Зміст:
  1. Невеличкий лікнеп 
  2. Про що фільм?
  3. Причина 1. Головні герої та актори
  4. Причина 2. Почуття Людини-Павука
  5. Причина 3. Том Холланд
  6. Причина 4. Масштаби битв
  7. Причина 5. Зображення мультивсесвіту
  8. Порада від редакції
  9. Що кажуть критики
  10. Кому сподобається:
  11. Кому не сподобається:

Уже завтра відбудеться офіційна прем’єра фільму "Людина-Павук: Додому шляху нема". Готуйтеся сміятися, плакати, реагувати "вау" на появу кожного знайомого обличчя та шаленіти від усього, що відбуватиметься на екрані.

LIGA.Life ставиться з повагою до читачів, тому намагаємося не спойлерити. Тим більше, що сам Том Холланд з екрана просив нікому і нічого не розповідати. Отже, п'ять причин, чому вам варто подивитися новий фільм про Людину-Павука.

Невеличкий лікнеп 

2002 рік. Фанати коміксів та мультсеріалу про Пітера Паркера, який після укусу павука стає супергероєм, отримали нову дозу щастя – вийшов перший фільм із трилогії про Людину-Павука з Тобі Магвайром. Він і втілив ботана, що стоїть на нижньому щаблі соціального рівня у старшій школі та ховається за наукою, бо хоча б так виділяється серед інших. 

2012 рік. За 10 років спільнота прихильників Паркера розділилася на два табори. Поява чергового фільму про Павучка з новим актором стала приводом для гучних суперечок: хтось вважав Магвайєра оригіналом, а Ендрю Гарфілда – "поганою копією". Для інших Ендрю став тим самим найкращим. Хоча за фактом Паркер Гарфілда був іншим. Він вже не був таким заляканим ботаном. Він і так самовпевнений хлопець, який має талант в науці і пишається цим. А коли стає Людиною-Павуком, ця впевненість зростає.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

2016 рік. І знову крики та невдоволення. Кіностудія Marvel заявляє: у "Месниках" з'явиться школяр Пітер Паркер і зіграє його на той момент майже невідомий Том Холланд. Фанати невдоволені. Адже улюблений Павук – малий школяр, а минулі версії – це вже старша школа. 

2021 рік. Усі прихильники Павуків покидають кінозали зі сльозами щастя та повним задоволенням від побаченого! Мрія здійснилася – найкраще з минулих історій адаптували та поєднали. І мова не лише про героїв із попередніх фільмів. Тут і костюми без нанотехнологій, і спогади про незакриті гештальти, і місця, які важко не впізнати, і філософія дяді Бена. І той самий Пітер Паркер – який поєднав усі три образи – Магвайра, Гарфільда та Холанда.

Про що фільм?

Містеріо помер. Увесь Нью-Йорк знає, що це зробив Павук, але ще гірше, місто в курсі – хто під маскою. І якщо своя безпека Пітера Паркера хвилює найменше, то думки про життя близьких змушують звернутися по допомогу до Доктора Стренджа. Ситуацію врятувало б часове заклинання, але щось йде не за планом. До Нью-Йорка потрапляють персонажі та лиходії з інших Всесвітів. 

Сценаристи накрутили від душі. До самого кінця не розумієш, а що вони ще вигадають.

Причина 1. Головні герої та актори

Людина-Павук. Ми не відповімо вам на запитання, чи чекати на повернення легендарних минулих Павуків – Тобі Магвайра та Ендрю Гарфілда. Але скажемо, що об'єднання найкращого з трьох Павуків в одне ціле побачите! Можливо, отримаєте відповідь на запитання – який же костюм Павучка був найкомфортнішим і що відчуває Паркер, коли користується різними видами павутини. А ще нарешті побачите інший бік Павука. Не тільки готового захищати світ, але й мстити за рідних, якщо цього вимагає ситуація.

Друзі та близькі Павука. Традиційно товариш Паркера – Нед (Джейкоб Баталон) – потрапляє у безглузді ситуації, допомагає його звідти витягнути Мішель Ем-Джей (Зендея), а за розум справедливості та людяності відповідає тітка Мей (Маріса Томей). Остання іноді нагадує монологами дядьку Бена, про якого зазвичай у версії Павука Холанда майже не згадують, і це також відсилки на минулі фільми про Паркера.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Привіти з минулого. Антагоністи з усіх частин про Павуків – із Магвайром, і з Гарфілдом – на одному майданчику. Електро (Джеймі Фокс) буде підживлюватися новим сучасним "світлом", Отто Октавіус (Альфред Моліна) трошки розтрощить місто щупальцями, Ящір (Ріс Іванс) не дуже вразить своєю графікою, але загалом все за планом – слизький, зелений і все ламає, Піщана Людина (Томас Гейден Черч) вихром вкриє Статую Свободи, а Зелений Гоблін (Віллем Дефо) традиційно покидає бомби. Наче нічого нового. Усе це ми бачили в минулих фільмах. Але коли вони всі разом воюють з Павучком – це насолода для очей.  Окреме "вау" викликає гра Віллема Дефо.

Ще одна поява невелика, але прихильники Шибайголови будуть вражені. Саме Мет Мердок (Чарлі Кокс) допомагатиме Пітеру Паркеру вирішити питання з поліцією. 

Справжній же подарунок для фанатів – повернення улюбленців із минулого. Попри їхні вікові зміни – вони все також змушують серце битися сильніше. Під час появи кожного з них у нас кінозала вибухала від радощів.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Читайте також: "У руках пса" на Netflix: найкраща роль Камбербетча, сльози Данст та "гомофоб-перевертень"

Доктор Стрендж. За останні два місяці це вже третій фільм Бенедикта Камбербетча, де хочеться написати: "Він неймовірний". І хоча за цю роль Стренджа він точно не отримає "Оскара", як хотілося б за "У руках пса", але Бенедикт знову на 100% на своєму місці. Діалоги та тандем Павука та Стренджа – і смішно, і мило. У деякому сенсі Камбербетч тут заміняє Залізну Людину, яка завжди була супергеройським наставником.

Причина 2. Почуття Людини-Павука

"З великою силою приходить велика відповідальність", – кажуть Павуку. І ця фраза поєднує усіх Паркерів, адже саме ця мотивація лунала в усіх інших історіях. І ось сценаристи "Додому шляху нема" нарешті дають відчути увесь біль, який ускладнює життя Паркеру. Він став супергероєм, рятує світ, але що йому від цього? Не лише проблеми, але й втрати. 

З історії в історію антагоністи намагаються вбити кохану чи родича Людини-Павука. Втративши їх, життя Паркера змінювалося, але не змінюється його обов’язок – знову і знову одягати маску та йти рятувати світ. Але що у цей час він відчуває? Монолог Паркера навряд чи вас залишить байдужими.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Читайте також: "Сам вдома" – різдвяна супергеройська версія. Огляд нового серіалу Марвел "Соколине Око"

Причина 3. Том Холланд

2016 року мало хто вірив, що з цього школяра вийде класний Павучок. Тоді у соцмережах не згасали обговорення, що краще взагалі не надавати нового життя улюбленому герою, ніж Пітера Паркера зіграє "оцей". 

Але уже своєю появою у фільмі "Перший месник: Протистояння" і таким щирим "Містер Старк, Містер Старк, я вкрав його щит" Том Холланд завоював свою аудиторію. Зараз Павук виріс. Він вже не хлопчик, якого постійно рятував Тоні Старк. Він подорослішав. 

Пітер Паркер так само іноді бавиться, багато говорить, потрапляє у неприємності. З цього і починається фільм. Але, послухавши Стренджа, він уже зважує ситуації і готовий на рішення на шкоду собі. Іноді таке враження, що Холланд не грає на екрані, а він і є Павучком.

Режисер Джо Руссо сказав, що Том вступає у роль, яку колись грав Роберт Дауні. Зрозуміло, що легендарну Залізну Людину ніхто не замінить. Але Холланду вдалося показати по-новому, що таке бути лідером. У чомусь рішення Павука схожі, на думку його вчителя, але він все одно інший – не копія Залізної Людини.  

Холланду віриш. Кожній його емоції.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Читайте також: Огляд "Дому Гуччі": навіть Леді Гага, Джаред Лето, Адам Драйвер не врятували плаский сюжет

Причина 4. Масштаби битв

Якщо ви вважаєте, що у фільмах обов'язково має бути вдосталь битв, то "Додому шляху нема" – саме та стрічка, у якій не буде відчуття, що чогось не вистачало. Тут і бій на мості, і в лісі, і в місті, і в іншому просторі, і в будинку Стренджа, і на статуї Свободи. Хочете бій віч-на-віч? Легко! Потрібні масштаби – теж є! 

Магія проти техніки чи тканинний костюм проти найкращої сили Тоні Старка – усе, чого душа забажає.

Фінальну битву неможливо коментувати без спойлерів. Єдине, що можемо сказати – буде багато павучих здібностей та кмітливості проти багатьох антагоністів. Аплодуємо усім, хто працював над цією сценою – від ідейних натхненників до тих, хто вимальовував досконалу графіку.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Читайте також: Новий фільм про Діану: булімія та галюцинації. Чому вам може не сподобатися "Спенсер"

Причина 5. Зображення мультивсесвіту

Якби можна було пристебнутися до крісел в кінотеатрі, ми б із задоволенням це порадили. Бо те, що створює Доктор Стрендж у "Дзеркальному вимірі" – окреме мистецтво. У якийсь момент ви перестанете встигати розуміти, що саме з будівель, техніки та всесвіту збільшується у кількості, розмірах, перегортається, стає склом. Це настільки швидко, якісно та красиво, що заворожує.

Порада від редакції

Хоча у фільмі пояснюється історія кожного героя, але краще передивитися:

  • Трилогію Сема Реймі, де у головних ролях грає Тобі Магвайр: "Людина-Павук" (2002), "Людина-Павук 2" (2004) та "Людина-Павук 3" (2007).
  • Два фільми Марка Вебба, де грав Ендрю Гарфілд: "Нова Людина-Павук" (2012), "Нова Людина-Павук: Висока Напруга" (2014).
  • Минулі сольні фільми з Томом Холландом у ролі Павука: "Людина Павук: Повернення додому" (2017), "Людина-Павук: Далеко від дому" (2019).

Розуміння цих фільмів ще ширше покаже стосунки кожного антагоніста з Паркером. Це додає свого шарму. Крім того, зрозумієте ще більше відсилок.

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Читайте також"Із зав’язаними очима". Перший український фільм про ММА або про тих, хто чекає з війни

Що кажуть критики

"Розуміння сюжетів попередніх фільмів надзвичайно важливе. Якщо ви в курсі передісторії лиходіїв не з фільмів кіновсесвіту Marvel, то динаміка відносин між персонажами та метагумор (а його тут багато) заграють новими фарбами. Завдяки тому, що Пітер нарешті взяв справу до своїх рук, "Додому шляху нема" може злетіти вище, ніж будь-який із попередніх фільмів про Людину-Павука у кіновсесвіті Marvel", – пишуть на Screenrant.

"Автори фільму знають, на які почуття потрібно тиснути. У "Немає шляху додому" зустрічаються знайомі сюжетні стежки, але решта змусить фанатів усміхатися", – пише IGN.сom

Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Кому сподобається:

  • Фанатам кіновсесвіту Marvel. Це вдале завершення сезону в кінотеатрах. Можна готуватися до фільмів уже наступного року.
  • Прихильникам Людини-Павука. Ви можете не любити всесвіт Marvel, але якщо Павучок був вашим улюбленим супергероєм з коміксів, то йдіть в кінотеатр. Ви побачите Паркера саме таким, яким любили в коміксах.
  • Якщо ви любите справжні екшени, красиву графіку та бої. Ви будете задоволені.
  • Якщо ви вважаєте, що, крім спецефектів, у супергеройських фільмах немає нічого. Цей фільм порушить такий стереотип.
  • Якщо ви – прихильник бодай когось із акторського складу.
Кадр з фільму: "Людина-Павук: Додому шляху нема"

Кому не сподобається:

  • Якщо у вас немає серця, алергія на Марвел, ви з дитинства за Супермена і проти бойовиків. Але, думаю, і в такому разі до вас у цьому фільмі достукаються.
  • Якщо ж серйозно, то може не сподобатися, що фільм в деяких моментах втрачає свою динаміку. З іншого боку – не 24/7 же їм битися. Також фільм про Павучка вже не такий легенький і не тільки для сміху, як минулі частини з Холландом.

І наостанок – не забудьте про дві сцені після фільмів. Тим більше, що одна з них, і тут ми нарешті проспойлеримо – тизер нового фільму про "Доктора Стренджа".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин