Зміст:
  1. Учень. Історія Трампа
  2. Усміхайся 2
  3. Дикий робот
  4. Ізюм. Звільнений

Учень. Історія Трампа

Синопсис

Напередодні виборів президента США у світовий прокат вийшов фільм "Учень. Історія Трампа". Стрічка розповідає про зростання його бізнес-імперії та фантастично відтворює атмосферу 1970-х. Фільм розповідає про доленосну зустріч Трампа (Себастіан Стен), сина нью-йоркського забудовника з Роєм Коном (Джеремі Стронг), юристом та прокурором, який став фактично наставником майбутнього 45-го президента, супроводжував його в перші роки бізнес-кар’єри і який ідеально знав, де натиснути та як залякати.

Фільм, за який погрожувала команда Трампа

В основі стрічки лежить сценарій, створений американським журналістом Габріелем Шерманом. Через наявність відвертих сцен, зокрема, насильства над першою дружиною Трампа Іванною та деяких акцентів біографії самого політика, стрічкою зацікавились юристи Трампа. А втім, далі погроз судовими позовами, справа не зрушила.

Серйозний акторський склад

Роль Дональда Трампа отримав актор румунського походження Себастіан Стен, найбільш відомий роллю Баккі Барнса, Зимового солдата у фільмах "Перший месник" та "Перший месник: Друга війна". Наставника, адвоката та вірного друга Роя Кона зіграв Джеремі Стронг, якого глядачі впізнають за ролями Метью Бергера з фільму "Джентльмени", Вінні Деніела з "Гри на пониження" та Джеррі Рубіна з "Суду над Чиказькою сімкою". Першу дружину Трампа, Іванну, зіграла болгарська акторка Марія Бакалова, яка відома за ролями Тутар Саґдієвої у "Борат 2" та Ради Аджубей у "Без глазурі".
Режисером стрічки виступив Алі Аббасі, який вже не вперше знімає фільми на гостру тему. Його попередня робота "Вбивця "Святий павук" про серійні замовчування вбивств повій в Ірані, була заборонена для транслювання у Ірані та Росії.

Нью-Йорк 1970-80-х років

У фільмі дуже детально передана атмосфера Нью-Йорку часів президентства Рональда Рейгана. Архітектура, ефекти vhs-касет та саундтрек — усе підкреслює дух епохи фільму та його відповідність часу.

Загальні враження

Фільм "Учень. Історія Трампа" передає увесь шлях дорослішання молодого бізнесмена Дональда Трампа. Картина зібрала чимало знакових подій та скандалів, які супроводжували майбутнього політика. Проте найголовнішою залишається метаморфоза стосунків учителя та учня, який, зрештою, перевершує свого наставника.

Усміхайся 2

Синопсис

Популярна та талановита Скай Райлі (Наомі Скотт) ось-ось має вирушити у всесвітній гастрольний тур. Вона шокована тим, що на її очах відбулося жахливе самогубство. Відтоді навколо неї починають відбуватися дивні події. Це вкрай бентежить попдіву, однак жодного виходу чи порятунку вона не бачить. Те, що її лякає, починає переслідувати дівчину повсюдно. Райлі відчуває, як втрачає контроль над своїм життям.

Продовження серії

Кадр з фільму "Усміхайся 2"

"Усміхайся 2" — продовження фільму, що вийшов 2 роки тому. Сиквел не має на меті розкрити головний секрет усмішки, а розширює та продовжує історію вже у нових декораціях. Уважний глядач, знайомий із першою частиною може з легкістю помітити чимало схожих деталей. Це певною мірою створює ефект дежавю, який згодом зникає завдяки передісторії головної героїні.

Автентичний кастинг

Головну роль жертви нової частини, співачки Скай Райлі, зіграла відома акторка та співачка Наомі Скотт. Відповідно до амплуа, вона виконує свої пісні, що у світі кінематографа є доволі рідкісним явищем. Джоела зіграв Кайл Галлнер, відомий ролями Кессілі Касабланкаса у серіалі "Вероніка Марс", Барта Аллена в "Таємницях Смолвіля" та Демона у нещодавному фільмі жахів "Переслідувач", LIGA.Life писала про цю стрічку, детальніше можна почитати тут. Лукас Кейдж зіграв приятеля Скай Льюїса. Його глядачі можуть знати за серіалами "Ейфорія" та "Білий лотос".

Усмішка, від якої мурашки по тілу

Кадр з фільму "Усміхайся 2"

Головна особливість фільму, що водночас є й відсиланням до першої частини — фальшива посмішка як елемент загрози, тривоги. Ця награна емоція створює особливо неприємний ефект, який разом зі скримерами формує невимовну хімію жахів. Хоча це відносно дешеві прийоми, проте горор може похвалитися й іншими сценами, які разом зі страшною посмішкою створюють моторошний ефект.

Загальні враження

Фільм жахів "Усміхайся 2" — це один із релізів року, після прем’єри якого з’явилися два табори. Перший вважає фільм відкриттям останніх 5 років. Другий — що сиквел втратив свою родзинку та намагається прикрити бюджетом самоповтори, аргументуючи це рішенням режисера "приховати" головну таємницю посмішки.

Утім, обидва табори зійшлися на тому, що цей сиквел справді лякає і точно створює відчуття тривоги, яке є щирим, а хіба не цього ми очікуємо від робіт у жанрі горор.

Дикий робот

Синопсис

Внаслідок катастрофи на безлюдному острові опиняється робот Роз (Лупіта Ніонго). Незвіданий світ наповнений небаченими раніше формами життя, несе чимало небезпек, навіть якщо ти робот і маєш міцний корпус. Аби вижити, Роз доведеться познайомитися ближче з усіма мешканцями острова та навіть подбати про маленьке осиротіле гусенятко.

Кадр з мультфільму "Дикий робот"

Екранізація книги Пітера Брауна

"Дикий робот" створено на основі серії книг ілюстратора та письменника Пітера Брауна, яка потрапила у список бестселерів від "The New York Times".

Відомий технічний склад

Режисером та сценаристом мультфільму виступив Кріс Сандерс, відомий за роботами "Ліло та Стіч", "Як приборкати дракона" та "Сімейка Крудс". Озвучкою головних героїв займалися Люпіта Ніонго, Педро Паскаль, Кетрін О’Гара, Білл Наї. Під час адаптації мультика для української аудиторії оригінальні репліки зникли, проте їх замінив якісний дубляж з нотками українського колориту.

Загальні враження

Кадр з мультфільму "Дикий робот"

"Дикий робот" від DreamWorks Animation — цікавий мультфільм, який пропонує історію з недалекого майбутнього у стилі "що, якби…". Стрічка має певний символізм, який може побачити старша аудиторія, а веселі та харизматичні герої розважать дітей.

Враховуючи дуже гарний старт та високі касові збори за перший вікенд, вихід сиквелу — лише питання часу. Бо історія про робота Розі, який намагається зрозуміти сутність живих істот, вразила як молодшу, так і дорослу аудиторію.

Ізюм. Звільнений

Синопсис

Захопливий документальний фільм про небезпечну експедицію в щойно звільнене від російських окупантів місто Ізюм. Команда співробітників музею на чолі з директором та групою кіношників збирають докази та артефакти війни проти України.

Команда музейників та кіношників

У головних ролях — команда персоналу Національного музею Другої світової війни на чолі з директором Юрієм Савчуком. Більшу частину сюжету вони виступають оповідачами, перебуваючи у пошуках артефактів та спілкуючись з місцевим населенням.

Режисером та оператором-постановником документального фільму виступив Дмитро Чорний, режисером монтажу – Микита Кущ-Шевальов, продюсеркою – Олена Котовська. Саундтреком обрали пісню співачки Камалії "Кулями".

Експедиція у пошуках артефактів

Кадр з фільму "Ізюм. Звільнений"

Однією з головних цілей експедицій був пошук артефактів. Протягом перегляду глядачу показують різні локації, від клубних будинків до шкіл та храмів. І кожне місце має певний предмет, який зможе доповнити майбутню експозицію, чи то металеве покриття купола, чи агітаційний плакат, залишений окупантами.

Як розповідає сам директор Національного музею Другої світової війни, процес пошуку дав ту необхідну енергію та мотивацію для детальнішого дослідження місцевостей. І це відчувається, адже серед повноцінного сміття команда виявляла цікаві знахідки, які і стали елементами сюжету

Люди, що не втратили серце

Окремої уваги потребують епізоди з місцевим населенням. Вражає щирість та доброта місцевих до незнайомих людей. Пожежник з Ізюму допоміг перепочити та зарядити камери з телефонами, сімейна пара радо виділила місце для ночівлі. Цьому подружжю присвятили окремий розділ у фільмі, команду дуже вразила історія Сергія та Людмили, які попри усю небезпеку обстрілів продовжують жити, фіксуючи кожен день у щоденнику.

Загальні враження

Кадр з фільму "Ізюм. Звільнений"

Документальна стрічка "Ізюм. Звільнений" показує сучасні реалії очима експедиційної команди, яка шукає експонатами для майбутньої експозиції. Уся робота фактично складається із самих записів групи, зроблених під час роботи на звільнених територіях, фотографій у вигляді слайдшоу та інтерв’ю з Юрієм Савчуком та Дмитром Чорним у стінах рідного музею. Час від часу у фільмі лунають класичні та построкові інструментальні композиції.