Аркуші, що демонструвала артистка під час свого виступу. Фото: @annadellart

Українську циркову артистку Анну Петренко дискваліфікували на Міжнародному фестивалі циркового мистецтва в Італії через висловлений нею протест проти члена журі циркового фестивалю в Італії — директора Московського державного цирку та сина відомого радянського актора Юрія Нікуліна Максима, який підтримує війну Росії проти України.

Про це повідомляє Corriere del Veneto.

Артистка пояснила, що перед фестивалем не знала, хто буде представником журі. До того ж вона висловила своє незадоволення присутністю Нікуліна та назвала це "спробою реабілітації іміджу Росії, агресора у війні проти України".

Як стверджує Анна Петренко, під керівництвом Нікуліна у Московському державному цирку надають пільги для учасників бойових дій проти України та їхніх дітей, "а пропагандистські бригади артистів виступають для військових". Сам директор в інтерв’ю розповідає про допомогу окупантам і підтримку влади, каже українська артистка.

Однак художній керівник фестивалю Антоніо Джарола стверджує, що інші культурні та мистецькі організації також запрошують росіян.

Зі слів Антоніо Джарола, серед учасників також є 11 українців і троє росіян, "що підтверджує статус заходу як символу співіснування та єдності, відповідно до циркових традицій". Керівник фестивалю стверджує, що перед тим, як запросити росіянина, він просив стати журі двох провідних циркових діячів з України, але вони нібито відмовилися.

Джарола розповідає, що він відчуває, що його "ошукали" дії українки, адже вона нібито знала, що Нікулін буде представником журі, адже виступала в попередніх шоу.

"Вона (Анна Петренко. – Ред.) могла б відмовитися від участі, і я б її зрозумів, проте вона захотіла здійняти галас у місці, де політичні прапори не мають жодної цінності. Тільки мистецтво має значення: цирк — це місце, де зустрічаються культури", — сказав Джарола.