Фото: Aaron Chown/PA

До клінічних досліджень приєднались сім країн: США, Велика Британія, Німеччина, Угорщина, Польща, Іспанія та Туреччина. У Великій Британії перший пацієнт вже отримав вакцину, пише The Guardian.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Вакцина призначена для лікування найпоширенішого типу раку легень – недрібноклітинного (NSCLC). Вакцина BNT116, була розроблена компанією BioNTech, працює на основі мРНК-технології, яка довела свою ефективність у боротьбі з COVID-19. Принцип дії — "навчання" імунної системи розпізнавати та знищувати ракові клітини, не пошкоджуючи здорові тканини.

Першим пацієнтом у Великій Британії став 67-річний Януш Рач. Він науковець, який спеціалізується на штучному інтелекті. Йому діагностували рак у травні, і з того часу він проходить курс хімієтерапії та радіотерапії.

У вівторок він отримав перші шість послідовних ін'єкцій що п'ять хвилин протягом 30 хвилин у Дослідницькому центрі клінічних досліджень Національного інституту здоров'я (UCLH). Тепер отримуватиме вакцину щотижня протягом шести тижнів, а потім що три тижні ще протягом року.

Рач сподівається, що вакцина допоможе йому подолати рак, а він участю в дослідженні зробить свій внесок у розвиток медицини. Чоловік вірить, що після лікування він зможе повернутися до бігу і здійснити свою давню мрію – пробігти Лондонський марафон.

Професор Сіо Мін Лі, який очолює випробування у Великій Британії вважає, що ця вакцина може стати наступним великим кроком у лікуванні раку. Вона проста у використанні та дозволяє націлюватись на конкретні ракові клітини.

Професор Лі також сподівається, що такий метод лікування зможе запобігти рецидиву раку, що трапляється часто після операцій і радіотерапії.

Якщо випробування будуть успішними, вакцина може стати стандартом лікування раку легень у всьому світі.

Рак легень щороку забирає близько 1,8 мільйона життів. Особливо важко недуга піддається лікуванню на пізніх стадіях, коли метастази розповсюджені по організму.