Зміст:
  1. Незмінна класика
  2. Поживно і модно
  3. Нетиповий сніданок

Спробувати класичні канапки з тюлечкою та форшмак – це обов’язковий, але далеко не єдиний варіант смачно розпочати день в Одесі. І хоча ресторани вже не працюють цілодобово, багато з них досі пропонують оригінальні сніданки – від легкої зеленої гречки чи амарантової каші до ситної шакшуки та ексклюзивних місцевих млинців.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Аби поснідати в Одесі, необов’язково прокидатися спозаранку. Більшість закладів розпочинають роботу о восьмій, але сніданки можуть подавати цілий день. Це обумовлено більш неспішним ритмом життя та напливом туристів, які прокинулись після вечірки й шукають цікаву альтернативу яєчні з беконом.

Експертка з одеської гастрономії Юлія Сущенко ділиться власним списком цікавих місць, які варто відвідати гурманам.

Незмінна класика

Навіть в азійських чи італійських рестораціях міста ви легко можете знайти меню "одеського сніданку".

"Зазвичай це буде бутерброд з малосольною тюлькою або хамсою, тому що тюльки зараз немає нашої. Є балтійська, але вона не така ніжна. До цього бутерброда додають помідорку, бринзу і яйця – смажені або варені", – каже Юля.

Одним з місць, де можна спробувати локальну кухню, але у французькій атмосфері, є ресторан "Benedikt". Заклад спеціалізується саме на сніданках, їх варіацій тут близько 20.

Фото: Benedikt

Особливо впадати в очі ніжна назва "Сніданок папи Колі". Він подається з трьома закусками оселедця з цибулею, соліннями, овочевим салатом і чаркою горілки. Тож сніданок може спокійно перекочувати в обід і вечерю.

У новому кафе "Frenchi 29", що відкрилось цьогоріч на Французькому бульварі, антураж більш виважений, як і страви. Одеський тюлька-тост тут приправлений солоними лимонами й огірками.

Поціновувачам легшої ранкової їжі неодмінно слід скуштувати другу найпопулярнішу страву на сніданок – сирники.

Їх подають не лише з солодкою, а й солоною начинкою та базиліком.

"Сирники – це такий must have. Я не бачила ще жодних закладів, де б були сніданки й не було сирників. Вони популярні по всій Україні, але саме в Одесі подають сирники з пряженого молока. Сир цей коричного кольору, тому що молоко за технологією довго витримують у печі або духовці. Він значно дорожчий і його довго робити, тож не у всіх закладах вони є", – ділиться експертка.

Спробувати сирники з пряженого молока можна у закладі "My.Butter", що неподалік Оперного театру. Тут вам також запропонують на сніданок скрембл з трюфелем, ліонський цибулевий суп, салат із восьминогом, філе дорадо й запечені устриці.

Фото: Клара-Бара

Не менш смачні сирники з карамельним соусом і сметаною подають у культовому ресторані "Клара-Бара" у міському саду. До них варто також замовити шакшуку. Це популярна страва східної кухні, яку готують як у ресторанах, так і вдома. В народі її називають "яєчня з тим, що лишилось у холодильнику", але насправді це не зовсім так.

У шакшуці від "Клари-Бари" вдало поєднали яйце пашот, фету, томати та авокадо. Останній інгредієнт взагалі зайняв окреме місце серед хіпстерів. Особливо, коли йдеться про корисні сніданки.

Поживно і модно

Одеські кухарі спростовують міф, що корисна їжа зазвичай не дуже апетитна. У ресторані "Grace", що на Катерининській, навіть гречка схожа на витвір мистецтва, який ось-ось заллють фарбою. А точніше – сирним соусом. І додадуть ще вершкове масло, пармезан, яйце пашот та червону ікру.

Фото: Grace

У закладі великий вибір ранкових каш. Зокрема, й амарантова, яку часто називають "суперфудом". Насправді ж вона просто дуже смачна. Більш звична вівсянка подається як із сезонними фруктами, так і з пармезаном.

Зелену гречку з грибами шиїтаке, оливками каламата та артишоками можна спробувати у "Тиші". Це модний еспресо-бар у самісінькому середмісті, на вулиці Грецькій. Сніданки тут подають цілий день, і серед них є популярні авакадо-тости з песто і в’яленими томатами.

Ще один трендовий сніданок – тофники. Під час приготування у них замість сиру використовують багатий на білки та мінерали тофу. Страва вже вийшла за межі тематичних веган-барів. У кафе "True" в Сабанському провулку тофники можна скуштувати з ягідно-кокосовим сиропом та мигдалем.

А у ресторані "Atelier", що біля відомого ринку "Книжка", їх подають з грильованими абрикосами та ніжним кокосово-кардамоновим соусом. Також на сніданок тут готують "Голландську крихітку" (Dutch baby). Це пухкий млинець зі свіжим салатом, крем-сиром ламбе і кропом.

Фото: Atelier

Нетиповий сніданок

"Зараз шеф-кухарі часто мігрують між містами, тож в Одесі з’явилися нетипові страви з телячих щік. Це стає модною стравою, тому що м’ясо дуже ніжне, його майже неможливо зіпсувати", – розповідає Юля.

Ця страва вже завоювала серця багатьох гурманів оригінальним смаком і легкістю у приготуванні. Також вона досить ситна.

Кухарі кафе "Санторіні", що розташоване на мальовничому схилі на березі моря, подають телячі щоки у бургерах. А в "Мімозі", яку відкрили навесні у міському саду, щічки додають у тартеліні з вершковим соусом на основі цибулі шалот та пармезану.

А як вам ідея розпочати ранок з обіду? В одному з найвідоміших закладів міста, у "Компоті", на сніданок пропонують чашку бульйону з грінками. Це виглядає як ідеальний варіант для більш прохолодної погоди. До того ж "Компот" є біля вокзалу, що не може не тішити зголоднілих мандрівників.

Якщо ж з привокзальної площі поїхати в іншому напрямку, в бік Аркадії, то можна ситно і недорого поснідати у готелі "Одеса". Шведський стіл працює тут з восьмої ранку і не лише для постояльців. Коштує 250 гривень, що є середньою ціною для сніданку у місті.

Але ви завжди можете зібрати свій сніданок самостійно. У меню деяких ресторанів з цього списку є своєрідний "конструктор". До звичайних яєць можна додати смачні деталі, такі як хамон, анчоуси, креветки, мортаделла і ще багато іншого.

Найбільш бюджетний і цікавий варіант, звісно ж, вирушити за локальними продуктами на ринок.

"Якщо є можливість залишити валізу десь у камері схову, можна піти на "Привоз", наприклад. Купити помідорку, тюлечку, свіжого хліба. Якщо це влітку, то взагалі взяти усього потрошки, сісти на трамвай, поїхати на "Ланжерон" і поснідати з видом на море", – радить експертка.

                                             Спеціально для LIGA.Life: Єгор Шпаченко