Активісти Just Stop Oil провели акцію у Британському музеї, одягнувши в жилет статую богині Деметри. (Фото: Just Stop Oil)

Активісти руху Just Stop Oil провели чергову акцію протесту в Британському музеї. Вони одягнули на статую грецької богині Деметри помаранчеву жилетку й прикріпили до неї напис "Просто зупиніть Голод". Про це пише The Art Newspaper.

Британський музей заявив, що статуя не постраждала й галерея залишається відкритою для відвідувачів.

"Британський музей поважає право інших людей висловлювати свої погляди й дозволяє мирні протести на території музею, якщо це не загрожує колекції, працівникам або відвідувачам. Цей інцидент явно порушив наші правила для відвідувачів і поставив об'єкти під загрозу пошкодження", — повідомив представник закладу.

Вимоги активістів – зупинити видобуток і спалювання нафти, газу, вугілля до 2023 року Великою Британією та іншими країнами. Адже кліматична криза впливає на сільське господарство низки країн Африки, зокрема в Лесото, Малаві, Намібії, Замбії та Зімбабве, де втрата врожаю і худоби призвела до оголошення стану національної катастрофи.

Акція зі статуєю Деметри є останньою в серії протестів у музеях Великої Британії. Раніше група одягнула в жилети статую The Beatles, що в Ліверпулі, та статую Еммелін Панкгерст.

Директори національних музеїв Великої Британії написали відкритий лист, у якому закликали кліматичних активістів припинити акції протесту в музеях. Тому що ці інциденти спричиняють стрес, як для працівників, так і для відвідувачів. Згідно із заявою, дії активістів не тільки завдали фізичної шкоди творам мистецтва, а також "порушили колективну місію — забезпечити доступність великого мистецтва й артефактів для всіх і скрізь, щоб ними могли насолоджуватися".

У своїй заяві Just Stop Oil повідомили, що "використовують культурну силу національних інституцій", коли ці установи бездіяльні. А також, на їхню думку, нищення об'єктів світової художньої спадщини є "невеликим підривом заради привернення уваги до великої шкоди", яку підтримує уряд. Активісти наголошують, що вони нищать музейні колекції, "щоб розбити ілюзію, що все добре".

2 листопада Just Stop Oil планує провести акцію "Марш парасольок". Відкритий лист музеїв активісти назвали "діями наляканої та розлюченої публіки, яка не хоче здаватися".