Ілюстративне фото: Francisco Seco/AP

8 і 9 жовтня відбудеться щорічний метеоритний дощ Драконіди, що походить із сузір’я Дракона, яке розташоване у північній частині неба, про це пише Live Science.

Метеорний потік Драконіди не є одним із найяскравіших метеоритних дощів року, але особливість цього явища в тому, що падучі зорі можна побачити одразу із настанням темряви, тоді як більшість метеоритних дощів — лише перед світанком. Це пов’язано з тим, що Дракон — сузір’я, з якого вони походять, — обертається навколо Полярної зорі раз на 24 години. Тому Дракона завжди видно в Північній півкулі за ясного неба.

Згідно з даними Американського метеоритного товариства, Драконіди є змінним метеоритним дощем. Очікується помірна кількість падучих зірок з невеликою ймовірністю сильної активності. Під час метеоритного дощу Драконіди зазвичай у пік можна спостерігати десять метеоритів на годину, повідомляє EarthSky.org.

Драконіди виникають під час проходження Землі крізь хмару кам’янистих уламків, що залишила комета 21P/Джакобіні — Ціннера, яка проходить через Сонячну систему та перетинає орбіту Землі раз на шість з половиною років, повідомляє NASA.