Фото: Кирило Степанець

Архітектурне бюро IK-architects запустило благодійний проєкт "Майбутнє минулого", в межах якого архітектори самі розроблятимуть проєкти реставрації історичних будинків в Україні та шукатимуть інвесторів для їх відбудови.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

"Ми хочемо привернути увагу спільноти та приватних інвесторів, запропонувавши план ревіталізації занедбаних будівель та переосмисливши їх першочергові сенси", — розповідають в IK-architects. 

Команда оголосила Open Call, щоб обрати будівлі та локації, які планують реставрувати. У фокусі уваги — об’єкти, які мають культурну та історичну цінність, але були занедбані. IK-architects візьметься за розробку проєктів реновації для усіх будівель, які відберуть після подання заявок. 

"Ми прагнемо довести, що головною цінністю таких будинків є їхнє збереження, відновлення та адаптація під потреби сучасного суспільства з повагою до минулого", — кажуть архітектори. 

У приклад команда наводить львівські та київські кейси, які також зазнали реновації, хоча раніше будівлі були занедбаними — це Kyiv Food Market, Рейтарська Circle та OCTO TOWER (Київ), Jam Factory (Львів). 

Проєкт вже отримав дві заявки на реставрацію з Києва. Перша — будівля поблизу "Кловської" (вул. Мечникова, 12/1), яка будувалась у 1950-х роках як гуртожитки для Київміськбуду. Зараз будинок занедбаний і вже почав руйнуватись. Друга — "будівля-колодязь", пам’ятка початку XX століття на Тарасівській. Будівля належала родині Міхельсонів; зараз там ніхто не живе і вона занепадає.

Open Call триватиме до 5 жовтня. "У жовтні ми зможемо оглянути кожен проєкт, надати їм оцінку, проконсультуватися з активістами, істориками й визначити найбільш пріоритетні кейси. А проєктування плануємо почати в листопаді", — повідомили в  IK-architects. 

Для подання заявки треба заповнити форму, вказавши адресу локації, початкову функцію обʼєкта та залишивши контакти для зворотного звʼязку. Команда також закликає небайдужих архітекторів і волонтерів долучитися до розвитку та масштабування проєкту в різних містах України. 

IK-architects вже відновлює архітектуру в рамках соціального проєкту Vilna School. Це проєкт з відбудови українських шкіл, що постраждали внаслідок війни.