Фото: @magnus_carlsen

У своїй промові під час святкування 100-річчя FIDE, під час якого відбулось нагородження Магнуса Карлсена як найкращого шахіста в історії, норвезький гросмейстер звернувся із закликом не знімати санкцій із шахових федерації Росії та Білорусі.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Карлсен також зізнався, що вважає російського гросмейстера і критика путінського режиму Гаррі Каспарова більш гідним цієї нагороди: "Впевнений, що він скористався б нагодою, аби порадити не відновлювати російську та білоруську шахові федерації, тож я до нього приєднаюся".

Після повномасштабного вторгнення в Україну Росія та Білорусь перебувають під санкціями Міжнародної федерації шахів. Командам заборонено виступати на міжнародних турнірах. Так само діє заборона на проведення турнірів на їхній території, а індивідуальні російські та білоруські шахісти виступають під "нейтральним" прапором.

21-22 вересня у Будапешті відбудеться Генасамблея FIDE, під час якої з росіян та білорусів можуть зняти всі санкції.

Також він згадав ексчемпіона світу з шахів і критика Володимира Путіна — Гаррі Каспарова. На думку Карлсена, Каспаров "більше заслуговує на цю нагороду". Тому на його честь він закликав не скасовувати санкцій проти російської та білоруської шахових федерацій.

"Принаймні я скажу на честь Гаррі, тому що впевнений, що він скористався б можливістю дати поради не скасовувати санкції проти російської та білоруської шахових федерацій. Ось і я говорю те саме", — сказав Карлсен.

Нині російські й білоруські шахісти можуть виступати на турнірах тільки під нейтральним прапором Міжнародної шахової федерації (FIDE).