Зміст:
  1. Ситуація в Україні та світі
  2. Що таке вірус Західного Нілу і які його симптоми?
  3. Як захиститися від вірусу Західного Нілу
  4. Комарі-вбивці

Ситуація в Україні та світі

Фото: Arthur Chapman / Flikr

Лихоманка Західного Нілу й не думає зупинятися. У Києві кількість лабораторно-підтверджених випадків зросла до 24, із них чотири — летальні. Про це в ексклюзивному коментарі LIGA.Life розповів головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак.

Вірус шириться не тільки столицею. Загалом від початку року в Україні занедужали 69 людей. Лідерами за кількістю інфікованих стали Київська, Черкаська та Полтавська області. Про це у вересні в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Випадки лихоманки Західного Нілу також зафіксовані на території найближчих сусідів України — Словаччині, Угорщині та Румунії. Загалом 18 країн ЄС доповіли про інфікування серед своїх громадян, йдеться у повідомленні Європейського центру з профілактики та контролю захворювань. Окрім Європи, лихоманка Західного Нілу зараз шириться Африкою, Близьким Сходом, Північною Америкою та Західною Азією.

Що таке вірус Західного Нілу і які його симптоми?

Мікрофотографія вірусу лихоманки Західного Нілу (жовтим кольором), Cynthia Goldsmith, P.E. Rollin, USCDCP

Вірус Західного Нілу (ВЗН) вперше був виявлений в районі Західного Нілу в Уганді в 1937 році, він належить до групи вірусів японського енцефаліту (куди також входять денге та жовта лихоманка). Небезпечна особливість ВЗН — він може спричинити смертельні неврологічні захворювання у людини.

Птахи є природними переносниками вірусу. Людина може захворіти, якщо її вкусив комар, який спершу випив крові в інфікованого пернатого. У рідкісних випадках вірусом Західного Нілу можна заразитися після переливання крові й операції з трансплантації донорського органу.

Приблизно у чотирьох з п'яти пацієнтів вірус Західного Нілу протікає безсимптомно, але у решти 20% він переростає у лихоманку Західного Нілу. Симптоми передбачають раптову високу температуру, головний біль, скутість шиї, висипи на шиї, руках або ногах. У важких випадках можливі судоми, м'язова слабкість і параліч.

У людей старше 50 років, особливо якщо вони мають супутні захворювання, є більше шансів серйозно захворіти.

Фактори ризику:

  • похилий вік;

  • пухлини в головному мозку;

  • високий кров'яний тиск;

  • захворювання крові;

  • діабет;

  • захворювання нирок;

  • зловживання алкоголем;

  • генетичні фактори.

Менш ніж у 1% людей розвиваються неврологічні інфекції, такі як менінгіт (інфекційне захворювання, яке вражає оболонки як спинного, так і головного мозку) або енцефаліт (група захворювань, проявами яких є запалення головного мозку), причому до летального результату призводить лише один з десяти таких випадків. Симптоми зазвичай з'являються через 2-6 днів після інфікування, але можуть розвиватися до 14 діб і більше. У неускладнених випадках вони зазвичай зникають протягом 3-6 днів.

Як захиститися від вірусу Західного Нілу

Фото: leevalley.com

Безпечні та високоефективні вакцини проти вірусу Західного Нілу існують, але для коней, а не для людей. За останні майже 20 років було дев'ять клінічних випробувань різноманітних сироваток, призначених людям, а втім, жодну так і не ухвалили.

З огляду на це, найкращий спосіб захиститися — запобігати укусам комарів, розповідає головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак. За його словами, особливо уважними мають бути рибалки, які постійно перебувають біля водойм і наражають себе на небезпеку.

Перед тим як йти на рибалку, наприклад, або на якийсь такий відпочинок, потрібно одягатися так, щоб комарі не могли тебе покусати. А що стосується домашніх умов, то потрібно ставити антимоскітні сітки, щоб комарі не могли потрапити до помешкання.


Можна використовувати й репеленти (спреї, свічки, спіралі та інші пристрої, які відлякують комарів).
Українські комунальники також докладають зусиль, щоб зменшити кількість місць, де комарам комфортно розмножуватися. У Києві, наприклад, очищують берегові зони від зарослів, а також інспектують будинки, щоб у підвалах не було підтоплень.

Якщо ж уникнути інфікування не вдалося — варто звертатися за допомогою до лікарів. Вони призначать симптоматичне лікування, додає Сергій Чумак.

Люди, коли вчасно не звертаються за медичною допомогою або займаються самолікуванням, наражають себе на ускладнення цієї хвороби, що може призвести, як вже бачимо, до летального випадку.

Комарі-вбивці

Комарі вбивають більше людей, ніж акули, ведмеді-гризлі, скорпіони, африканські леви та бджоли-вбивці разом узяті. Навіть люди не вбивають стільки людей (431 000 вбивств на рік), скільки комарі (від 725 000 до 1 млн).

У них немає довгих пазурів чи гострих зубів, але вони вміло транспортують віруси, бактерії та інші мікроорганізми прямісінько до жертви. У світі налічується понад 3500 видів комарів, які поширюють близько 100 різних видів захворювань людини, багато з яких — смертельні.