Зміст:
  1. Що надає волоссю кольору?
  2. Чому волосся сивіє?
  3. Чи може стрес спричинити сивину?
  4. 4 популярні міфи про сивину — і що каже наука

Коли волосся починає сивіти, багато в чому залежить від генетики.

Перші сиві волосини зазвичай з'являються у віці від 20 до 50 років. У чоловіків сивина найчастіше починається на скронях і бакенбардах, а у жінок — на лінії росту волосся, особливо на передній частині голови.

Найшвидший процес посивіння відбувається між 50 і 60 роками. Але чи можуть наші дії прискорити цей процес? І чи є способи його уповільнити?

LIGA.Life переказує дослідження, які опублікував журнал The Conversation.

Що надає волоссю кольору?

Кожна волосина утворюється у волосяному фолікулі — тунелеподібному отворі в шкірі. Фолікули містять два типи стовбурових клітин:

  • кератиноцити, що виробляють кератин — білок, що формує й оновлює волосся;
  • меланоцити, що виробляють меланін — пігмент, що надає колір волоссю та шкірі.

Існує два основних типи меланіну, котрі визначають колір волосся: еумеланін (чорний або коричневий пігмент) і феомеланін (червоний або жовтий пігмент). Кількість цих пігментів визначає колір волосся: чорне і коричневе волосся має переважно еумеланін, руде волосся — більше феомеланіну, а блондини мають невелику кількість обох.

Чому волосся сивіє?

З віком клітини стають менш активними. Це означає, що стовбурові клітини виробляють менше меланіну (волосся сивіє) і менше кератину (волосся тоншає та випадає).

Чим менше меланіну виробляється, тим менше пігменту залишається, щоб надавати волоссю колір. Сиве волосся містить дуже мало меланіну, а біле — взагалі його не має. Не пігментоване волосся виглядає сивим, білим або сріблястим, оскільки світло відбивається від кератину, що має блідо-жовтий колір.

Сиве волосся товстіше, жорсткіше і твердіше за пігментоване, оскільки форма волосяних фолікулів стає нерегулярною зі зміною стовбурових клітин з віком.

Цікаво, що сиве волосся росте швидше, ніж пігментоване, проте для цього воно використовує більше енергії.

Чи може стрес спричинити сивину?

Так, стрес може спричинити сивину. Це відбувається, коли оксидативний стрес пошкоджує волосяні фолікули й стовбурові клітини, припиняючи вироблення меланіну. Оксидативний стрес — це дисбаланс між кількістю вільних радикалів, що завдають шкоди, і захисних антиоксидантів в організмі. Його можуть викликати психологічний чи емоційний стрес, а також аутоімунні захворювання.

Екологічні фактори, такі як вплив ультрафіолету та забруднення повітря, а також куріння й деякі ліки, теж впливають на стан волосся.

Меланоцити більш чутливі до пошкоджень, ніж кератиноцити, через складніші етапи вироблення меланіну. Це пояснює, чому старіння та стрес зазвичай спочатку викликають сивину, а потім випадіння волосся.

Вчені навіть змогли пов'язати менш пігментовані ділянки волосся зі стресовими подіями в житті людини. У молодих людей, чиї стовбурові клітини ще виробляли меланін, після зникнення стресу колір волосся відновлювався.

4 популярні міфи про сивину — і що каже наука

1.Чи призводить виривання сивого волосся до того, що воно росте швидше?

Ні. Коли ви вириваєте волосину, на її кінці може бути маленька цибулина, що була прикріплена до шкіри голови. Це корінь, з якого росте волосся. Вириваючи волосся, ви висмикуєте корінь із фолікула, але сам фолікул залишається на місці, і з нього може вирости лише одна волосина.

Часте виривання може прискорити появу сивини, якщо клітини, що виробляють меланін, пошкоджуються або виснажуються від постійного регенераційного процесу.

2. Чи може волосся посивіти за одну ніч?

За легендою, волосся французької королеви Марії-Антуанетти повністю побіліло в ніч перед її стратою на гільйотині — але це міф. Меланін у волоссі хімічно стабільний, тож не може миттєво змінитися.

Гострий психологічний стрес дійсно може швидко виснажити стовбурові клітини меланоцитів, але ефект проявляється поступово, коли волосся відростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць.

3. Чи пришвидшує фарбування волосся появу сивини?

Це залежить від типу фарби. Тимчасові й напівперманентні фарби не мають такого ефекту, оскільки вони просто покривають волосся, не змінюючи його структури. Але перманентні фарби викликають хімічну реакцію, використовуючи окислювачі, такі як перекис водню. Накопичення цих речовин у волосяних фолікулах може пошкодити меланоцити та кератиноцити, що може призвести до сивини й випадіння волосся.

4.Чи правда, що рудоволосі не сивіють?

Люди з рудим волоссям також втрачають меланін з віком, але дещо інакше. Це пов'язано з хімічними відмінностями між червоно-жовтим і чорно-коричневим пігментами. Вироблення еумеланіну складніше й вимагає більше енергії, тому воно легше піддається пошкодженню. Вироблення феомеланіну простіше, тож стовбурові клітини можуть довше виробляти його, навіть коли знижують свою активність із віком.

У рудоволосих з часом волосся тьмяніє до світло-рудого або сріблястого. Сивина більш поширена серед людей із чорним або коричневим волоссям через зниження активності еумеланіну.

Ваші гени визначають, коли почнеться процес посивіння. Але, можливо, ви зможете уникнути передчасної сивини, якщо дотримуватиметеся здорового способу життя, будете знижувати рівень стресу, уникати куріння, надмірного вживання алкоголю та впливу ультрафіолету.

Здорове харчування також може допомогти, оскільки вітамін B12, мідь, залізо, кальцій і цинк впливають на вироблення меланіну та пігментацію волосся.