Зміст:
  1. Оберіть сумку чи валізу правильного розміру
  2. Будьте "безжальними", коли складаєте перелік необхідних речей
    1. Одяг
    2. Туалетне приладдя
    3. Необхідні в польоті речі
  3. Збирайте речі так, ніби кожен міліметр має значення (бо так і є)
    1. Принцип "від важкого до легкого"
    2. Використовуйте пакувальні куби
    3. Надсилайте сувеніри додому

Запитайте будь-якого туриста, який часто подорожує, про його правила під час поїздки й, найімовірніше, почуєте одну й ту саму пораду: "Ніколи не здавайте валізу в багаж — тільки ручна поклажа". Але щоб умістити все необхідне в невеликій сумочці або рюкзаку, потрібна неабияка винахідливість. Адже максимальні розміри полиць у літаку зазвичай не перевищують 56 X 36 X 22 см. Крім того, деякі міжнародні та транстихоокеанські рейси мають вагові обмеження. Однак, якщо вам вдасться вмістити все необхідне в одну валізу, то отримаєте такі переваги:

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

  • зможете швидко пересуватись в аеропорту;

  • не ризикуватимете втратити речі у багажному відділенні;

  • після прибуття витрачатимете менше часу, щоб вирішити, що вдягнути.

Видання The New York Times Style Magazine попросило кількох професійних мандрівників розповісти, як зібратись у двотижневу подорож з однією невеликою валізкою. LIGA.Life коротко переповідає основні лайфхаки. 

Оберіть сумку чи валізу правильного розміру

Хоча деякі мандрівники надають перевагу м'яким сумкам, 38-річний стиліст з Нью-Йорка Єн Бредлі користується місткою валізкою від бренду L.L. Bean Adventure. За його словами, для двотижневої подорожі краще обирати валізку на коліщатках. 

"Річ у тім, що вони легші", — додає 39-річна Гіта Палепу, авторка і підприємиця з Нью-Йорка, яка написала на цю тему книгу "Як збирати речі: Подорожуйте розумно будь-де". Палепу пояснює, що полікарбонат, з якого виготовляють валізи, "важить приблизно вдвічі менше, ніж міцний нейлон, з якого виготовляють м'які сумки". Ось які валізи радить обирати The New York Times Style Magazine:

  • Роликові валізи німецького бренду Rimowa — їх вважають "золотим стандартом", багато людей, з якими поспілкувалось видання, відзначають їхню довговічність. "Вони дорожчі, але це доречна інвестиція", — каже 35-річна художниця з Нью-Йорка Лайла Гоар та 62-річний архітектор з Антверпена Вінсент Ван Дуйсен, який використовує модель валізи Cabin. Для тих, кого хвилюють обмеження за вагою: найлегша повнорозмірна ручна поклажа бренду — Essential Lite Cabin вагою всього 2,2 кг.

  • Гіта Палепу — шанувальниця валіз із жорсткою оболонкою від американського бренду Béis, які коштують значно дешевше, ніж валізи Rimowa. "У них найкраще стиснення всередині валізки, дуже міцна конструкція і м'яка ручка для переміщення в аеропорту", — каже вона.

  • 34-річний шеф-кухар і письменник з Нью-Йорка Енді Барагані, який торік здійснив багатоденний книжковий тур, обирає алюмінієву Away Bigger Carry-On за її надійність, каже він. "А глянсове оздоблення валізи виділяється на тлі решти багажу в аеропорту".

Будьте "безжальними", коли складаєте перелік необхідних речей

У тривалих подорожах недоречний підхід "про всяк випадок", — каже Лайла Гоар. "Якщо щось не є абсолютно необхідним, ви цього з собою не берете". Мандрівники радять, як визначити найнеобхідніші для подорожі речі.

Одяг

"Краще обирайте одяг із сумішей віскози, шовку або вовни — ці тканини не так мнуться", — радить Палепу. Вона віддає перевагу "штанам, які можна одягати кілька разів, перш ніж вони стануть мішкуватими", сукням-сорочкам з візерунками (принти допомагають приховати зморшки) і комплектам, які можна змішувати та поєднувати з іншими речами. Але її справжні "робочі конячки" — чоловічі непрасовані сорочки на ґудзиках від Uniqlo. Жінка каже, що вони не мнуться і вдало поєднуються з найрізноманітнішим вбранням.

Класичний костюм — універсальна річ. "Його можна одягти ввечері разом з туфлями на  зустріч, а вдень — з майкою і кросівками для прогулянки", — каже 40-річна креативна директорка Алекс Ігл з Лондона.

Фото: Unsplash

Галеристка Маріан Ібрагім, яка живе між Мехіко, Парижем та Чикаго, дотримується схожої філософії: "У моїй сумці завжди є вечірній і денний костюм, а також кілька основних речей у чорно-білій гамі".

Для Лайли Гоар ключовим моментом є створення адаптованої уніформи. "Якщо у вас є базовий образ, ви можете обійтися одним пальто, однією або двома парами штанів і просто міняти сорочку щодня", — каже вона. "І я не боюся прати свій одяг або одяг дитини у рукомийнику в готелі. Я просто прошу в адміністрації неароматизоване мило, а потім вішаю речі сушитися".

Туалетне приладдя

За словами Палепу, найпростіше купувати необхідні засоби в "дорожніх" розмірах або переливати їх з великих пляшок у менші вдома, що також позбавить вас зайвих відходів. Гіта також радить оптимізувати використання багатоцільових продуктів: "Мій тонований сонцезахисний крем EltaMD достатньо вологий, тож я використовую його як денний зволожувальний засіб, а олійку Le Prunier я використовую також для того, щоб укладати розпущене волосся".

Необхідні в польоті речі

Гіта Палепу каже, що бере з собою у політ просту сумку крос-боді з предметами, які знадобляться їй між зльотом і посадкою (кладе бальзам для губ, телефон, вологі серветки, електронну книгу). На борту літака цю сумку можна покласти в більш об'ємну сумку чи рюкзачок і тримати на колінах. 40-річна власниця готелю Філомена Шурер-Мерколл, яка проводить час між Марракешем і Лондоном, рекомендує сумку Perriand Weekend від бренду Métier замість саквояжа: за її словами, приховані зовнішні кишені дають змогу легко діставати речі в літаку. 51-річний модельєр Філліп Лім рекомендує взяти з собою Bluetooth-передавач від Airfly, щоб під'єднувати бездротові навушники до бортової розважальної системи.

Збирайте речі так, ніби кожен міліметр має значення (бо так і є)

Принцип "від важкого до легкого"

Гіта Палепу радить складати спочатку найбільші речі — вона рекомендує згортати більшість одягу (але не весь), щоб уникнути появи складок, і завжди бере із собою компактний відпарювач, щоб прибрати ті кілька складок, які неминуче з'являються. Ось як вона радить заповнювати сумку від низу до верху:

  • Спочатку покладіть усі об'ємні светри (не згортаючи їх) на дно однієї половини валізи, а рукави і зайву тканину розкладіть з боків.

  • Якщо вам потрібне пальто, виберіть універсальне та одягніть його в дорогу. Якщо вам потрібен ще один верхній одяг, краще оберіть тонший і покладіть на светри.

  • Складіть штани від костюма по довжині, а потім згорніть їх, щоб уникнути складок. Для пакування костюмних піджаків Палепу рекомендує використовувати метод, коли одяг складається у квадрат уздовж швів. Покладіть ці речі поверх светрів чи пальта.

  • Згорніть у рулон будь-які інші штани, а також спідниці, сукні, піжами та одяг для тренувань і упакуйте їх.

  • Складіть сорочки і топи вздовж швів, щоб зменшити кількість складок, і покладіть їх поверх згорнутих речей.

  • Покладіть спідню білизну і шкарпетки в зазори, що залишилися.

  • Коли весь одяг буде покладений у валізу, складіть рукава светра поверх інших речей. 

  • В іншій половині валізки розкладіть по периметру взуття, упаковане у спеціальні мішки для взуття (щоб заощадити місце, одягніть найгроміздкішу пару, яку ви плануєте взяти з собою в політ).

  • Решту аксесуарів і туалетного приладдя покладіть усередину взуття.

Використовуйте пакувальні куби

Це спеціальні маленькі сумочки-чохли на застібці, призначені для стиснення одягу та економії місця — вони особливо корисні в поїздках з кількома зупинками, адже дозволяють швидко дістати речі та запакувати назад.

Єну Бредлі подобаються куби від бренду Bagsmart, а ще він використовує dust bags — спеціальні мішечки, куди можна покласти спідню білизну чи навіть взуття. За словами Палепу, пакувальні куби особливо корисні для молодих сімей: у кожного з її дітей є набір улюбленого кольору, тому їхній одяг легко відрізнити один від одного, якщо вони ділять валізу. 

Надсилайте сувеніри додому

Якщо ви вирушаєте в подорож, де буде багато шопінгу, Палепу радить спакувати в ручну поклажу складну сумку, в яку ви складатимете покупки, а потім можете або зареєструвати на зворотний рейс, або відправити додому поштою.

"Брудна білизна — найкраща підкладка для крихких речей", — каже вона. Точно так само Алекс Ігл використовує сумку для переповнення багажу L.L. Bean Boat & Tote — вона кладе туди подарунки та дитячу білизну (упакувавши її окремо). "А застібка зверху робить її дуже надійною", — зазначає вона.