Зміст:
  1. Як працюватимуть державні гранти
  2. Скільки грантів вже підтвердили
  3. Які університети претендують на найбільшу кількість і суму грантів

Цього року українські студенти зможуть уперше отримати державні гранти на навчання за контрактом. Станом на 2 жовтня, Міністерство освіти та науки України затвердило понад 10,8 тис. таких заявок загальним обсягом 239,4 млн грн. Однак ця сума може зрости, адже остаточна кількість грантів буде відома після 5 листопада, коли завершиться приймання заявок від вступників.

LIGA.Life дізналася, скільки грантів для студентів планує профінансувати МОН цього року та які університети наразі претендують на найбільші суми від держави.

Як працюватимуть державні гранти

Державні гранти на навчання у закладах вищої освіти цьогоріч з’явилися вперше й поки працюють в експериментальному форматі. На них можуть претендувати студенти, які вступають на бакалаврат (або магістратуру медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування) після завершення школи чи коледжу. Йдеться про денну та дуальну форми навчання на контракті, а також абітурієнтів, які отримали на НМТ не менш ніж 150 балів із будь-яких двох предметів.

Залежно від результатів національного мультимедійного тесту, вступники можуть подати заявки на різні суми грантів. Наприклад, якщо з будь-яких двох предметів людина здобула понад 150 балів, то може розраховувати на грант у 15 000 грн. Якщо результати НМТ вищі (від 170 балів), то абітурієнтам будуть доступні гранти на 25 000 грн і більше. Ці кошти студенти отримуватимуть на спеціальний рахунок у Дії щороку впродовж всього навчання.

"По суті, держава дає гроші громадянину на здобуття вищої освіти. Не університету, а громадянину. А громадянин дає гроші університету. І якщо йому не сподобалося, якщо він відучився перший курс або перший семестр, то він бере свої гроші та йде в інший університет, чого не відбувається з держзамовленням", — розповів міністр освіти та науки України Оксен Лісовий під час конференції "Серпнева" у Києві.

Скільки грантів вже підтвердили

2 жовтня МОН видало наказ №1413, в якому затвердило 10 809 державних грантів на 2024/2025 навчальний рік. Загальна сума цих грантів становить 239,4 млн грн, із них 119,7 млн грн виплатять здобувачам освіти вже цього року.

Уже за п’ять днів кількість підтверджених заявок на гранти в Дії зросла майже на тисячу — до 11 739.

"Це ті, хто погодилися взяти участь в експериментальному проєкті щодо надання державних грантів для здобуття вищої освіти", — пояснило міністерство в коментарі для LIGA.Life і додало: "За оцінкою МОН відповідно до результатів складеного НМТ та участі у вступній кампанії, можуть претендувати на отримання грантів 16,1 тис. здобувачів вищої освіти".

Якщо всі 16,1 тис. грантів будуть підтверджені до 5 листопада, то обсяг фінансування становитиме близько 350 млн грн на 2024/2025 навчальний рік. Про остаточну кількість та суму грантів буде відомо на початку листопада, а перший платіж закладам вищої освіти відбудеться до 1 грудня.

Які університети претендують на найбільшу кількість і суму грантів

Державні гранти на навчання працюють за принципом "Гроші ходять за студентом", але на момент подання заявки на отримання гранту абітурієнт уже має обрати навчальний заклад і програму, на яку хоче вступити.

Відповідно до підтверджених сертифікатів на державні гранти станом на 7 жовтня, серед університетів-лідерів:

  • Львівський національний університет імені Івана Франка — 1078 студентів отримали схвалені заявки на державні гранти для навчання в цьому закладі. Загальна сума — 25 124 000 грн;
  • Київський національний університет ім. Тараса Шевченка — МОН схвалило заявки на гранти від 924 вступників до цього навчального закладу. Загальний обсяг фінансування — 21 602 000 грн;
  • Національний університет "Львівська політехніка" — 884 студенти отримали підтвердження сертифікатів на державні гранти. Загальна сума — 19 346 100 грн.

Однак міністерство зазначає: ще не всі заклади вищої освіти долучилися до експериментального проєкту, тож остаточні цифри можуть бути іншими:

"Деякі знаходяться в процесі укладання договору з МОН щодо своєї участі. Є здобувачі, яких було переведено на вакантні місця державного замовлення, або вони не вперше здобувають вищу освіту, або здобувають іншу освіту за державний кошт, а хтось свідомо вирішив не отримувати державний грант. Крім того, до кінця жовтня в багатьох закладах вищої освіти відбувається додатковий набір. Експериментальний проєкт проводиться вперше, тому про остаточну кількість його учасників можна буде говорити на початку листопада".