Вадим Гутцайт. Фото: kyivcity.gov.ua

16 серпня одразу у двох українських ЗМІ: "Українській правді" та агентстві "Інтерфакс-Україна", з'явилося інтерв'ю міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта. Теми схожі: здобутки української олімпійської збірної, делегація України на Олімпіаді, політичні скандали після Токіо та плани на проведення Ігор в Україні. LIGA.life обрала найцікавіше.

Про делегацію на Олімпіаді

За умовами МОК, зі 100% спортсменів на Олімпіаду їдуть 50% тренерів. У цей відсоток, каже Гутцайт, входять лікарі, масажисти, психологи. 

"Коли говорять, що були мої заступники, то, по-перше, вони приїжджали на тиждень, мінялися, і вони були на інших акредитаціях. Ще були ковідні офіцери, шеф місії, ті, хто з пресою працювали, ті, хто займався готелем, квитками, логістикою. Потрібно розуміти, скільки роботи було виконано цими 15 людьми. Щодня потрібно було здавати тести, збирати штаби, зустрічати спортсменів. Ну, давайте наші спортсмени будуть приїжджати на Олімпійські ігри і їх ніхто не зустрічатиме, і вони не будуть знати куди йти", – зазначив Гутцайт.

Про спортсменів у складі армії

Гутцайт зазначив, що багато з провідних спортсменів України є частиною спортивних команд у армії, прикордонній службі, внутрішніх військах тощо.

"У них є багато спортивних баз, умови для спортсменів. Я, наприклад, теж був "динамівцем", у прикордонній спортивній команді, майор прикордонних військ. І так багато спортсменів. Вони там отримують якусь зарплатню, якісь поліпшення умов. Це додаткова допомога спортсменам".

Про ситуацію з Ярославою Магучіх

Міністр молоді та спорту нагадав, що за олімпійською хартією "спорт поза політикою", проте спортсмени мають максимально себе контролювати.

"Але щодо Магучіх можу сказати, що якщо ми не хочемо втратити ще цю спортсменку, щоб потім не говорили, що від нас їдуть спортсмени, то не треба на неї тиснути. Вона повернулася героїнею з бронзовою медаллю з Олімпіади, підняла український прапор. А будемо тиснути, їй запропонують гроші та вона поїде. А потім знову будуть говорити, що винен міністр, президент, що не втримали".

Про паралімпійців

Порівнювати олімпійські види спорту та паралімпійські не треба, запевняє міністр. За його словами, олімпійський рух розвивається у всьому світі, тому для всіх країн Олімпіада є найважливішою подією в спорті. А ось паралімпійський розвивається лише в десяти країнах світу, серед них і Україна.

"Надається багато коштів, будуються відповідні спортивні бази. Створюються всі умови, щоб паралімпійці відчували, що вони нормальні люди, що займаються спортом і виборюють свої нагороди. Наприклад, нещодавно Мінмолодьспорту презентувало план заходів щодо впровадження стратегії безбар’єрності на засіданні Ради безбар’єрності під головуванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської. Зокрема, буде проведений аудит доступності всіх спортивних будівель та споруд (спортивні комплекси, зали, арени, стадіони), а Національна програма розвитку масового спорту буде доповнена потребами дітей та молоді з інвалідністю, а також літніх людей. На сьогодні всі нові спортивні споруди будуються з урахуванням інклюзивності".

Про зимові види спорту та Олімпіаду

Наразі в Україні немає належної матеріально-технічної бази для розвитку всіх зимових видів спорту, каже Гутцайт.

"Дивіться, може на базі Буковелю, але в цілому йдеться про розбудову інфраструктури. І перш за все зараз говориться про Юнацькі Олімпійські ігри. Це менший бюджет, менше коштів і не так складно, як дорослі Олімпійські ігри. І подивитись на можливість як на тест".

Також Гутцайт зазначив, що всі українські спортсмени, які здобудуть ліцензії, також отримають і усе необхідне обладнання.

Щодо літньої Олімпіади, то Юнацьку також можна було б провести в Україні: "Говоримо про Київ. Чому б ні? Прекрасний стадіон є, побудувати ще басейни. Ще ж "Спартак" стоїть, можна і його розбудувати. В Києві все можливо".

Про виступи в Росії

Міністр молоді та спорту нагадав, що багато ліцензійних змагань до Олімпіади відбувалися в Росії, тому відмовитися від них українські спортсмени мали змогу, але ризикували не отримати важливі бали, щоб потрапити на Ігри в Токіо.

"Якби ми туди не поїхали, то потім би не поїхали на Олімпіаду. Потім ще б були менші делегації, як результат ще менше медалей. Що нам робити? Закрити спорт? До прикладу, Ігор Рейзлін виборов срібну нагороду, але він, можливо, б не потрапив на Олімпійські ігри, якби за три місяці до того вони не поїхали на перші та останні в цьому році ліцензійні змагання, які відбувалися в Казані. Всі б кричали "зрада", що ще менше медалей. А що нам робити, якщо, на превеликий жаль, велику кількість змагань проводять в Росії?", – каже Гутцайт.

Але додає, що Мінмолоді та спорту не фінансує участь спортсменів на турнірах, які відбуваються в Росії.