Зміст:
  1. Субстанція
  2. Підйомна сила
  3. Прекрасна недосконалість

Субстанція

Синопсис

Вона звикла вражати всіх своєю красою, але роки безжальні й до неї. Спершу Елізабет Спаркл (Демі Мур) перестали запрошувати у кіно. Тоді вона стала зіркою шоу аеробіки. Потім, коли їй виповнилося 50, то Харві (Денніс Квейд) хтивий і пихатий керівник шоу, звільнив її. Жінка відчувала себе продуктом, у якого сплив термін придатності. Єдиний вихід – використати інноваційну ін’єкцію, яку пропонує їй таємнича лабораторія. Героїні нічого втрачати, тож вона наважується вколоти собі дивний препарат, що призводить до несподіваних і приголомшливих наслідків.

Золота пальмова гілка за сценарій

Стрічка "Субстанція" створена у співпраці Великої Британії та США. Сценаристкою та режисеркою виступила француженка Каролі Фаржа, яка дебютувала у 2017 році бойовиком-трилером "Помста". На 77-му Каннському кінофестивалі аудиторія привітала творців 11 хвилинною овацією. Фільм не отримав головну номінацію, проте здобув нагороду за найкращий сценарій.

Потужний кастинг

До кастингу ролей Коралі Фаржа поставилася серйозно: головні ролі потребували талановитих акторок, які змогли б упоратися з нетиповими запитами сюжету. Роль зрілої відомої акторки Елізабет Спаркл зіграла Демі Мур, яка в 1990-х років була однією з найбільш високооплачуваних акторок Голлівуду, зіграла у таких стрічках як "Привид", "Декілька хороших хлопців" і "Непристойна пропозиція". У ролі Сью – Марґарет Кволлі, яку глядачі точно впізнають за роллю Кітті Кет із фільму Квентіна Тарантіно "Одного разу в… Голлівуді" та Фелісіті в оскароносній роботі Йоргоса Лантімоса "Бідолашки". На роль Гарві, продюсера Елізабет Спаркл, розглядали Рея Ліотта. Проте через раптову смерть актора замінили Деннісом Квейдом, найбільше відомим участю в мелодрамі "Далеко від раю", драмою "Точка обстрілу" та фантастикою "Післязавтра".

Боді-горор на серйозну тему

Головною особливістю фільму є дуже плавний сюжет, що поступово нарощує оберти, стаючи дедалі огиднішим. Головна героїня також перебуває у великих і стерильно чистих просторах, як і агент ФБР Лі Гаркер у "Довгонозі", проте ці локації не лише підкреслюють самотність головної героїні, а й чистоту її мети – залишатися ведучою програми попри все. Утім з кожним епізодом відбувається еволюція сутності Елізабет, яка починає втрачати глузд і фанатіти від можливості бути на великих банерах. Навіть коли, здавалося б, з'являлася можливість зупинитись, героїня обирала продовжити падіння у прірву, щоб відчути себе знову молодою.

Кадр з фільму "Субстанція"

Загальні враження

Робота "Субстанція" – це сатирична історія у шатах боді-горору, що передає своє посилання доволі вульгарними, а хтось би сказав і трешовими способами. Проте у реаліях 2024 року фільм про стереотипізацію й надмірну сексуалізацію жіночого тіла жахає та захоплює водночас.

Фільм може видатися комусь затягнутим, а часом викликати сильне відчуття відрази, адже сцени з елементами знищення й дегенерації тіла технологіями 21 століття виглядають дуже реалістичними та детальними.

Підйомна сила

Синопсис

Що за сила підіймає у повітря тонни металу? Саме через неї починає прискорено битися серце у сміливців, закоханих у небо. Вона сповнює надією та жене геть утому й страхи. Підживлені цією силою воїни вже здійснили неймовірні за складністю та ризикованістю операції – вони літали на острів Зміїний та в окупований Маріуполь, а також неодноразово залітали у тил ворога.

Документальний фільм "Підйомна сила" показує, як працює армійська авіація України. Над фільмом упродовж року працювала команда з 15 людей. Кожна пора року дозволила зняти щось унікальне: певні погодні умови, які впливають на результат вильоту. Усі, хто з’являються у кадрі – справжні бойові пілоти, авіанавідники, інженери та борттехніки. Фільмували як навчальні польоти, так і справжню бойову роботу.

Перший повнометражний фільм про українську авіацію

Документальний екшн "Підйомна сила", який зняв режисер Олександр Стратієнко й авіаційна команда AEROTIM, розповідає про три великі операції під час повномасштабного вторгнення за участю армії: знищення російських колон під час Київської кампанії, політ до оточеного Маріуполя та визволення острова Зміїний.

Кадр з фільму "Підйомна сила"

Екшн про справжніх героїв

Головною особливістю документального фільму є контрастне використання відео з гелікоптерами: навчальні тренування, старі записи бойових вильотів – усе це чудово зіставляється зі сценами інтерв’ю, що зберігає увагу та змінює темп історії.

Також до сцен записів режисер додав не менш влучний саундтрек – рокові пісні від Danskiy. Якщо взяти окремо сцени, то вимальовується повноцінний голлівудський екшн з реальними солдатами у головних ролях.

Кадр з фільму "Підйомна сила"

Загальні враження

Фільм "Підйомна сила" – це цікава документальна робота про українську авіацію, яка розкриває подробиці операції української авіації. Стрічка має чудовий темп: ексклюзивні інтерв’ю гармонійно поєднуються з фільмуванням авіації. Проте, як би режисер не намагався спростити фільм для пересічного глядача, без професійних термінів не обійшлося: у сценах інтерв’ю лунають слова, які навряд чи вдасться зрозуміти без базових знань у сфері авіації.

Прекрасна недосконалість

Синопсис

Лючія була зовсім юною, коли без тями закохалася у Джакомо (Джона Гавер-Кінг). Вони планували одружитися, та сталося непоправне. Лючія захворіла на віспу. На щастя, вижила, однак лице назавжди спотворили жахливі шрами. Минуло 16 років і тепер Лючія живе в Амстердамі. Вона ніколи не знімає вуалі й відома як Галатея, таємнича та загадкова куртизанка, чиєї уваги жадає кожен чоловік міста. Джакомо Казанова, відомий тепер на всю Європу спокусник, приїздить до Амстердама.

Кастинг

Роль Лючії зіграла Дар Зузовскі, відома роллю у серіалі "Заручники" та фільмі "Красуня і пекар". Казанову – Джона Гавер-Кінг, якого глядач може знати за мюзиклом-фентезі "Русалонька". Режисером стрічки виступив Міхіл Ван Ерп, відомий серіалом "Рамзес" і драмою "Стромболі".

Екранізація однойменної книги

"Прекрасна недосконалість" уже не перша екранізація книги Артура Жапена, що вийшла ще у 2003 році: 9 фільмів і 4 серіали були присвячені Джакомо Казанові.

Кадр з фільму "Прекрасна недосконалість"

Загальні враження

Фільм "Прекрасна недосконалість" захоплює увагою до атмосферності Амстердаму 18 століття: костюми, декорації, гра світла – усе це на найвищому рівні, що дуже інтригує. Проте у фільму доволі слабкі сюжетні лінії та непереконлива гра деяких персонажів. Якщо Дар Зузовскі вдалося передати зміни Лючії, яка за 16 років перетворилася із простої селянки на досвідчену куртизанку, то образ Казанови швидко забувається, а загальна хімія між двома персонажами, що й так слабо відчувається увесь фільм, під кінець стає зовсім невиразною.