Фото: pexels.com

Кабмін затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти, який будуть використовувати в академічних ліцеях (10-12 класи), закладах професійної, фахової передвищої та спеціалізованої освіти.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Цей стандарт дасть можливість учням та студентам будувати індивідуальний професійний шлях. Вони зможуть обирати профіль навчання, за яким розробляються інтегровані курси.

Серед професійних профілів пропонуватимуть: математичний, STEM (природничі науки, технології, інженерія та математика), IT, мовно-літературний тощо.

Окрім цього, запровадять певну кількість годин для вивчення навчальних предметів та інтегрованих курсів за вибором. Кількість годин зростатиме з кожним роком:

  • Інтегровані курси / навчальні предмети за обраним профілем: 10 клас — 280, 11 клас — 315, 12 клас — 420.
  • Інтегровані курси / навчальні предмети поза обраним профілем: 10 клас — 140, 11 клас — 315, 12 клас — 420.
  • Обовʼязкові для всіх інтегровані курси / навчальні предмети: 10 клас — 840, 11 клас — 630, 12 клас — 420.

Десятий клас буде адаптаційним: учень зможе спробувати різні предмети і за бажанням змінити профіль навчання. На цьому етапі відмінність між ними – мінімальна.

Для учнів будуть доступними як профільні, так позапрофільні предмети та курси. Це підвищить їх шанси на різнобічний розвиток. 

Наприклад, якщо студент обрав математичний профіль, але цікавиться ще й літературою, то зможе обрати позапрофільний курс, наприклад, із літератури певних періодів. 

Навчання за стандартом почнеться 1 вересня 2027 року. До цього часу буде етап підготовки до реформи. Пілотування стандарту почнеться вже у 2025 році.