Знайдені три кістки мамонта найвеличнішого. Скриншот "Суспільне Запоріжжя"

Мешканець Запоріжжя Костянтин Неліпа зробив унікальне відкриття на околицях міста — біля річки. Про свою знахідку він повідомив Національний заповідник "Хортиця".

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Знайшов кістки в воді, біля берега. Вони схожі на каміння, але було зрозуміло, що то кістки. Сфотографував на телефон, і пішов далі. Запам’ятав те місце. Та почав думати про те, що, можливо, це комусь цікаво", — розповів чоловік та додав: "Я знайшов дві кістки, третю знайшов вже Михайло (Муленко, виконувач обов’язків завідувача відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника "Хортиця". — Ред.), як приїхали на місце. Коли я їх знайшов, вони були вкриті водою. А коли ми приїхали, вода трішки впала. Однієї кістки не було на місці, її поцупив хтось. Ми її знайшли трішки далі в кущах", — розповідає Неліпа в коментарі Суспільне Запоріжжя.

Михайло Муленко припускає, що кістки належали представнику мамонтової фауни.

"Це, скоріш за все, кістки мамонта волохатого, або найвеличнішого. Це найпізніший представник саме мамонтової фауни, який мешкав на території Північної півкулі: Америка, Європа, Азія, Сибір. Для Запоріжжя ця знахідка насправді досить цікава, і можна казати, що це дійсно унікальна знахідка, яка може допомогти зрозуміти, як мігрували ці тварини, чи мешкали вони тут, чи, можливо, ці рештки просто притягло льодовиком", — каже Муленко.

Зараз зразки перебувають у заповіднику для консервації та подальшого вивчення. Також науковці планують продовжити дослідження території, де були виявлені рештки мамонта.

Тварина, рештки якої залишаються ще загадкою, отримала ім'я Іллюшка — на честь працівника "Хортиці" Іллі Малика, який в день, коли рештки було знайдено, саме святкував день народження.

Ілля Малик поряд зі знайденою кісткою мамонта. Особистий архів Іллі Малика. Скриншот "Суспільне Запоріжжя"

"Цікаво, що день знахідки збігся з моїм днем народження … Як я собі думаю, Дніпро вирішив зробити мені подарунок. Хоча насправді вся справа у людях, які працюють в заповіднику Хортиця і кожного дня роблять усе, аби зберегти та розповісти про насичену історію нашого Півдня", — розповів Малик.