Зміст:
  1. Да Вінчі
  2. Трансформери: Початок
  3. Неймовірні пригоди Гарольда Фрая

Да Вінчі

Кадр з фільму "Да Вінчі"

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Синопсис

Талановитий хлопець з Прикарпаття навчався в Івано-Франківську на художника, тому отримав позивний "Да Вінчі". Дмитро Коцюбайло обстоював справедливість на Майдані під час Революції Гідності, а з початком війни 18-річним добровольцем вирушив на фронт. У 2021 році Дмитро був відзначений званням Героя України. Навесні 2022 року очолювану ним з 2016 року штурмову роту перетворено на окремий штурмовий батальйон "Вовки Да Вінчі". Батальйон брав участь у багатьох боях. Останнім для Дмитра став бій за Бахмут навесні 2023 року.

Документальна хроніка про українського добровольця

Документальний фільм "Да Вінчі" створено у пам'ять про видатного військового Дмитра Коцюбайла. Режисер фільму Володимир Сидько записав спогади про Дмитра його родичів та побратимів, зокрема й Валерія Залужного, Головнокомандувача ЗСУ (2021-2024). До фільму увійшли унікальні відеозаписи друзів, які не публікувалися раніше.

Володимир Сидько відомий своїми документальними проєктами, зокрема "Місія 200", "Ціна конфлікту" та телевізійним проєктом "Берегині на війні". Продюсером "Да Вінчі" виступив Назар Борушок, який раніше вже працював із Сидьком у фільмах "Віденська кава" та "Шлях поколінь".

Загальні враження

Документальний фільм "Да Вінчі" – це відеобіографія видатного українського добровольця, який за життя отримав визнання від побратимів. Стрічка знайомить глядача з життям Дмитра Коцюбайла, у фільмі багато як драматичних, так і теплих епізодів. Фільм вийшов живим і таким, що надихає. 

Трансформери: Початок

Кадр з фільму "Трансформери. Початок"

Синопсис

Події розгортаються на планеті Кібертрон. Оптімус Прайм та Мегатрон – брати по зброї. Попри різні погляди на життя, вони товаришують та разом потрапляють у пригоди, які дозволяють їм краще зрозуміти історію рідної планети. Фантастичний пригодницький бойовик "Трансформери: Початок" – восьмий епізод однойменної франшизи та перший анімаційний фільм з 1986 року. Команда сценаристів працювала ще з 2015 році. Його появу анонсували у 2017 році. Традиційно до виробництва долучився режисер перших п’яти фільмів Майкл Бей – він став співпродюсером. У 2020 році було оголошено про зміну режисера – ним став Джош Кулі, який роком раніше отримав премію "Оскар" за дебютну режисерську роботу "Історія іграшок 4", де сам був і автором сценарію, і режисером. 

Початкова точка франшизи

"Трансформери: Початок" розкриває нові факти про вже давно знайомих персонажів. Для анімаційної серії це чудова спроба показати вже відому історію про двох максимально протилежних персонажів – Оптімуса Прайма та Меґатрона. Для фанатів це також подарунок: серед другорядних персонажів є чимало знайомих та улюблених, таких як Аліта, Бамблбі та Старскрім.

Пастка дубляжу

Хоча український дубляж є одним із найякісніших у світі, це не компенсує глядачу того, що з великих екранів не вийде почути голоси Кріса Гемсворта у ролі Оптімуса Прайма, Браяна Тайрі Генрі у ролі Меґатрон, Скарлет Йоганнсон у ролі Еліти чи Стіва Бушемі у ролі Старскріма. 

Кадр з фільму "Трансформери. Початок"

Загальні враження

Комп’ютерно-анімаційний науково-фантастичний фільм "Трансформери: Початок" – це цікава спроба перезапустити та переосмислити культову франшизу. Для фанатів це цікава історія, яка пропонує поглянути на зародження ворожнечі між Оптимусом Праймом та Меґатроном у локаціях фантастичного Кібертрону. Це чудова стрічка для сімейного перегляду, адже вона показує, як близькі друзі можуть проживати конфліктні ситуації. 

Неймовірні пригоди Гарольда Фрая

Кадр з фільму

Синопсис

У помешканні літнього подружжя Гарольда (Джим Бродбент) та Морін (Пенелопа Вілтон) панує тиша, нудьга та роздратування. Гарольд отримує листа від давньої колеги та подруги Куїні. Вона доживає останні дні у хоспісі, про що сповіщає у листі. Гарольд пише формального листа з належними у таких випадках словами, однак вагається і, зрештою, так його і не надсилає. Випадкова коротка розмова радикально змінює наміри Гарольда. Він вирішує пішки здолати шлях у майже 1000 кілометрів, прийти до Куїні та підтримати її. Довга та виснажлива дорога дасть змогу обміркувати та переосмислити минуле.

Екранізація книги

Драма "Неймовірні пригоди Гарольда Фрая" є екранізацією однойменної книги Рейчел Джойс, написаної 2012 року. Сам роман потрапив у лонгліст Букерівської премії 2012, а авторка була нагороджена премією "Новий письменник року" Національної книжкової премії. Сценаристкою фільму виступила сама Рейчел Джойс, яка адаптувала історію для великих екранів. 

Кастинг

Режисеркою стрічки виступила Хетті МакДональд, відома за фільмом "Краса", 3 епізодами серіалу "Доктор Хто". На головну роль запросили Джима Бродбента, відомого грою у фільмах "Айріс", "Мулен Руж!" та "Індіана Джонс і королівство кришталевого черепа", який свого часу озвучив аудіокнигу за цим твором, а також грав на одній театральній сцені з Рейчел Джойс до того, як вона стала письменницею. Знімали фільм у різних куточках Великої Британії, аби повною мірою показати красу природи країни, якою подорожував герой. Дружину головного героя, Морін, зіграла Пенелопа Вілтон. Вона відома ролями у фільмах "Найекзотичніший готель Меріголд", "Зомбі на ім’я Шон" та "Матч-пойнт".

Від Кінґсбріджу до Бервік-апон-Твід

Родзинка фільму – неймовірні краєвиди Англії: від південно-західних узбереж до північно-східних. Протягом фільму головний герой встигає відрефлексувати своє нелегке минуле: знайти відповіді на одвічні важливі питання, краще зрозуміти свою дружину. Це такий нетиповий роуд-муві, де під час дороги Гарольд Фрай встигає допомогти кільком людям, які потребують моральної підтримки. Такі наївні сцени залишають особливе враження спокою та віри у те, що світ ще не втрачено, а альтруїзм і досі існує.

Кадр з фільму

Загальні враження

Драма "Неймовірні пригоди Гарольда Фрая" пропонує глядачу фільм-подорож, наповнений глибоким сенсом. Це історія про доброту, яку головний герой несе через усю Англію людині, що колись теж жертвувала собою заради добробуту інших. Фільм, безумовно, має свій особливий шарм та підкидає глядачу теми для роздумів.