Зміст:
  1. Пий, їж – допомагай 
  2. Бігай  – допомагай
  3. Ходи на побачення – допомагай
  4. Святкуй дні народження – допомагай
  5. Допомагай, відправивши смс
  6. Відпочивай – допомагай 
  7. Купуй замість когось – допомагай
  8. Допомагай не грошима

5 вересня – Міжнародний день благодійності – формальний привід згадати, як, вигадуючи креативні рішення фандрейзингу, українці об’єднують суспільство заради допомоги тим, хто цього потребує. 

Пий, їж – допомагай 

Це просто, обираючи ресторани та кав’ярні з соціальною місією.

Вже чотири роки, наприклад, у Києві працює пекарня Good Bread – соціальне підприємство, де під наглядом професійного пекаря готують кекси і печиво люди з ментальною інвалідністю. Пекарню легко підтримати, купивши їхню дійсно смачну випічку.

 

Київська браунарня Veterano Brownie 10% від прибутку перераховує на підтримку сімей бійців, які загинули у війні на Донбасі. 

У столичному ресторані "Альтруїст" можна придбати "добрий сніданок", кошти за який передадуть на благодійність. 

У Чернівцях благодійний фонд "Карітас" відкрив соціальну кав’ярню без цін – солодку випічку та каву можна купити за пожертву, а гроші підуть на потреби молоді з інвалідністю. 

В кав'ярні Дніпра "Цікава кава" цьогоріч розпочали благодійну акцію підтримки вуличних тварин – заклад розміщує на одноразових стаканчиках світлини собак, яких врятували волонтери з притулку, а тепер шукають їм дім. 

Facebook. CikavaKava

Понад 10 років триває соціальна ініціатива Мережі АЗК WOG "Дорога добра". Відвідувачі можуть придбати каву у фіолетовому стаканчику, вартість якого на три гривні вища, ніж звичайного. Партнери проєкту –  БФ "Твоя опора" і платформа Dobro.ua. Зібрані кошти витрачають на медобладнання.  

Бігай  – допомагай

Ще з 1993 року до Дня Києва у столиці проходить "Пробіг під каштанами". Це наймасовіший спортивно-благодійний проєкт в Україні, але не марафон і не змагання. Учасники біжать не заради результату, а щоб стати частиною доброї справи – за рахунок їхніх благодійних внесків БФ "Пробіг під каштанами" закуповує обладнання для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. 

У 2018 році з'явилася благодійна платформа Kind Challenge – фандрайзингова програма поєднання бігу та благодійності. На сайті платформи можна створити собі профіль "доброго бігуна", обрати забіг, до дати якого хочеш зібрати кошти на благодійність. Цьогоріч Kind Challenge та благодійний фонд "Запорука" організовували благодійний сімейний забіг на будівництво нової "Дачі" – центру, де онкохворі діти з усієї України проживають зі своїми сім’ями під час лікування у Києві.

Facebook KIND Challenge. Oksana Naumchuk

Також цьогоріч українці по всій країні бігли #RunForAlice (#БіжуЗарадиАліси), щоб зібрати кошти на лікування Аліси Шевчик з рідкісним смертельним захворюванням СМА1 (спінально-м’язова атрофія). 

Лікування потребувало найкоштовніших ліків у світі – уколу Zolgensma, вартістю понад 2 млн доларів. На щастя, дівчинка виграла цей укол в лотерею від фармкомпанії, тому збір припинили раніше. 

Ходи на побачення – допомагай

Благодійний аукціон побачень – креативне рішення фандрейзингу, яке допомогло зі збором коштів Дімі Свічинському зі вже згаданою хворобою СМА1. Щоб зібрати гроші на ін'єкцію та врятувати хлопчика, українці пекли благодійне печиво, влаштовували марафони, у тому числі продаючи право зустрічі з собою. 

#АукціонПобаченьДляДіми був одним із найвідоміших проєктів збору коштів для його порятунку. В рамках проєкту пропонували чаювання з Ірмою Вітовською, прогулянку з журналістом Андрієм Куликовим, зустріч на каву з Романом Вінтонівим (він же Майкл Щур), можливість потрапити за лаштунки Бумбоксу разом із Андрієм Хливнюком, репетиція з dakhabrakha, квитки на їхній концерт та багато інших "побачень". 

На аукціоні для Діми за півтора місяці зібрали понад 520 000 грн. Навіть у найсміливіших мріях не могла зібрати таку суму, писала на сторінці в Facebook координаторка аукціону Анна Зелінська. 

Кампанія зі збору коштів для Діми також завершилася раніше, невідомий благодійник доклав останні 30%. Ще й американська клініка зробила родині знижку на укол.

Святкуй дні народження – допомагай

Кілька років тому виник проєкт "Змінюй світ. Даруй своє" онлайн-платформи dobro.ua. Будь-хто може організувати власний збір коштів. У 2019 році в рамках проєкту зібрали 1 712 850 грн на добрі справи замість подарунків: "Близько 30 людей, ініціативних груп та іменинників відзначили свої свята з особливою користю", – підкреслили на сторінці проєкту. 

Відтоді дедалі більше українців у свій день народження замість подарунків ініціюють кампанію зі збору коштів для благодійної ініціативи. 

Facebook.Змінюй світ. Даруй своє

Допомагай, відправивши смс

Механізм простий – відправити коротке смс на певний номер. Вартість смс зазвичай 10-20 грн. Наприклад, СОС "Дитячі Містечка Україна", користуючись смс-благодійністю, збирав кошти для  підтримки виховання дітей-сиріт у своїх програмах. А фонд "Твоя опора" завдяки смс-благодійності придбав медвироби для київської лікарні. 

Так само можна допомагати, долучившись до всеукраїнської спільноти небайдужих "10 гривень" та роблячи благодійні внески від 10 грн на обрані проєкти.

Кого підтримувати, учасники спільноти щомісяця вирішують голосуванням. Проєкти охоплюють усі регіони України. Збирали кошти, наприклад, для онкохворих дітей центру "Дача", витратні матеріали дитячої клініки, продукти та ліки для літніх. 

Facebook Благодійна ідея "10 гривень"

Відпочивай – допомагай 

Таким прикладом був сімейний фестиваль  Charity Weekend. Це проєкт телеведучої і громадської діячки Маші Єфросініною та фонду "Твоя опора", який проводять з 2016 року.

Майстер-класи, аніматори, виступи артистів, відкрите тренування "зіркових" фітнес-тренерів. Усі кошти за придбані на фестиваль квитки витрачали на медобладнання. 

Через пандемію останні два роки фестиваль не проводили. 

Розважитися, тим самим зробивши добру справу, в Києві можна на Куражі – щомісячному івенті, заснованому у 2014 році Альоною Гудковою. Через локдаун робили перерву, але цьогоріч у травні повернулися. 

Тут є інклюзивна дитяча зона і барахолка, проводять діджей-сети та лекції, танцюють та дивляться кіно. Частину прибутків Кураж передає на благодійність. 

Купуй замість когось – допомагай

Кілька років поспіль в Україні проходить флешмоб #letshelp babusya від благодійного фонду Let`s Help. 

Волонтери по всій країні сплачували за продуктові кошики пенсіонерів у магазинах. Бабусі і дідусі приходили в супермаркети, набирали собі продуктів, а на касі їх оплачували волонтери фонду.

Ілюстрація Letshelp.com.ua

Пекарня Good Bread пропонує "підвісити кекс" (оплатити наперед для когось) для мешканців Будинку ветеранів сцени, Інституту раку, лікарень та психоневрологічних інтернатів, хоспісів. 

Можна "підвісити піцу" у Veterano Pizza – підтримують військових, медиків, рятувальників, поліцейських. 

На Прикарпатті кілька років поспіль реалізовували проєкт підтримки випускників спецшкіл "Валіза майбутнього" – охочі могли придбати речі, які потім благодійники клали у валізи і передавали дітям. 

Коли розпочався карантин, благодійний фонд "Життєлюб" разом із компаніями Rozetka та Нова Пошта за підтримки міських соцслужб запустили проєкт допомоги самотнім літнім. Можна було "підвісити" для стареньких продуктові набори з базовими продуктами. 

Цьогоріч у серпні традиційно відбувся благодійний проєкт "Шкільний портфелик" від БФ "Карітас Україна". Кожен охочий мій допомогти дітям з багатодітних та малозабезпечених сімей придбати все необхідне до 1 вересня. Таку благодійну справу у фонді роблять 21 рік поспіль.

Facebook Благодійний фонд "Карітас", Київ

Допомагай не грошима

З 2018 року Україна – учасниця всесвітньої ініціативи #Щедрий Вівторок. Це стало можливим завдяки ініціативній групі у складі Фонду родини Загорій, Благодійного фонду "Таблеточки", "Клубу Добродіїв", а також Українського форуму благодійників. 

Мета -  заохочувати людей допомагати як матеріально, так і своїм часом або талантом. 

#Щедрий Вівторок вітає будь-які форми благодійності. Цього дня компанії проводять благодійні марафони, флешмоби, аукціони. Фахівці пропонують благодійні лекції та консультації.

У школах організовують уроки благодійності. Торік до Всеукраїнського дня добрих справ долучилися 126 000 учасників, провели 714 добрих акцій, взяли участь майже 500 освітніх закладів і понад 170 некомерційних організацій. Цьогоріч #Щедрий Вівторок припадає на 30 листопада.