Зміст:
  1. З чого все почалося?
  2. Реакція омбудсмана
  3. Що каже психологиня?

Останнім часом в Україні почала ширитися тривожна тенденція: діти беруть участь у смертельно небезпечному флешмобі, який набирає популярності в соціальних мережах. Його суть полягає в тому, що підлітки на камеру вдихають пари побутових токсичних речовин, таких як мийні засоби, клеї або інші хімікати, які доступні вдома. Це може спричинити серйозні наслідки для здоров’я та навіть призвести до летальних випадків.

LIGA.Life пояснює, звідки з’явився тренд і як вберегти свою дитину від небезпеки.

З чого все почалося?

"Хаффінг" або "хромінг" — це вдихання парів різних побутових хімічних речовин, таких як аерозолі, фарби, розчинники та мийні засоби. Вдихання відбувається за допомогою спеціальних засобів (наприклад, через паперові пакети або тканину), щоб концентрувати хімічні речовини, роблячи вплив на організм ще більш інтенсивним. Таке вдихання викликає миттєвий, але короткочасний стан ейфорії, подібний до сп'яніння.

Фото: depositphotos

Вдихання парів побутових хімікатів є надзвичайно небезпечним, оскільки ці речовини можуть містити токсичні сполуки, здатні викликати опіки дихальних шляхів, хімічні пневмонії, отруєння та набряк легень. Нерідко ураження мають незворотний характер, що надалі значно погіршує якість життя постраждалих.

Тренд поширився у соцмережі TikTok. Нині відео за хештегами #chroming та #huffing обмежені для користувачів:

Насправді це не нове явище. Цього року у Великій Британії вже фіксували смертельний випадок після участі в челенджі з хромінгу. А самі практики вдихання парів фарби, клею, бензину та інших хімічних речовин почали активно ширитися у США протягом 1950-1960-х років. У 1970-х і 1980-х роках леткі речовини та аерозолі стали широко використовуватися як інгалянти.

Фото: depositphotos

Терміни "хаффінг" або "хромінг" часто використовуються як синоніми до поняття "інгалянти" — речовини, що вдихаються з метою досягнення певного психоактивного ефекту. American Addiction Centers виділяє чотири види інгалянтів:

  • Huffing: засипання речовини в тканину і притискання до рота
  • Bagging: висипання вмісту в пакет і вдихання через отвір пакета
  • Sniffing: вдихання парів безпосередньо з контейнера
  • Spraying: розпилення речовини безпосередньо в ніс або рот
Фото: depositphotos

Реакція омбудсмана

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Національної поліції з проханням оперативно відреагувати на ситуацію та вжити всіх необхідних заходів для припинення поширення цього небезпечного флешмобу:

— Звертаюсь до батьків – бути пильними до небезпек, що чатують на дітей в інтернет-мережі, і свідомо ставитися до кіберзагроз. Адже чим більше діти знають про можливі ризики, тим більш захищеними вони будуть, зокрема від маніпуляцій, кібербулінгу та небезпечних онлайн-трендів.

Що каже психологиня?

З психологічної точки зору, хаффінг і хромінг серед підлітків може виникати через кілька ключових факторів, пояснює кандидатка психологічних наук та сімейна психотерапевтка Світлана Арефнія: 

Пошук гострих відчуттів: підлітковий вік супроводжується підвищеним прагненням до експериментів і пошуку нових вражень. Через незрілість мозку та недостатню здатність оцінювати ризики, підлітки можуть вдаватися до небезпечної поведінки, щоб отримати сильні емоції або відчути щось нове. 

Вплив оточення: важливий також соціальний вплив та тиск однолітків. Підлітки часто йому піддаються та хочуть бути частиною групи. Якщо друзі або однокласники починають експериментувати з небезпечними речовинами, деякі підлітки можуть наслідувати їх, щоб не відставати або уникнути почуття ізольованості. 

Психологічні труднощі: багато підлітків стикаються зі стресом, тривогою, депресією або іншими психологічними проблемами. Наркотичні або токсичні речовини можуть використовуватися як спосіб втечі від емоційних або психологічних труднощів, коли вони не мають навичок для адекватного управління стресом. Підлітки, які мають низьку самооцінку, можуть шукати способи самоствердження через ризиковану поведінку. Вони можуть вважати, що експерименти з речовинами зроблять їх "крутішими" або допоможуть їм привернути увагу.

Недостатня інформованість: деякі підлітки можуть не розуміти всіх ризиків, пов’язаних із хаффінгом чи хромінгом. Вони можуть вважати це менш небезпечним, ніж вживання інших наркотичних речовин, через легкість доступу до цих речовин. 

З фізіологічної точки зору, наголошує психологиня, це шкодить здоровʼю, руйнує мозок і може призводити до летальних випадків. Така соціалізація лише загрожує життю: "Батькам слід проводити освітню роботу та розмови зі своїми підлітками, пояснюючи, що це небезпечно для здоров’я і є поганим прикладом серед однолітків".