Фото: depositphotos.com

У Болгарії археологи знайшли мармурову статую у давньоримській каналізації. Вона збереглась у гарному стані, а її висота перевищує ріст людини, пише The New York Times.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Знахідку виявили під час розкопок поблизу села Рупіте, що недалеко від південно-західного кордону Болгарії та Греції.

Ймовірно, люди в цьому регіоні боролися за збереження своєї релігії після впровадження християнства. А каналізація виконувала роль схованки для язичників, які намагались захистити величну статую від прибічників нової релігії. Адже християнські фанати іноді знищували голови язичницьких божеств.

Дослідники ще не розкопали всю статую, але на обличчі та голові немає ознак руйнувань. Постраждала лише права і, ймовірно, ліва рука. Відтак заховати божество людям все ж вдалось.

"Це рідкість і захопливе явище – знайти майже ідеально недоторкану статую, особливо такої, очевидно, високої якості", – пише Елізабет Марлоу, директорка програми музейних досліджень Колгейтського університету.

Науковий керівник розкопок Людмил Вагалінський припускає, що це статуя бога Гермеса, яку сховали наприкінці четвертого століття. Вчений думає, що статую помістили в каналізацію після 380 року нашої ери, тобто після проголошення християнства у Римській імперії.

Ще одна версія: поховання відбулось після 388 року нашої ери, коли в цьому регіоні стався сильний землетрус. Він фактично зруйнував місто та його інфраструктуру. А каналізацію хоч і вивели з експлуатації, але вона залишилась міцною та стала "могилою для язичницької історії".

Наразі доктор Вагалінський та його команда зосереджені на обережному вилученні статуї. Далі дослідники будуть працювати над її історичним аналізом, перш ніж відправити знахідку у місцевий історичний музей.

Це не перша стародавня статуя, знайдена у траншеї. У 2023 році будівельники знайшли мармурову фігуру в каналізаційній системі Риму.