Зміст:
  1. Що таке hygge 
  2. Чому hygge стало таким популярним
  3. Що потрібно, щоб відчути hygge

"Грудень. Різдво. Данія. Хтось прикрашає вітальню, хтось запікає м’ясо та нарізає нашвидкуруч салати.

У нас навіть була людина, яка відповідала за вікторини та настільні ігри. Ніяких тобі соціальних мереж, телевізорів чи смартфонів. Тільки Різдво, наша велика компанія із 25 осіб і відчуття спільності. 

Я мало знала цих людей, але в процесі підготовки до свята відчула близькість. Навіть попри те, що я була єдиною іноземкою в компанії данців. Вони зробили мене частиною цього свята, за що їм вдячна до сьогодні. Те Різдво для мене було справжнім хюґе".

Напевно, саме так розпочалась би художня книга про історію одного Різдва. Проте це був початок нашої розмови з Юлією Гудошник – експерткою з данського хюґе ("hygge"). Вона розповіла Liga.Life, що означає цей термін, як він з’явився та чи всі можуть його відчути.

Що таке hygge 

Якщо написати в стрічці пошуку "hygge" ви побачите безліч красивих картинок, які можна описати одним словом – "затишок". Камін, лаконічні меблі, горнятка з какао, люди у в’язаних светрах. 

Серед цих ідеальних картинок можна зустріти обкладинку "Маленької книги Hygge. Секрети данського щастя". Її автор Майк Вікінг – засновник та керівник данського Інституту дослідження щастя – розповів на весь світ про те, що "не пишеться, а відчувається". Про hygge.

Фото: depositphotos.com

"Написати і навіть промовити "хюґе" набагато легше, ніж пояснити, що це таке. Як тільки не називали хюґе: від "мистецтва створення затишку", "душевності", "відсутності подразників" до "насолоди заспокійливими речами", "затишної близькості" і – це моє улюблене – "какао при свічках", – пише Майк у пролозі своєї книги.

Юлія погоджується з автором:

"Не має чіткого перекладу терміну "hygge". Жоден словник не розтлумачить це слово. Та його можна описати: це атмосфера затишку, прийняття, безпеки та гармонії. Але насправді "hygge" для кожного – це щось своє". 

За легендами, хюґе зародилось у Норвегії та Данії ще за часів вікінгів. Суворий скандинавський клімат сприяв розвитку почуття колективності.

"Вікінги жили в бараках. Взимку, коли було дуже холодно, вони збирались усі разом біля вогню, щоб зігрітися. Проте це було набагато більше, ніж потреба у теплі – це зародження культури близькості, об’єднання, затишку, яке зараз називається хюґе", – пояснює Юлія.

Насправді це відчуття не має чіткої географічної локації. Воно зародилось в Скандинавських країнах, проте його здатні відчути люди в усьому світу. Адже відчуття комфорту, затишку і безпеки – це не про місце, а про власний вибір.

Чому hygge стало таким популярним

За версією Collins English Dictionary, "hygge" стало другим найпопулярнішим словом 2016 році у Великій Британії.

Перше місце посіло слово "Brexit". Це не дивно, адже "Маленька книга Hygge" була видана у 2016 році не в Данії, а у Великій Британії.

"Книга Майка Вікінга – не піар Данії чи туристична приманка. Британське видання хотіло заробити гроші і видати бестселер. Вони звернулися до засновника Інституту дослідження щастя, щоб той написав книгу про hygge. Сам він не збирався її писати", – розповідає Юлія.

На таку цікаву пропозицію Майк Вікінг відреагував неоднозначно. Адже знав, що поняття hygge можна описати на одній-двох сторінках. Та як виявилось, бажання видавців було більш ніж реальним.

"Якщо ви хоч раз тримали цю книгу, то могли помітити, що там багато фото, рецептів, історій з життя та навіть декілька статистик. Якщо зробити вижимку з майже 300 сторінок, про hygge буде як раз півтори-дві сторінки", – пояснює експертка.

В епоху літератури про те, як бути найуспішнішим, найбагатшим, найспортивнішим, книга про посиденьки на дивані біля каміна у компанії друзів та смачної їжі викликала справжній ажіотаж.

У 2016 році вона увійшла у топ бестселерів за версією The Times та The Guardian. Її опублікували в понад 30 країнах світу, серед них Україна.

"В мотиваційному нон-фікшні людям кажуть як стати ідеальними. Але "Маленька книга Hygge" показала, що цього не потрібно робити. Можна поїсти пончиків, посидіти вдома і бути від цього щасливими", – додає Юлія.

Що потрібно, щоб відчути hygge

Попри гарні картинки в Google з каміном, меблями, свічками та красивими горнятками, hygge – це не про матеріальні блага.

"Ми думаємо, що, придбавши дорогу свічку чи меблі, у нас одразу все налагодиться. Так з’являються історії про красиві квартири, в яких живуть нещасні люди. Та щастя не в матеріальному, а в нас, в наших діях. Поки людини не почне насолоджуватись момент, вона не відчує хюґе", – пояснює експертка.

Отже, для того, щоб відчути хюґе потрібно: 

1. Знайти час для байдикування. Помрійте, проведіть час з друзями чи родиною, почитайте книжку, подивіться фільм, який давно чекає на перегляд. Відкладіть робочі справи, прибирання чи бізнес-дзвінки на потім. 

2. Зайнятися тим, що робить вас щасливим. В’язання, складання пазлів чи настільна гра з друзями – неважливо. Головне бути тут і зараз.

"Наряджання ялинки – це прекрасний момент для хюґе. Вмикайте музику, візьміть різдвяні іграшки і насолоджуйтесь процесом. Потім загорніть подарунки для своїх рідних. Навіть якщо це у вас вийде неідеально. Хюґе – це про неідеальність. Про дозвіл собі бути не найкращим", – радить Юлія.

3. Насолоджуйтесь процесом, а не гоніться за результатом. Якщо ви знайшли час для відпочинку, проведіть його із задоволенням. Наприклад, спробуйте спекти домашні булочки.

Насолоджуйтесь замішуванням тіста, ароматом спецій та розмовами з близькими. Якщо ви слідкуєте за своєю фігурою, то це подвійна насолода – пригостіть своїм кулінарним шедевром друзів, сусідів, колег. Завжди знайдеться хтось, хто вам подякує.

4. Розділіть момент щастя з іншими. "Ми", а не "я" – одна з головних засад філософії хюґе. Наприклад, домовтесь з друзями про вечір переглядів серіалів. Приготуйте разом снеки та напої.

"В епоху соціального дистанціювання відчувати себе частиною колективу дуже важливо. Тому не відмовляйтесь від задоволення зідзвонитися по відеозв’язку. Влаштувати онлайн-вечірку чи пограти разом в настільні ігри через Zoom. Досвід показує, що це дуже цікаво", – розповідає Юлія.

5. Відкладіть гаджети. Уявіть ситуацію: ви зібрались з друзями вдома для перегляду фільму. Їжу приготували, напої налили, усі комфортно розмістились на дивані. Ідеальна картинка вечора хюґе!

Та перед переглядом фільму усі вирішили запостити фотку з місця подій з підписом: "щасливий/а бути тут і зараз". У такі моменти магія хюґе розвіялась. Ви не "тут і зараз". Ви в стрічці Instagram. "Данці такого не люблять. Якби хтось із компанії сидів у телефоні під час зустрічі у кафе, йому б зробили зауваження та покарали б сплаченням рахунку", – розповідає Юлія.

6. Дозвольте собі побути на самоті. Данці цінують відчуття спільності, об’єднання, проте вони не відмовляються від часу наодинці з собою. Для цього достатньо лише заварити каву, відкласти телефон та подивитися у вікно, подумати, помріяти. Це допоможе вам наповнити свій внутрішній ресурс.

І Майк Вікінг, і Юлія Гудошник говорять про те, що хюґе – це не фантастичне недосяжне явище, яке буває тільки зимою, коли на вулиці холодно, а на календарі залишилось декілька днів до Різдва. 

Це про вибір насолоджуватись моментом, дякувати, ділитися своїми емоціями і своїм відчуттям комфорту та щастя.