Садиба Зеленських. Будівельники розібрали бічну сторону (Фото: спільнота ''Цегла'')

10 жовтня, попри накладений арешт на садибу Зеленських, будівельники знову розпочали розбирати історичну будівлю. Хоча в серпні садиба отримала статус пам’ятки історії та архітектури, про це повідомляє пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

Дії будівельників були анонсовані на сайті Київради як "інженерні дослідження" для відновлення історичної садиби. Проте на будівлю накладений арешт, тому будь-які роботи заборонені на час розслідування, зауважує активіст.

Фото: Дмитро Перов / Facebook

Пам’яткоохоронець зазначив, що незаконні дії виконували: помічник голови земельної комісії Михайло Терентьєв, будівельники ТОВ "Тургенєв Білд", якими командував Михайло Литвиненко, що є адвокатом забудовника, який в суді активно доводить, що будівля не має історичної цінності. Вже почали розбирати бічну стіну будинку, водночас забудовник підігнав вантажівку, щоб вивезти рештки пам’ятки архітектури.

Фото: Дмитро Перов / Facebook

Однак активісти не дали вивезти історичну цеглу і викликали поліцію. Будівельників було доправлено до місцевого райвідділу для надання письмових пояснень.

  • 19 липня у Києві несанкціоновано знесли історичну садибу Зеленських, збудовану у 1890 році. Поліція відкрила кримінальне провадження, а міська влада висловила обурення ситуацією.
  • Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо знесення садиби Зеленських у Києві, попри її арешт.
  • 22 липня міська влада Києва готує позов проти забудовника за знищення будинку родини Євменія Зеленського.
  • Національна поліція повідомила про підозру одному із власників історичного особняка у Києві, який знесли 19 липня для будівництва нової багатоповерхівки.
  • 23 липня Департамент охорони культурної спадщини Києва підписав меморандум із власниками знищеного будинку родини Євменія Зеленського із зобовʼязаннями відновити будівлю у тому вигляді, який вона мала.
  • Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини Києва рекомендує внести садибу Барбана (вул. Обсерваторна, 6) та садибу Зеленського (вул. Кониського, 22) до реєстру памʼяток архітектури. Відповідне рішення ухвалили на засіданні 22 серпня.