Фото: Сергій Якущенко. Національний антарктичний науковий центр/ Facebook

Українські полярники продемонстрували світлини місячного гало. Раніше їм вдалося спостерігати сонячне гало. Про це повідомили на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Довідка
Гало — оптичне явище в атмосфері, що виникає внаслідок заломлення та відбиття світла в льодяних кристалах. Найчастіше спостерігається в перисто-шаруватих хмарах, рідше — за інших умов.

За припущеннями полярників, саме перисто-шаруватий покрив тієї ночі "намалював" веселку навколо Місяця в районі "Вернадського". Заразом у якийсь момент місячне сяйво "підсвітило" перламутрові хмари – їх можна побачити на одній зі світлин. Світло, відбиваючись у цих кристаликах під певним кутом, викликає оптичний ефект – іризацію. Він якраз і "фарбує" хмари в різні кольори.

Фото: Сергій Якущенко. Національний антарктичний науковий центр/ Facebook

"Здебільшого перламутрові хмари "підсвічує" Сонце, що сходить або сідає, перебуваючи на кілька градусів нижче горизонту. Тоді, за відсутності зайвого розсіяного світла в атмосфері, райдужні переливи кольорів виглядають найбільш соковито", – йдеться в дописі.