'яткою археології національного значення, вік якої близько 3500 років.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Про це повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

"Нещодавно поруч із північною частиною валу розпочали будівництво котеджів, майданчик обнесли парканом. Поруч із парканом стали прокладати дорогу, її вирішили розширити по шляху валу, з якого зрізали близько чверті схилу", – йдеться в дописі КЕКЦ.

Проте це не всі проблеми, з яким зіштовхнулися. Як повідомляє організація, вже майже 4 роки Феодосіївська сільська рада гальмує створення заказника для охорони валу.

"З клопотанням створити тут заказник у цю раду з 2020 року зверталися Київський еколого-культурний центр, голова Екологічної комісії Київської облради Роман Титикало, Департамент екології Київської ОДА. І все марно", – наголошує КЕКЦ.

Центр звернувся до Генеральної прокуратури з проханням провести розслідування та притягнути винних у знищенні пам'ятки культури до кримінальної відповідальності.

Городище належить до ранньої залізної доби. Його вал має вигляд підкови розмірами 4,5*3,0 км, довжину 10-12 км і висоту до 8 м. У деяких місцях під ним ще видно рів, що заплив землею. Площа, оточена валом — близько 1 000-2 000 га. В часи Київської Русі вал городища був вбудований у систему останнього рубежу оборони перед Києвом.