Зміст:
  1. Передісторія
  2. Нове непорозуміння
  3. Що відповідають у МОЗ
  4. Складні переговори
  5. Що кажуть виробники засобів захисту

Наприкінці березня у ДП "Медичні закупівлі України" повідомили: крім централізованих закупівель у 2020 році, ДП закупило для медиків захисні засоби проти COVID-19.

За даними відомства, всього закупили 26 647 040 медичних масок, 4 793 880 нітрилових рукавичок та 2 942 575 одиниць захисного одягу. Загальна вартість – понад 600 млн грн.

Однак медики місяцями не могли ці засоби захисту отримати, і лише наприкінці березня їх почали розвозити у регіони. Чому? Розбиралася LIGA.Life.

Передісторія

У квітні 2020 року між міністерством охорони здоров’я та ДП "Медичні закупівлі" розгорівся скандал: МОЗ замовило держпідприємству закупити захисні костюми для медиків по 400 гривень за костюм. 

Медичні закупівлі домовилися з українським виробником "Текстиль-Контакт", що ті поставлять костюми по 245 гривень за штуку.  

Волонтери та окремі лікарні вже купували захисні костюми для медиків у цієї компанії. Тож, за рахунок закупівлі великої партії (90 000 шт.), держава могла заплатити 22 млн грн та зекономити 40% коштів.

Проте очільник МОЗ Максим Степанов не підписав документи про закупівлю костюмів. 

Згодом міністерство через власний тендерний комітет оголосило новий конкурс на закупівлю костюмів, додавши у вимоги сертифікацію виробів. В Україні на той час не було виробників, які задовольнили би цю вимогу.

За добу у тендері перемогла компанія, яка пропонувала по 488 гривень за одноразовий костюм. Тобто, держава мала вже закупити 71 000 костюмів біозахисту за 34,8 мільйона гривень.

Після цього гендиректор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов заявив, що МОЗ хоче напряму впливати на результати тендерів, що проводяться незалежною закупівельною організацією, а це може призвести до відкату реформи.

Своєю чергою у МОЗ заявили, що на відміну від запропонованих держпідприємством, закуплені міністерством костюми гарантують безпеку медикам.

У відомстві наголосили, що Медзакупівлі проігнорували законодавство, з діяльністю підприємства тепер повинні "розбиратися правоохоронні органи". 

Нове непорозуміння

Як розповіла LIGA.Life радниця з питань комунікації ДП "Медзакупівлі" Ксенія Квітка, після конфлікту, наприкінці травня 2020 року, держпідприємство отримало нове замовлення від міністерства: закупити для медиків захисні маски, костюми, щитки, апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ) та нітрилові рукавички. Об’єми дозамовлення були дуже великі.

За її словами, деякі вимоги для закупівель було виконати складно. Зокрема, закупити нітрилові рукавички.

"На нітрилові рукавчики у світі глобально стоїть черга, бо мало країн їх виготовляють. Треба було купити чотири мільйони рукавичок. Це багато. У момент, коли ми вийшли на міжнародний ринок, пішли через посольство Малайзії, бо там є великий виробник рукавичок. 

З одним виробником ми не змогли підписати контакт, бо нам довго не давали погодження. Коли ми знаходимо постачальника, то маємо отримати погодження від МОЗ. За цей час у цього виробника товар вже забрали", – розповідає представниця ДП.

Каже: на те, щоб закупати латексні рукавички замість нітрилових, МОЗ не погоджувалось. Тож закупити рукавички вдалося лише в середині осені. Схожа ситуація була й з закупівлею всього іншого. 

Разом з тим наприкінці року виникла інша проблема – відсутність коштів, щоб доправляти закуплені засоби захисту та медтехніку у лікарні в регіони.

"Є державні програми, за якими ми купуємо ліки та медвироби. Це онкопрограми абощо. Там є пункт про надання логістичних послуг. Ми провели тендер, законтрактували приватну компанію "Фармація",  вона надає нам логістичні послуги за цими товарами. Тобто, вони отримують всі наші ліки за стандартними програмами та розвозять їх у регіони, – пояснює Ксенія Квітка. 

Все, що ми закуповували за ковідними програмами – костюми, маски, рукавички та все інше, там МОЗ не прописало пункт про логістичного партнера.

Вони визначили, що підприємства у сфері відання міністерства, такі як "Укрвакцина" та "Укрмедпостач", мають все зберігати й розвозити. Але "Укрвакцина" тільки зберігає, а "Укрмедпостач" не має коштів, щоб везти у регіони".

Додає: також була функція, коли продукцію зі складу мали забирати представники структурних регіональних підрозділів. Але і їм треба гроші, щоб приїхати до Києва й забрати ШВЛи, костюми біозахисту тощо. 

17 грудня 2020 року до ДП Медзакупівлі надійшов лист від "Укрвакцини" про те, що 31 грудня спливає термін дії договору про зберігання засобів індивідуального захисту, закуплених для лікарень. 

Фото документа ДП Медзакупівлі

Додали, що договір не продовжуватимуть, тож попросили до кінця року вивезти вантаж. На той час там знаходилося 180 палет. 

У держпідприємстві наголошують: щоб продовжити договір, Міністерство охорони здоров’я мало видати відповідний наказ, оскільки саме в його віданні знаходиться "Укрвакцина".

У ДП "Медзакупівлі" розповіли, що перший лист з проханням допомогти розв’язати ситуацію з ковід-вантажем направили до МОЗ 18 грудня 2020 року. 

Фото документа ДП Медзакупівлі
Фото документа ДП Медзакупівлі

Всього підприємство направило до міністерства протягом грудня-березня 10 листів. Але відповіді так і не отримало.

Фото документа ДП Медзакупівлі
Фото документа ДП Медзакупівлі

У результаті, з середини січня і до березня 2021 року, постачальники зберігали свої товари на власних або орендованих складах. Йдеться про більш ніж 2500 палет. 

Зрештою, переконують у ДП, МОЗ так і не ухвалило потрібних рішень. І сім українських постачальників, які зберігали вироблені товари на своїх складах для розвезення, більше не могли їх там тримати.

Що відповідають у МОЗ

Заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова у коментарі LIGA.Life переконує: жодної затримки з боку МОЗ не було. А вся відповідальність за затримки – на "Медзакупівлях".

"У кожному наказі про розподіл засобів індивідуального захисту, які торік закуповувало ДП, визначено, хто і що робить. Зокрема, що має робити ДП "Медзакупівлі", а що – "Укрвакцина" та "Укрмедпостач". Керівники структурних підрозділів МОЗ у регіонах повинні були забезпечити самовивіз", – розповідає заступниця міністра.

Шаталова переконує, що така ситуація склалася через неправильну організацію процесу з боку держпідприємства. 

"Минулого року у нас був ковідфонд і там не було передбачено видатків на логістику. Це була позиція Міністерства фінансів, щоб уникнути подвійного фінансування логістичного партнера ДП "Медзакупівлі". Оскільки у нас є централізована програма з закупівлі ліків, в якій була передбачена саме логістика. 

Там було 126 млн грн, на які ДП уклало контракт зі своїм логістичним партнером. У них є величезні склади, які відповідають умовам, забезпечують всі потреби.

Щоб одночасно розвозити ліки і засоби захисту в регіони, "Медичні закупівлі" повинні були здійснити організаційні процедури", – каже Світлана Шаталова.

За її словами, замість того, щоб врегулювати все на рівні директорів держпідприємств, питання затягувалось.

"На законодавчому рівні все було врегульовано ще під час розподілу між областями цих засобів захисту", – каже заступниця Степанова.

У "Медзакупівлях" кажуть, що не знають, про які 126 мільйонів гривень йдеться. 

"На логістику минулого року у нас було тільки 95 млн грн. І це тільки стосовно ліків і медвиробів за державними програмами.

Торік логістична компанія "Фармасофт" частково допомогла з розвезенням ЗІЗ, але це було за фінансової підтримки проєкту SAFEMed/USAID", – каже Ксенія Квітка.

У ДП МЗУ додають, що вдалося домовитися з постачальниками, і з березня вони власними силами та засобами розвозять засоби індивідуального захисту у регіони.

Фото з Facebook Олександра Соколовського

Додають: нині всі рукавички розвезені в повному обсязі, костюми розвезені на 80-90%, поставки частини масок досі під питанням, оскільки постачальник вже не може розвести їх самостійно через брак коштів.

"Про це ми також поінформували МОЗ листом від 30.03.2021 №01/256-03/2021", – кажуть у ДП.

"Те, що зараз розвозять виробники чи ще хтось, це їхні внутрішні речі, я цього коментувати не можу.

У нас врегульовано: керівники у регіонах самостійно забезпечують це. І ми дали кілька доручень, щоб вони швидше забрали розподілені для них засоби захисту", – каже Світлана Шаталова.

Складні переговори

У МОЗ кажуть, що нині головне питання не в тому, чому довго не розвозили закуплені товари, а в тому, чому затягували з укладанням контрактів. 

За словами Світлани Шаталової, ДП "Медзакупівлі" іноді укладало договори протягом трьох місяців від погодження МОЗ технічних характеристик. Зокрема, контракти на закупівлю медичних халатів погоджено у серпні, а договори підписані у листопаді-грудні 2020 року.

"Тоді питання до керівника ДП "Медзакупівлі": чому так довго укладають контракти? Бо він виходить і каже, що МОЗ не погоджує. Подивилися б у дзеркало! Зараз у нас здійснюють поставки за минулорічними закупками, які мали бути закриті до 31 грудня 2020 року", – каже Світлана Шаталова.

Додає: МОЗ не може втручатися у господарську діяльність ДП "Медзакупівлі", тож підприємство має самостійно розв'язувати всі питання, які виникають, й виконати всі завдання, які доручила держава.

"Не треба розповідати, що щось не так. Вибачте, в країні пандемія. Ми у МОЗ працюємо цілодобово без вихідних. І не можемо якісь специфічні умови застосовувати до окремого державного підприємства", – підсумувала Шаталова. 

У ДП "Медзакупівлі" погоджуються: іноді підписання контрактів дійсно затягувалося на місяці, але, кажуть, не без участі МОЗ.

"Українські виробники після того скандалу, який був навесні, не мали костюмів, які відповідають необхідним до рішення МОЗ сертифікаціям. Тож, після того, як нам сказали закупити захисні костюми чи халати, ми ще три місяці переписувалися з міністерством, щоб з’ясувати, які мають бути технічні характеристики, якого класу мають бути костюми й, взагалі, що це має бути: костюм чи халат, одноразовий чи багаторазовий", – розповідає радниця з комунікацій ДП МЗУ.

Пояснює: поки з’ясовували у МОЗ всю інформацію, якої не було у першому дорученні, минуло кілька місяців,  українські виробники встигли вже сертифікувати власне виробництво в українських та європейських лабораторіях. 

Тож, восени оголосили фінальні торги, а в листопаді-грудні підписали договори. Вже наприкінці грудня 2020 року – на початку січня 2021 костюми біозахисту були готові до відправлення.

"Коли у МОЗ кажуть, що дали погодження, і якщо є розтермінування, то це проблеми ДП – то це не зовсім коректно. Бо над визначенням технічного завдання ми працюємо разом з міністерством.

І від того, як швидко ми з ними розв'язуємо всі питання, залежить швидкість проведення всіх процедур", – каже Ксенія Квітка.

Зазначає: ДП щотижня звітувало МОЗ і розписувало всі процеси.

Інфографіка ДП Медзакупівлі України

Що кажуть виробники засобів захисту

На думку виробників медзахисту, вони опинилися в заручниках конфлікту між керівництвом МОЗ та ДП "Медзакупівлі".

"Конфлікт між міністром Степановим і главою ДП Арсеном Жумаділовим давно вилився в публічну площину. У підсумку – повна нескоординованість дій", – каже власник "Текстиль-Контакт" Олександр Соколовський.

Як розповідає директор компанії "ТК-Медзахист" Олександр Дмитренко,  компанія уклала з ДП два контракти: перший підписали у листопаді 2020 року на понад 152 000 комбінезонів для медиків. Їх мали виготовити й доставити до 15 грудня. Це замовлення було виконане, порушення строків передбачало жорсткі санкції.

Другий договір уклали 19 грудня на 306 000 комбінезонів. Замовлення виконане на початку січня 2021 року, але оскільки ДП "Медзакупівлі" на той час шукали донорів, які б допомогли зі зберіганням та розвезенням одягу для медиків, у компанії запропонували тимчасово зберігати ЗІЗи на своїх складах.

фото з Facebook Олександра Соколовського

За словами Олександра Дмитренка, планувалось, що ДП почне забирати вироби після новорічних свят.

"Далі був якийсь конфлікт між МОЗ і ДП, і останні довго шукали гроші на те, щоб вивезти одяг для медиків, який ми виготовили. Після тривалих переговорів ми запропонували частково доставити індивідуальний захист для медиків власним коштом", – каже директор "ТК-Медзахист".

На це погодились й інші постачальники, оскільки розуміли, що у той час, коли медикам потрібен спецодяг, він просто лежить на складах. 

"По суті, такі великі об'єми замовлення ми зазвичай самі доставляємо, якщо це прописано у договорі. Для замовника це невеликі суми. Тут була особливість у тому, що вивозитимуть замовники.

До того ж, сказали, що забиратимуть з Києва та Київської області, тож ми спочатку мали все звести з фабрик, які є у регіонах, до столиці. А могли одразу на місці все розвести", – пояснює Олександр Дмитренко. 

Доставку у регіони почали 22 березня. Нині залишається  ще дві області: Закарпатська та Івано-Франківська. Всього лише на перевезення у "ТК-Медзахист" витратили 250 000 гривень.