Ми живемо в електронному світі і величезний масив інформації отримуємо з телебачення або соцмереж. Давайте зізнаємося, хто з вас читав постанови Кабміну "Про встановлення карантину…"? Впевнений – одиниці. Але всі ми бачили в текстах та промовах посилання на ці постанови. Проблема, як саме ці документи подаються окремими політичними силами та антивакцинаторами. Як вириваються з контексту положення. Чи навпаки, офіційні документи, аргументи вчених, статистика – взагалі не цитуються, а наводиться антинаукова, пропагандистська інформація.

І проблема в тому, що дуже багато українців цим фейкам вірить. Зібрав для вас найпоширеніші тези серед антивакцинаторів. А ви самі роздивитесь та вдумливо подивитесь на них крізь призму критичного мислення. 

Даю підказку. За даними Оксфордського інституту інтернету, за 92% дезінформації про COVID-19 відповідальні Росія та Китай. За даними дослідження ПРООН та ЮНІСЕФ, лише за 2020-й рік в українських соцмережах було зафіксовано понад 250 000 фейкових повідомлень про коронавірус.

Фейк: "Ефективність вакцини не доведено".

Насправді ж результати вакцинації помітні в світі. Бо в тих європейських країнах, де вакциновано 60-70% населення, кількість смертей в рази менша, ніж в Україні.  

Фейк: "Незрозумілі наслідки. Краще подивимося, що буде з вакцинованими, і потім самі довакцинуємось". 

У дійсності COVID-19 від цього не стане на паузу. І саме 96% з госпіталізованих, які наразі в тяжкому стані, невакциновані.

Фейк: "Вакцини загрожують здоров’ю та життю, вони неперевірені, Covishield небезпечна". 

Маніпуляція від першого до останнього слова. Використовується політиками та антивакцинаторами з метою залякування людей. Теза про небезпеку Covishield пов’язана з доступністю вакцини під час активного просування Кремлем свого "Спутніка-V".

Фейк: "Україна не може захистити своїх людей від епідемії, вакцин не вистачає". 

Маніпуляція в тому, що Україна може захистити своїх людей. Вакцин вистачає. Проблема в тому, що саме завдяки російській риториці, яку підігрівають антивакцинатори, українці не хочуть щеплюватися. І черги на пункти вакцинації в Україні виникли не від усвідомлення небезпеки, а від прямих заборон уряду з метою непоширення пандемії.

Фейк: "Коронавірус – це всесвітня змова". 

На жаль, у нашому суспільстві досі є люди без критичного мислення. Чума, холера, "іспанка" по логіці антивакцинаторів теж були всесвітньою змовою? Чи Біллу Гейтсу обов’язково треба чіпувати мешканців четвертого під’їзду будинку номер сім на вулиці N в місті X?

Мій "найулюбленіший" фейк: "Коронавірус можна вилікувати "часниковою водою", тому що її винайшли ташкентські медики". 

Ну, тут я навіть не знаю, як в цю маячню взагалі можна повірити…

Фейк: "Людина може заразитися COVID-19 внаслідок вакцинації".

Насправді неможливо заразитися COVID-19 від вакцин з однієї простої причини – жодна з них не містить живого вірусу, здатного викликати хворобу.

Фейк: "мРНК-вакцини – генетична зброя, яка змінює наші гени".

Щоб не вдаватися в біологічні процеси, скажу коротко: мРНК-вакцини проти COVID-19 (такі як Moderna та Pfizer) не потрапляють в ДНК людини, тож ніяк не можуть змінювати гени.

Фейк: "Авіакомпанії рекомендують вакцинованим людям не подорожувати літаками через підвищений ризик утворення тромбів".

По-перше, таких рекомендацій авіакомпанії не надавали. Вакциновані люди можуть подорожувати літаками без будь-яких обмежень. По-друге, медичні експерти вважають, що щеплення проти COVID-19 не може вплинути на ризик виникнення тромбозів під час повітряних подорожей.

Фейк: "Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу".

Насправді, на мутацію будь-якого вірусу не впливають ні масова вакцинація, ані думка фейсбучних "експертів". Але… Якщо щепити значну частину населення, вірусу не буде де мутувати. Тож, нові штами з'являтимуться з меншою ймовірністю. Саме тому і ВООЗ, і інші міжнародні організації, і уряди всіх країн світу закликають людей вакцинуватися.

Фейк: "Вакцинація від коронавірусу призвела до зростання захворюваності на COVID-19". 

Насправді, зростання захворюваності від штаму Дельта співпало з початком масової вакцинації. Ніхто й не каже, що щеплення завжди допомагає уникнути зараження, втім воно добре захищає від госпіталізації та смерті.

Фейк: "У складі вакцин від COVID-19 є ртуть".

Склад кожної вакцини, що використовується в Україні, є і на сайті МОЗ, і на сайті про вакцинацію, і в будь-яких джерелах, яких наразі в Інтернеті чимало. Чи є ртуть або настоянка глоду в російському "Спутніку-V", чесно скажу, не знаю.

Є ті, хто вірить в це все. Не розуміючи, кому вигідний цей потік дезінформації. Кому потрібен розбрат, залякані та неосвічені українці? 

Відповідь одна – точно не нам самим. Тому ми маємо переконати своїх батьків, рідних, друзів, знайомих, сусідів вакцинуватися. Я розумію, складно переконувати сусідів в тому, що земля кругла. Вони ж її не бачили на власні очі з космосу. Але ми маємо повернути їх з XV сторіччя, де вони, судячи з усього, застрягли.

У світлі протестів антивакцинаторів хочу сказати наступне: смертність від коронавірусу в Україні вражає негативно статистикою. І вакцинація – це ледь не найнадійніший спосіб того, щоб не стати цифрою цієї статистики. Підроблений сертифікат не врятує. 

Завершу цю колонку статистикою: наразі в Україні від COVID-19 померли 68 000 людей.

Оригінал