Зміст:
  1. Місія нездійсненна – зловити всіх на вулиці
  2. Виплати треба чекати, "бронь" не допомагає
  3. Чергова страшилка – СБУ вбиватиме людей
  4. Українські біженці – "заслані козачки"

Луганчанка Христина (ім’я змінено з метою безпеки) з 2014 року виїхала до Харкова, де жила до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

На початку лютого за сімейними обставинами приїхала до окупованого Луганська і відтоді стала свідком, як проросійські угруповання мобілізують місцевих воювати проти України. Далі – пряма мова луганчанки Христини.

Місія нездійсненна – зловити всіх на вулиці

Пам'ятаєте, кілька років тому була популярною мобільна гра "Покемон"? Головна мета – спіймати всіх чудернацьких тваринок, щоб у тебе була найсильніша армія. Здається, за таким планом зараз відбувається і мобілізація в окупованому Луганську.

Її оголосили ще в лютому і досі вона триває. Чоловіків продовжують виловлювати на вулицях. І реально неважливо, що у людини може бути проблема зі здоров'ям, саме тому його не призвали раніше.

Зараз "гребуть" всіх. 

Останнім часом навіть з'явилася інформація, що так звана місцева влада підписала документи про мобілізацію людей від 18 до 60 років. Якщо раніше студентів намагалися не чіпати, то тепер "дядьки у формі" йдуть і за хлопцями, які офіційно навчаються в університетах.

Сергій Гайдай (голова обласної військової адміністрації Луганщини. – Ред.) публікував відео, як шестеро чоловіків у військовій формі затримують хлопця у Луганська, а коли він намагається втекти, ловлять і б'ють. 

Можливо, на цьому відео не дуже зрозуміло, за що саме. Але серед місцевих "шерять" й інші відео, де за хлопцями бігають зі зброєю по Артемівському району, щоб забрати воювати. 

Уявіть, що у вашому місті вдень бігають здорові дядьки зі зброєю, щоб затримати юнака і порадувати його "новиною" – ти тепер захищатимеш "велику і неповторну ЛНР". Смішно. Але це реальність ОРДЛО зараз.

Серед жінок стало нормою робити все самостійно – ходити до магазину чи на ринок, щоб не "засвітити" чоловіка, бо заберуть.

З'їздити у справах, сходити до батьків – все роблять жінки, бо чоловіків, яких не забрали ще у лютому, бережуть. Кому воно треба, щоб він вийшов на 10 хвилин на вулицю, а потім не повернувся? 

Читайте також: "А де ви були 8 років?": пояснюємо спекуляції щодо початку війни в Україні у 2014-му

Виплати треба чекати, "бронь" не допомагає

Таке бажання "дядьків у формі" зловити якомога більше людей можна пояснити так – якщо не знайдуть тих, хто захищатиме окупований Луганськ, треба буде йти самим воювати. А воно їм теж не треба. 

Одна справа – розкрадати гуманітарну допомогу та показувати свою силу місцевим, інша – йти під обстріли. 

Зрозуміло, кого вже мобілізували, той вибору не має. Але з "мотивацією" поганенько. За виплатами за службу треба йти матерям чи дружинам мобілізованих/контрактників і стояти в чергах за грошима. До того ж чітких дат, коли саме ви отримаєте ці виплати – немає. Усім кажуть по-різному. 

Зізнатися, що грошей немає, "місцева влада" не може, бо тоді й так мотивація захищати ОРДЛО, яка зараз майже відсутня, взагалі стане фантастикою. 

Але звідки можуть бути гроші, якщо всі підприємства також втрачають своїх робітників? Раніше робітникам заводів та "державних служб" видавали "бронь". Це означало, що ти робиш таку важливу річ для ОРДЛО, що тебе мобілізувати – це неймовірна економічна втрата.

З соціальних мереж

Так було до минулого тижня. Зараз люди нарікають, що є перебої з водою чи світлом, викликають робітників з аварійних служб, а їх просять почекати кілька днів. Коли люди починають обурюватися, то диспетчери спокійно пояснюють – війна, наших мобілізовано, як встигаємо, так і працюємо. 

Навіть робітників цвинтарів мобілізували.

Можливо, в інший час ми про це і не дізналися б, але зараз всі готуються до Великодня та "Красної горки" (так в Луганську називають "гробки", коли раз на рік ходять поминати рідних на цвинтар. – Ред.), хтось хотів на цвинтарі пам'ятник поставити чи огорожу підлагодити – а людей немає.  

Місцеві кричать, що їх визнали та після війни вони будуть Росією – і паспорти будуть, і соцдопомога – усе російське. Поки що російські тільки ціни на продукти, які виросли за останній тиждень приблизно на 30%. І це ще не було великоднього збільшення, тут циферки зміняться ще на кілька позицій вже з вівторка. 

Чергова страшилка – СБУ вбиватиме людей

В окупованому Луганську впевнені, що в Україні мобілізація відбувається так само. "Ой, мені тітка розповідала, що у Львові – хромого/косого з перону одразу до "УАЗика" і на Донбас. А у нього зір – 24", – такі байки тут чуєш ледь не щодня у транспорті.

Коли намагаєшся пояснити, що насправді в Україні хлопці не можуть до тероборони записатися, бо черга у кілька тисяч, одразу чуєш: "Це вони спеціально розповідають, щоб нас налякати". 

Але найбільше тут діє місцева пропаганда, яка так боїться, що люди почнуть виходити проти "влади", що починають залякувати фейками.

Наприклад, з'явилися повідомлення, ніби їх написала СБУ, що 16 квітня о 12:00 у Донецьку і Луганську відбудуться мітинги проти мобілізації. І у цих повідомленнях просять матерів та дружин виходити та масово демонструвати, що вони не хочуть мобілізації своїх чоловіків/синів.

З соціальних мереж

Із моїх знайомих ніхто такого повідомлення у viber не отримував, натомість в усіх соцмережах були заяви, що так звані спецслужби ОРДЛО викрили страшний і хитрий план СБУ, що вони хочуть зібрати усіх людей, а потім вдарити точкою "У" по цим площам, щоб було багато крові та жертв. Здається, вони трохи переплутали це із російськими методами...

А люди вірять! Люди вважають, що так, СБУ, найімовірніше, це і планувало. А не місцева влада боїться, що люди почнуть страйкувати та до армії не буде кого закликати.

Читайте також: Настрої в ОРДЛО: "Азов ґвалтує, Кадиров рятує, жертви Бучі й Ірпеня – кінопостановки"

Українські біженці – "заслані козачки"

Після того як російська армія окупувала Рубіжне, багатьох жителів цього міста примусово вивезли в Луганськ. Люди цього не просили, але їм не давали вибору. Просто привезли у лікарні, а тепер на своїх каналах демонструють: "дивіться, як ми їх врятували від бандерівців".

Рубіжанські виявилися з характером – і пісні українські співають, і прапори синьо-жовті вивішують на вікнах, а ще й "диверсантською діяльністю" займаються.

Нещодавно у місцевій групі "ВКонтакте" опублікували відео жіночок, які просто стояли на вулиці.

"Дівчата, вони на 18-й школі прив'язували синьо-жовті ганчірки. Хто їх знає, яку РОЗТЯЖКУ вони поставлять наступного разу і де", – пише авторка посту.

До того ж доказів, що люди щось зробили, у авторки не було.

З соціальних мереж

Одразу в коментарях запропонували віддати людей "на підвал", здати їх у правоохоронні органи, познайомити з мамами тих, чиї сини зараз захищають ОРДЛО, і все з настроєм: "Ми їх врятували, а вони тут укропатріотки". І жодна з коментаторок, яка "бризкала своєю жовчу", навіть не подумала, що вони не врятувати цих людей, а примусово вивезли. Вони захопили територію України, вивезли звідти людей, зламали їм життя, а тепер кричать: "Вони нам мають бути вдячні".

За цією логікою, ці жінки з окупованого Луганська мають бути вдячні за те, що їхніх чоловіків проти їхнього бажання мобілізували. Може, їх також врятували від того, щоб вони не сиділи вдома.